自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

無話可說 發表於 21-1-23 21:52
係,18區每區2日,咁樣都叫有效用,只要檢測到咁大量人就得!全港停工就無可能架喇,雖然我都想
...

唔係無作用,但作用唔會想像中咁好。

要避唔肯檢測既人,你驗呢區咪去第二區驗左既避,如果佢咁啱帶毒,又會出現新傳播縺。18區無限loop...

伯爵府

小寶貝兒 發表於 21-1-23 21:59
呢個方法幾好,即使有走漏,比如A區驗左冇野既人去左未驗既B區而染左,只要咁樣循環做多幾次就會 ...

對,雖然做不到清零,但至少要做嘢令香港無論學生,食肆,美容等行業可以由香港人自己救!

伯爵府

mlcbb 發表於 21-1-23 22:03

要避唔肯檢測既人,你驗呢區咪去第二區驗左既避,如果佢咁啱帶毒, ...

當你做完18區,一按電腦就知有幾多人未做,縮小左範圍再派人上門邀請登門幫佢地做檢測!

象牙宮

mlcbb 發表於 21-1-23 22:03

要避唔肯檢測既人,你驗呢區咪去第二區驗左既避,如果佢咁啱帶毒, ...

有做總好過唔做丫,做左睇下效果點囉!當日武漢封城,咪又係搏,無人估到結果

珍珠宮

露比EE 發表於 21-1-23 20:48
教師學生要有健康碼就可以返學,咁就唔使長期停課!

以前求你檢你唔檢, 家下求返政府轉頭全民檢

國內叫班細做小祖宗, 個個都想班細返學

伯爵府

sjnl43 發表於 21-1-23 22:54
以前求你檢你唔檢, 家下求返政府轉頭全民檢

國內叫班細做小祖宗, 個個都想班細返學

我全家都有去做檢測呀!

伯爵府

露比EE 發表於 21-1-23 22:10
當你做完18區,一按電腦就知有幾多人未做,縮小左範圍再派人上門邀請登門幫佢地做檢測!
...

你搵到佢地住邊?香港其實好多無證,過期居留人仕。

今次只係一萬人,48小時。香港有七百萬人,當每次十萬人,都有能力48小時內完成,都要分70區不間段做,已經要140 日。四個月時間,一係就已經爆到七彩,一係一早已經清零,咁又為乜要全港分區做?

大宅

一早要全民檢測,係有班傻人驚人攞dna呀嗎

公爵府

Rtonon 發表於 21-1-23 20:54
政府一日唔封關,依區驗完,果區驗,都係有漏洞,咁不如戒嚴啦,全港十八區冇事先可以出門口
...

又封乜關呀
而家有乜人黎呀?

伯爵府

無話可說 發表於 21-1-23 22:46
有做總好過唔做丫,做左睇下效果點囉!當日武漢封城,咪又係搏,無人估到結果
...

封城做法完全唔同。
佢係唔俾人出街,14日後驗完一區陰性先開放果區。如有入面仲有確診既繼續全區封。佢唔係搏,佢地做法係全民隔離檢疫,係有科學根據,但經濟影響最大。

伯爵府

mlcbb 發表於 21-1-23 23:05
你搵到佢地住邊?香港其實好多無證,過期居留人仕。

今次只係一萬人,48小時。香港有七百萬人,當每次十 ...

想問下今次封個別區分,政府用48小時完成,但用左幾多人呢?
阿水都知全港一齊封成效最好,但一齊封政府須要用幾多人呢?
唔通一日唔清零一日唔復課?1年前被謊言運動搞到被停課,新冠又搞左1年斷斷續續上課,再繼續咁靠zoom上課對學生有好大影響

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

呢個建意幾好

男爵府

露比EE 發表於 21-1-23 20:48
教師學生要有健康碼就可以返學,咁就唔使長期停課!

停課實太耐了 都贊成有報告只番學

珍珠宮

露比EE 發表於 21-1-23 22:56
我全家都有去做檢測呀!

唔係話你, 係好多奇葩, 信埋d要攞你dna

做復制人? 睇科幻片上腦

要你麻煩無學返, 無工返,無錢消費

求都求政府快d驗啦

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

贊成!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都覺得慢慢續區驗,唔好成日講咩驗黎無用,驗多幾次自然搵到好多隱形人

伯爵府

露比EE 發表於 21-1-23 23:14
想問下今次封個別區分,政府用48小時完成,但用左幾多人呢?
阿水都知全港一齊封成效最好,但一齊封政府須 ...

佢話用左3000人,51個流運採樣站。

理想既係有病徵就自己去做檢測,政府亦都可以係交通設施,有發燒既就捉去即時做測試。

肯讀書既學生,無堂上一樣會自修。唔肯讀書既,返到學校都係發白日夢。讀到U 既好多都走堂。只可以話同屆同學都係一齊上zoom, 一齊無得返學,將來考上大學機會都係均等。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小寶貝兒 發表於 21-1-23 02:01
又或者健康碼只限綁定實名電話卡,每人只綁一個號碼,咁樣又得唔得呢?
...

喲人又嘈老人和幻童無手機點進行,其實政府可參考大陸點做,如市民無智能手機,應該用甚麼代替

男爵府

Ol0314 發表於 21-1-23 23:13
又封乜關呀
而家有乜人黎呀?

見有jm喺隔離post分享

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

今次只一萬人就要用2日
七百萬驗到幾時啊
出嚟結果咪又周街走
不如停商場食肆二十一日
超級市場街市控制人流啦