0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 出世嘅時候因為要訓箱所以都係擠奶入針管姑娘餵比bb 再補奶粉,果時最多都只係比到4ml bb,到bb 出院嘅時候已經習慣咗用奶樽一直唔肯埋身,去到健康院搵姑娘幫手都搞唔掂,返到屋企更加抗拒埋身,所以一直都係全泵,本身諗住唔迫bb 埋身,點知有一晚佢扭計然後試吓比佢埋身啜,然後佢又肯埋身自始每晚都會比佢埋身啜一陣再補奶粉,之後bb 就好似上咗癮咁,成日都想埋身啜唔肯飲奶樽,而家轉咗超軟感奶嘴但每次都要爭扎一輪先肯飲,而家仲放緊假未返工就搞得掂,但之後要返工都唔知點算,而家好似要幫bb戒毒咁

男爵府

肯埋身又煩唔肯又煩 奶樽係你俾定其他屋企人俾?姑娘話有啲BB認住媽咪有得啜,俾樽時叫屋企人餵,媽媽行開下等佢知道媽媽不在時要習慣用樽

珍珠宮

其實你都要返工準備比bb用樽,唔明你既然試左埋身唔得又要咁落力去搵埋健康院姑娘幫手為咩……
宜家搞著bb

男爵府

mcs74 發表於 21-1-23 21:00
其實你都要返工準備比bb用樽,唔明你既然試左埋身唔得又要咁落力去搵埋健康院姑娘幫手為咩……
宜家搞著bb: ...

埋身是無價的體驗 全泵心理上真係好氣餒架...
有啲BB適應得好,就算在職 自己係屋企的時間都可以多多埋身...
只是如果 BB 習慣唔到就可惜了點

大宅

uckukuku 發表於 21-1-23 15:49
肯埋身又煩唔肯又煩 奶樽係你俾定其他屋企人俾?姑娘話有啲BB認住媽咪有得啜,俾樽時叫屋企人餵 ...

其實由bb 出世開始已經想比佢埋身,係醫院嘅時候見到個個媽媽都有機會比bb 埋身餵奶,但自己個bb 就訓箱訓到自己出院都未有得出嚟,淨係係我出院果日先可以抱到bb 一下,到bb 出院嘅時候姑娘都無乜教我哋埋身,淨係話bb 習慣咗用奶樽返去比佢用奶樽啦,但一直奶量都無多到而又知道埋身對上奶有幫助所以先咁想比bb 埋身,加上又放咗成年假未知幾時先可以返到工,而家仲放緊比bb 埋身當然無問題,只係擔心突然間要返工奶奶搞唔掂bb,頭先c6 餵佢又無事肯成支奶飲哂,但到我抱佢嘅時候就係咁搵奶啜

大宅

健康院姑娘係bb 一個月嘅時候去搵,因為我產假幾乎前0 後10去健康院嘅時候見仲有段時間先返工,加上公司放咗成年無薪假又未知幾時先復工,所以先咁想係返工前比多啲人奶bb,但一直人奶都係好少同埋得一邊有奶搞到好氣餒,加上姑娘都話想多啲人奶就要多啲比bb 埋身啜,有時自己係屋企餵嘅時候bb 唔肯啜,所以去健康院嘅時候問姑娘搵姑娘教我姿勢應該係點,但最後試咗都唔得,但果晚又好奇蹟地bb 肯埋身啜,自此慢慢啜嘅次數多咗,bb 又習慣咗,但奶奶就開始話bb 而家慣咗成日要埋身,第時如果我返工嘅話點算,所以先開始諗點幫bb 戒,但其實我都好鍾意bb 埋身,果種感覺好奇妙

大宅

uckukuku 發表於 21-1-23 22:16
埋身是無價的體驗 全泵心理上真係好氣餒架...
有啲BB適應得好,就算在職 自己係屋企的時間都 ...

埋身嘅時候果種感覺真係好奇妙,雖然係好痛但又覺得好幸福,同埋見到bb 食完個滿足樣係同飲奶粉唔同,所以先咁努力想比多啲人奶佢

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

bb 會蝦媽咪呀

阿女早產瞓箱
頭兩三日都係飲醫院水奶
加上我谷奶後乳頭大
完全唔知點餵佢
所以佢出院後都係用奶樽餵人奶
我一直都想埋身餵
就搵健康院母乳護士問
佢地教完之後成功左
個時要日日去洗傷口
變左有餐奶餵唔到
由婆婆負責
真係好神奇呀
婆婆餵可以用奶樽
我餵就要埋身餵
諗諗下佢係蝦我
佢認得我陣味
知道係媽咪
一定係埋身餵既
其他人餵佢知唔係我
變左可以用奶樽

所以你唔使擔心
bb 係會揀人黎蝦
你係媽咪我重唔蝦你咩

子爵府

可以埋身係最好
奶量亦都唔同
我好明佢感受

bb 而家蝦媽咪啫
到佢真係返工
bb 會適應到用奶樽食人奶既

子爵府

1201Lemon 發表於 21-1-24 00:28
健康院姑娘係bb 一個月嘅時候去搵,因為我產假幾乎前0 後10去健康院嘅時候見仲有段時間先返工,加上公司放 ...
埋身後係咪奶量多左呢?

bb 蝦你一定呀
既然唔知幾時返工
盡情享受呢段餵哺期先啦

奶奶一定唔想你埋身餵
因為你霸住佢個孫嘛

大宅

NemoDory 發表於 21-1-25 15:00
埋身後係咪奶量多左呢?

bb 蝦你一定呀

一開始埋身嘅時候奶量好似無特別多到,可能一日得一次比bb 埋身加上我得一邊有奶另一邊可以話係空泵咁滯,bb 有時唔係好餓果陣會比佢啜吓,而家好似果邊都多咗少少,咁啱依個禮拜嚟M 奶量少得驚人,但bb 仲肯埋身,所以有時都會比佢埋身啜,我都覺bb 揀人嚟蝦,我同老公用奶樽餵bb 都肯飲,係開頭嘅時候會扭擰一下但後尾都會乖乖哋飲,但到嫲嫲餵嘅時候就唔肯飲,可能係咁99 先會話bb 埋身上咗癮

講開霸住個孫我諗佢真係有依個諗法,因為有時bb 訓咗我係bb 隔離陪住佢,99都會走入嚟睇bb,有次bb 訓著咗仲走去嗌醒佢然後自己走咗去,有時對住99都唔知好嬲定好笑

子爵府

1201Lemon 發表於 21-1-25 16:37
一開始埋身嘅時候奶量好似無特別多到,可能一日得一次比bb 埋身加上我得一邊有奶另一邊可以話係空泵咁滯, ...
多左你唔覺
bb 係夠飲
唔夠飲喊到你驚呀

bb 知道邊個錫佢
邊個玩佢既

首頁

尾頁

跳至