自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

下次發癲,打999救護員會绑佢去急症室,去精神科病院等醫生醫

珍珠宮

dayedaye 發表於 21-1-23 19:17
佢試過英文補習老師上到嚟,困左自己喺房,唔肯出嚟,純粹因我佢覺得嗰個星期學習時間多左,唔公平。隨後 ...

會唔會補習老師太chur
我記得我果時補習,個小朋友都唔係好nice,問又唔講,我都自言自語佐一段時間
後來覺得咁都係唔得,要令佢無咁抗拒我先,我定佐個小目標,就係要小朋友肯開口同我傾計。之後話題就唔會淨係讀書考試溫習,我同佢傾閒計,傾返學做咩啊,鍾意咩啊,見佢話鍾意畫畫,我就八佢畫過咩畫啊,睇下 之後先言歸正傳補習,次次都遲走少少,佢都唔介意。

男爵府

阿氏人好講數據,你就同佢計時,讓佢清清楚楚知道每件事用幾多時間。你唔係純提或迫佢溫書。我當時係同佢講呈分試考得唔好,入band 3中學的負面後果,都有少少嚇佢,等佢知驚,諗返起又要返工又要照顧佢果時都唔知點過。

公爵府

BK Milk勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 19:17
佢試過英文補習老師上到嚟,困左自己喺房,唔肯出嚟,純粹因我佢覺得嗰個星期學習時間多左,唔公平。隨後 ...

公平?咁不如你同佢傾下,叫佢比個學習時間表你,而且亦定明分數差左要增加學習時間,如果好左既就獎勵佢,如果佢肯傾就好,咁都唔肯就要去見醫生啦!

子爵府

會否在家困得太耐,精力無法發洩?

我諗你第一件事先去確診咗佢係咪亞氏保加或情緒有問題先,之後才能對症下葯!

比佢打機你已經開壞咗個頭,如以前一向玩機時冇時間限制,之後要限制更難,但一定要做!由而家開始要同佢講明佢可以玩幾耐之後要做些甚麼!

例如:要講明只能打機45分鐘,到要佢停前要預早15分鐘提醒佢,告知還有15分鐘便要停,到最後的5分鐘時就要再告知5分鐘後停喇,千祈唔好一下子話停就停!

佢哋需要比較詳細嘅解釋,唔可以話唔准就唔准,要解釋清楚個原因及後果, 呢個一定需要有耐性去做!

利申:我有一個亞氏保加、過度活躍、專注力不足但同時是高智商的兒子!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 19:25
謝謝(emoji)(emoji)(emoji)

支持你

男爵府

“下次發癲,打999救護員會绑佢去急症室,去精神科病院等醫生醫”
這個千祈唔好,他踏入反叛期,物極必反,有反效果。

伯爵府

回覆樓主:

如果你去外地讀書,經濟許可的話安排埋阿仔一齊去外國讀 外國啲小朋友奔放一啲,又大情大聖,未上中學又無咁大讀書壓力,或者大家都開心

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

首先你自己搵D會令自己開心既野做下,舒解下,唔好諗住放棄,因為連父母都放棄,你個仔仲邊有人幫到佢?

子爵府

我以前跟協康會上課學如何教導這些小朋友, 不過你需要確診所才能加入協康會!

我囝囝小學時也有跟在協康會教這些小朋友的導師私下補習及情緒治療,有需要可pm我!
另外當時我亦找尋及參加囝囝有興趣的課外活動,避免他經常打機!

不要心灰,我現在都捱到佢20歲,當時同行的家長仍有聯繫!加油!

男爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 18:46
10歲仔,用遙控擲壞屋企部電視。

原因只係我提醒佢遲啲升左五年級,星期六日要有少少時間温書。

有無介甜野?
食咩對尼的小朋友好大影響!

子爵府

有冇聽過"自然學校"
或者佢會喜歡!

男爵府

我以前part time個仔和另一朋友個仔也有呢啲控制不到情緒的躁狂症,醫生都係叫佢哋就吓佢哋,不要正面衝突。

Part time個仔就有一把剪刀飛向阿媽(好彩唔中)和用衣架追打阿媽etc
Friend個仔又係追住佢打和一杯水照頭淋阿媽etc....兩個阿媽同曾經痛苦到想自殺,而家part time個仔就送左入政府提供的問題青少年宿舍,阿媽開心左好多。friend個仔就下年入u, 佢一定比佢去外國study, 希望佢讀完最好不要再回來。

子爵府

issactmaria 發表於 21-1-23 19:35
“下次發癲,打999救護員會绑佢去急症室,去精神科病院等醫生醫”
這個千祈唔好,他踏入反叛期,物極必反, ...

但當傷害到家人,夾硬捉佢入院係唯一辦法,當佢地一個人係醫院慢慢會平復,護士醫生亦會觀察佢有咩問題,始終需要專業人士去傾再做評估,再對症下藥先幫到

現在處係拉鋸狀態,對大家都唔好,再唔處理只會越黎越嚴重。

大宅

issactmaria 發表於 21-1-23 19:27
我個仔係邊緣人,真係高中先發現係阿氏。

請問如何發現?我都懷疑自己細路都係咁嘅情況

男爵府

enrei 發表於 21-1-23 20:11
請問如何發現?我都懷疑自己細路都係咁嘅情況

他有ADD, 但我一直以為佢係ADHD. 直接上幾日ADHD 堂,社工同我講佢唔似係ADHD, 後期再見心理學家,確認咗。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿仔小時候、試過掟嘢落地、我叫佢執起再掂十次、佢以後就唔敢再掟~

亦有一次、發脾氣關埋度房門、大力拍度門、我入房後罰佢拍一百次、以後亦沒有再拍門了~

你小朋友同我那兒子那時候差不多年紀、做家長一定要有能量、先可以教得到他們自已控制情緒~

如果佢鍾意睇電視、做父母忍耐一個月、就唔好買新電視、等佢冇得睇、要佢自己承擔後果~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 18:46
10歲仔,用遙控擲壞屋企部電視。

原因只係我提醒佢遲啲升左五年級,星期六日要有少少時間温書。

我有一個問題想問妳 、妳仔仔一發脾氣、做父母是否退讓、妳們就好驚 ?

以前阿仔整起個樣發脾氣、我老婆都話去可能情緒有問題~

事實上小朋友聰明的、知道發脾氣父母就會退讓、他就會發脾氣、而達到目的 ~

老父從小就要我們控制情緒、所以員工話我似佛、跟咗我十幾年、都從未見面我發過脾氣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

issactmaria 發表於 21-1-23 20:14

他有ADD, 但我一直以為佢係ADHD. 直接上幾日ADHD 堂, ...

可否pm請教哪一款精油?

男爵府

hnh_mami 發表於 21-1-23 20:09
但當傷害到家人,夾硬捉佢入院係唯一辦法,當佢地一個人係醫院慢慢會平復,護士醫生亦會觀察佢有咩問題, ...

他未至於好嚴重,我會選擇其他方法。因為聽過唔少用這方法,情況更加差。

首頁
23456...11

尾頁

跳至