懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想順產無痛分娩,法國同浸會邊間好d?環境設備同服務邊間好d? 各有咩好處壞處?

別墅

Bear媽 發表於 21-1-23 22:41
想順產無痛分娩,法國同浸會邊間好d?環境設備同服務邊間好d? 各有咩好處壞處? ...

我無比較到其他方面嘅野
只比較探病時間,我揀左法國醫院
浸會探病時間只得中午一小時同晚上一小時
但法國醫院就11am -8pm
所以我揀左法國醫院

複式洋房

回覆 Itshk1 的帖子

我仲有幾個月先生,到時唔知疫情同d政策點了。

大宅

想順產無痛分娩,法國同浸會邊間好d?環境設備同服務邊間好d? 各有咩好處壞處? ...

我諗你揀啱醫生重要過揀啱醫院好多

複式洋房

浸會一定係。資深嘅助產士都好重要,我嗰陣時好彩有助產士幫我按下個肚我先唔使食全餐。再加埋唔會約四次一齊喺間育嬰房餵點樣埋身,就浸會啲姑娘真係好好

複式洋房

回覆 MonieCora 的帖子

我個醫生兩間醫院都會去

複式洋房

回覆 Yylum 的帖子

我都好驚要食全餐…護士好都好重要,咁浸會都好似唔錯。

複式洋房

Bear媽 發表於 21-1-26 22:42

我都好驚要食全餐…護士好都好重要,咁浸會都好似唔錯。 ...

我諗有樣嘢都要留意番仔睇吓疫情底下俾唔俾老公去陪你生仔

複式洋房

好似暫時都可以陪產,係要付費檢測。不過疫情同政策到時發展成點真係要到時再算…唔知最遲可以幾時先book醫院?

水晶宮

你打算餵人奶嗎?浸會我唔清楚,但法國聽聞呢方面支援麻麻。佢本身啲措施唔太方便有心餵人奶嘅媽媽,除非媽媽自己呢方面知識充足同企得硬 識得作出有關要求。

複式洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

都想餵人奶。法國同浸會呢方面有咩分別? 有限時? 定姑娘比較supportive 同會教點餵?

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 21-1-27 00:55
你打算餵人奶嗎?浸會我唔清楚,但法國聽聞呢方面支援麻麻。佢本身啲措施唔太方便有心餵人奶嘅媽媽,除非 ...

Yes very bad comments from my other mama friend who gave birth in France

大宅

EstrellaDamm 發表於 21-1-27 00:55
你打算餵人奶嗎?浸會我唔清楚,但法國聽聞呢方面支援麻麻。佢本身啲措施唔太方便有心餵人奶嘅媽媽,除非 ...

可以講下法國人奶支援點解差嗎thanks

複式洋房

法國餵人奶方面有咩不足? 有無咩例子分享下?

水晶宮

Bear媽 發表於 21-1-27 15:02
回覆 EstrellaDamm 的帖子

都想餵人奶。法國同浸會呢方面有咩分別? 有限時? 定姑娘比較supportive 同會教 ...

唔知而家有冇變,但一直聽聞法國醫院一日只係定咗幾節時間畀媽媽去指定地點餵人奶,而且媽媽埋身餵得一陣,就畀支配方奶叫媽媽補奶。問題係,佢所定嘅餵人奶節數同時間根本唔足以幫助媽媽儘早同BB磨合學習餵奶/食奶。要明白 剛生完 最好嘅上奶辦法就係因應BB需要密密畀佢埋身食,除非健康情況需要,否則唔需要補配方奶。過早畀BB食樽 亦有可能令某啲BB出現乳頭混淆嘅情況,影響佢埋身食(所以通常政府醫院會以其他方法幫人奶BB補配方奶,唔用奶樽)。如果媽媽決心想餵人奶並已經明白呢點,其實應該可以向私家作出要求,爭取額外時間餵奶/要求醫院畀佢 feed on demand,但唔係位位新手媽媽都有呢方面知識,或者有精神心力去作出有關要求。

水晶宮

yumiyumiyumiyum 發表於 21-2-2 16:29
可以講下法國人奶支援點解差嗎thanks

請見15#

別墅

我想為法國醫院平反一下,我啱啱2月頭喺法國順產第二胎,第一胎做到全人奶,呢胎都想做到。之前都睇咗好多話法國醫院唔多支援母乳餵哺,所以都有心理準備。
但我發現係同傳聞唔一樣!佢係只定咗5個餵奶時間,但我同護士講想全人奶,佢哋就會配合,只要BB一喊就會召你去餵奶房餵奶,feed on demand, 不過我呢次生完太累,咁樣餵咗夜之後發現自己定唔順,第二日同護士話返,佢哋建議日間先feed on demand, 夜晚11pm後就餵水奶,第二朝8點又再feed on demand 咁,我覺得佢哋咁安排好好。

別墅

同埋regular feeding time時,會有十幾位媽媽一齊坐喺大房餵人奶,餵到半小時倒,佢哋就會派水奶,但絕對唔會催你,係比你慢慢餵,會有2-3位護士做指導,都好耐心咁教。我好多時都係餵到最後嗰個超過 1 hour, 但佢哋都唔會催,由得我餵咁。

另外我入院時講咗補奶想用瓶餵,估唔到佢哋好主動咁教我點用瓶餵,我覺得佢哋真係好supportive, 所以絕對唔係傳聞咁。

複式洋房

經驗分享:

20年9月係法國本來打算順產,催生再用無痛到最後好似開到8度試左一個鐘都無就被建議去剖腹。我自己無做開運動,腹部力量唔強加上用左無痛,痾極都痾唔出....所以我自己都要負責任。不過想講其間助產士同護士無乜點教同鼓勵......感覺佢係等你轉剖腹/食全餐。

所以如果你想法國順產要睇埋自己情況

複式洋房

MMM0221 發表於 21-2-10 17:31
我想為法國醫院平反一下,我啱啱2月頭喺法國順產第二胎,第一胎做到全人奶,呢胎都想做到。之前都睇咗好多 ...

多謝你的分享 對我很有幫助

首頁

尾頁

跳至