時政擂台

跳至

首頁
23456...15

尾頁

別墅

其實小朋友可以去邊度玩?

伯爵府

2021勳章

算啦,你費事同呢啲人吵,香港太多冇品,冇家教嘅人!講多都嘥氣!太多以為惡就大晒!

公爵府

2021勳章 畀面勳章

feifei_baby 發表於 21-1-24 10:59
咁嘅思維同「沒有暴徒,只有暴政」有咩分別?

不要胡亂套入,歪曲我意思
我只針對樓主呢件事,佢做紧運動飲水一時無罩我覺得情有可原
再講我係百分百藍人,你咁暗示我黃我覺得好嬲我最憎黃C

大宅

2021勳章

Cheddar85ang 發表於 21-1-24 09:26
聲大夾惡唔會變得有道理,落咗台後希望佢哋會反省
呢啲質素嘅人會唔會反省呀?反省係乜嘢都未知啦

伯爵府

2021勳章

ricecooking 發表於 21-1-24 10:34
香港文化,惡人可橫行,欺善怕惡。教育失敗咪因爲怕左呢d人,呢d父母唔止欠下一代太多仲欠香港太多!
...

公爵府

2021勳章 畀面勳章

feifei_baby 發表於 21-1-24 10:59
咁嘅思維同「沒有暴徒,只有暴政」有咩分別?

你絕對可以不同意我觀點,但請不要咁話我
我以黃屍為恥!

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Wongbuddy 發表於 21-1-24 10:18
回覆 大力大力 的帖子

有時太趕 真係會唔記得左帶口罩衝左出門口 搭ift望到塊鏡先醒起 即刻帶返 ...

我都試過,還要兩次,出左街行行下,見甘多人望住我,我先留意到無帶口罩,好彩手袋有後備口罩

男爵府

2021勳章

nicnic31 發表於 21-1-24 11:03
其實小朋友可以去邊度玩?

星期日我喜歡帶小朋友到中山公圉,山顶公園,佐敦谷開個帳幕打羽毛球踢球。又會帶佢地去將軍澳埸館踏單車。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

老實說,我想如果警察到場:
1. 警察對在公園玩滑板的小朋友最多只會勸喻離開,但在公園玩滑板根本不是犯了香港法例
2. 小朋友爸爸在公園裏大聲說話,只是沒禮貌,但也沒有犯法
3.但係樓主在公園裏同人理論講嘢前沒有即時戴返口罩,原則上都算是犯法,可以被罰款$5000。

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

人地仔女人地教,好多父母自己對仔女打鑊金都好閒,但容不得別人指指點點既。

水晶宮

2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

以前係商場見到小朋友踩scooter,啲security一定出聲話商場唔可以踩scooter。 但而家見到好多小朋友係商場都踩,家長係一路喺度傾計。

早個月係港鐵站外, 見到兩個小朋友7-8歲, 一個已經跌咗喺地, 個樣好似好痛 ,港鐵職員幫緊佢。 問佢大人喺邊,原來係公公帶佢嚟,但搵唔到佢,估計留喺商場入面。

複式洋房

大力大力 發表於 21-1-24 09:21
早上在公園跑步、見到有個十多歲小朋友在玩滑板~

一個阿伯好大聲鬧佢、公園唔可以玩滑板、阿伯走咗之後、 ...

香港惡人緊係多啦, 你睇下呢度都有人將個重點放左落樓主你身上, 話係你"一時唔記得帶返"個口罩唔岩啦~D人依家既觀點好新穎架: 你抱住一片好心去勸小朋友, 但"一時唔記得帶返"個口罩, 就罪大惡極; 個小朋友係公園玩滑板橫衝直撞, 會嚇親人甚至撞親人就都情有可原同聲大夾惡架樓主, 下次跑步自己小心唔好被人撞到就算啦, D惡人子裔就唔好理咁多啦

伯爵府

2021勳章

大力大力 發表於 21-1-24 09:21
早上在公園跑步、見到有個十多歲小朋友在玩滑板~

一個阿伯好大聲鬧佢、公園唔可以玩滑板、阿伯走咗之後、 ...

你估個個好似你大力又溫柔

子爵府

牛年勳章 2021勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我樓下公園都係,好多小朋友玩滑板車,踩單車,但明明有牌寫住唔可以,我真係好想話佢(但c6叫我唔好),我唔係怕佢俾人鬧,我只係怕佢整親再細d嘅小朋友友,佢哋唔識殺掣,d一兩歲又吱嚟吱去,到時整親邊個都唔好

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

有個咁嘅老竇先會教出個咁嘅仔,大力無需塞錢落呢啲人個袋,你飲啖水暖肚好過。

goldpiglet    發表於 21-1-24 11:35

大宅

2021勳章

回覆樓主:

咁嘅家長,唔慌有好嘅下一代

瑪瑙宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

Sevendwarfs 發表於 21-1-24 11:12
1. 警察對在公園玩滑板的小朋友最多只會勸喻離開,但在公園玩滑板根本不是犯了 ...

我叫佢報警喎、唔知點解佢又唔報、而且同我去管理處搵管理員、只係好細力咁拍門、佢應該之前比人話過、所以身有屎~

事實上我係在做運動、而且仲係飲水(攞住個水樽、平時水樽放低)、而且我離個小朋友十幾呎同佢講嘢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2021勳章

Sevendwarfs 發表於 21-1-24 11:12
1. 警察對在公園玩滑板的小朋友最多只會勸喻離開,但在公園玩滑板根本不是犯了 ...

重點現在D大人唔理小朋友亂闖亂撞,仲鬧返人,現在返而話人無帶口罩?乜嘢logoc?

公爵府

2021勳章 畀面勳章

Mandalorian 發表於 21-1-24 11:21
香港惡人緊係多啦, 你睇下呢度都有人將個重點放左落樓主你身上, 話係你"一時唔記得帶返"個口罩唔岩啦~:hah ...

大宅

2021勳章

大力大力 發表於 21-1-24 09:38
我當時係出於好心、唔想個小朋友再比人鬧、提一下佢~

佢真係玩得非常高速、公園好多阿婆阿伯及小朋友 、 ...

係㗎. 而家好多怪獸家長. 個家長本身個品格都有問題, 又如何教好下一代.

首頁
23456...15

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊