夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

polar.bear 發表於 21-1-24 00:31
各位有經驗的姊妹可以分享吓嗎?我老公係個好易發脾氣嘅人,問多兩句就發惡,佢一發惡我就會好驚唔知點講落 ...

好明顯你老公一點都不尊重你,亦唔怕比你知佢有小三

男爵府

polar.bear 發表於 21-1-24 10:44
佢對我不算差,有照顧我但不是好關心的,有時我像是隱形人囉,平時在家時佢有佢做佢嘅嘢,唔係好理我做緊/ ...

如果有小朋友,你又預咗分開,我會盡量踢佢走

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你發現件事咁耐,有冇裝備好自己?即是執正自己和有身家。如果係我,鋪排好就會攤牌,再視乎C6反應,再決定挽救婚姻定分開。忍一時,係為自己安排,冇可能忍佢一世。你唔攤牌,你C6只會當你唔知。至於點講,直接話有証據佢和XXX出軌,話雖然你愛佢,仔女又需要爸爸,但你唔能夠和人分享老公,問佢想點處理。
你要諗定你有什麼要求和你的底線。同時要預左你C6未必回頭。加油!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

多口講多句,唔需要俾C6睇証據,千萬唔好show 對話cap圖之類,証據係俾法官睇丶俾老爺奶奶丶甚至將來俾仔女睇,不是俾C6睇。

男爵府

回覆 soso1227 的帖子

同意,俾佢睇都無用,事實已經發生左,唔會改變到咩

子爵府

無得怕,因為只要你講出來只有離婚下一步,因為你唔做這一步等於你同意他們,你預要和她共存

男爵府

polar.bear 發表於 21-1-24 13:33
我有做嘢有穩定收入,如果不是要求高的話可以自己獨立,所以經濟唔係首要考慮。JM請問有甚麼建議嗎?(emoj ...

樓主是個堅強的人嗎?如分開,你頂得住嗎?如心理上準備好晒,經濟又不成問題,可考慮跟他討論,夫妻之間要互相尊重

大宅

各位有經驗的姊妹可以分享吓嗎?我老公係個好易發脾氣嘅人,問多兩句就發惡,佢一發惡我就會好驚唔知點講落 ...

呢D野, 冇得等, 冇呢個都有另一個
一野爆分開, 一野唔好理

複式洋房

ilovepeace 發表於 21-1-27 14:53
呢D野, 冇得等, 冇呢個都有另一個
一野爆分開, 一野唔好理

唔使等亦唔需要等,呢個完左又會有下一個出現。大部份都是不止一次。

民房

妳的心已有答案

大宅

ACR824 發表於 21-1-27 16:03
唔使等亦唔需要等,呢個完左又會有下一個出現。大部份都是不止一次。

呢個係人類問題, 尢其是男人
歷史係會重演
有小三, 呢個係DNA及性格問題, 基本上係冇得改

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

爆係咩意思?
鬧定點?
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

扮唔知,繼續對老公好,小三唔名唔份定捱得過你正妻?唔想離婚千祈唔好爆

大宅

回覆樓主:

好多姊妹話唔好爆,但,點解做人要咁委屈?我一定訓街都唔會忍,一世就咁活在痛苦之下?佢就風流快活?唉,到你後悔時,可能已經5,60歲,到時痛苦就係你自己!就算唔即時灘牌,都要慢慢plan 後路,盡keep錢,只對自己好,裝備好自己,一有機會就一腳伸開佢。佢第一日有小三,已經冇諗過你既感受,你唔出聲,遲d bb都有埋,到時可能係佢要離婚,到時咩準備都冇,傷既係你呀!要自強,要為自己著想,愛自己呀!

男爵府

DogdogChan 發表於 21-1-27 23:56
好多姊妹話唔好爆,但,點解做人要咁委屈?我一定訓街都唔會忍,一世就咁活在痛苦之下?佢就風流快活?唉, ...

勸樓主唔好爆,係在樓主表明唔想離婚既前題下
但非常同意你,樓主要積極做好多方準備

珍珠宮

你的情況令我想起,我前夫,一樣的性格同對待我...我也是結了有18年了..佢同小三原來一起有二年,我都好似你甘,想佢回頭,也比機會但,原來,唔係甘簡單...小三好強的手段...佢唔會消失...仲離譜,公然打去我家...
改了NUMBER也好快知道...即係佢唔放手...我無法了,就離婚放手...但過程痛苦但時間真的沖淡同埋有一班好姐妹支持...

不過我係好開心,也要佢付出佢既代價...也唔覺可惜,要放手才有新的路同希望.而家我快再婚了...SO...

複式洋房

Rich5 發表於 21-1-26 19:14
樓主是個堅強的人嗎?如分開,你頂得住嗎?如心理上準備好晒,經濟又不成問題,可考慮跟他討論,夫妻之間 ...

我唸我不算是堅強的人!如果分開我唔肯定會不會好沮喪,定係會好開心?咁唔肯定亦是唔敢攤牌的原因

如果可以繼續同仔女一齊,暫時一定得嘅,但佢地會長大,唔會跟住我一世。

複式洋房

DogdogChan 發表於 21-1-27 23:56
好多姊妹話唔好爆,但,點解做人要咁委屈?我一定訓街都唔會忍,一世就咁活在痛苦之下?佢就風流快活?唉, ...

妳話小三如果有bb呢個point真係好恐怖!

多謝各位JM的意見。我知道要自己準備好好緊要,除咗要儲錢、keep fit、keep好個樣、做運動,還有甚麼呢?搵定律師?搵定屋?請指教!

至於邊個可以留在這個家、邊個走,點樣決定?法官嗎?

再次多謝大家!

首頁

尾頁

跳至