自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Del

男爵府

我都想知

子爵府

回覆樓主:

小學?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

Bcjb 發表於 21-1-24 12:06
係咪公布結果唔係自己心水就立刻去心儀學校第表預備叩門?通常係等幾耐有消息可以interview ?
...

差不多公布結果前幾日,學校網頁度有寫叩門交表時間和日期,你留意吓

公爵府

係咪公布結果唔係自己心水就立刻去心儀學校第表預備叩門?通常係等幾耐有消息可以interview ?
...

每間唔同
臨放榜前一星期
上學校網頁睇 甚至打去問
有部份已有表可填及登出交表的時間表
有啲即時比時間 有啲擇人interview
夠備晒所有想叩門的學校資料先
問埋師兄師姐 叩門會問乜
最重要揾定附近影印舖
當日可能短時間內要影印張小一登記證

伯爵府

...

放榜前幾日上心儀學校website睇下要交咩文件,幾時交表、收唔收portfolio等

當時我心儀學校唔係即日交表的

侯爵府

牛年勳章

每間學校時間表不一,要預早睇定

用戶要求終止服務

牛年勳章

預早睇定想報讀嘅學校,準備要求嘅資料,再睇埋係只交表定係有機會即場面試,排定叩門路線,準備好叩門用品,包括文具,填好嘅表格,相關嘅影印,portfolio。當日有機會特別塞車,的士亦可能比較難搵,疫情之下就好難估,當年我地兩個請假,c6 負責揸車接送,我負責陪報名。最後派位結果滿意,無叩門。
未經許可,請勿轉載

子爵府

...

結果唔啱,即刻扣門,我上年兩日扣左10間,通常扣完第一日或第二日就有電話話收你,只有一間考完試,先打黎話收(中學)

子爵府

...

可以出動埋親友幫手就最好,一個跟放榜,一個排心儀中學叩門,萬一派得唔好,就有兩手準備

珍珠宮

回覆樓主:

Del

公爵府

大笨鐘 發表於 21-1-24 13:23
預早睇定想報讀嘅學校,準備要求嘅資料,再睇埋係只交表定係有機會即場面試,排定叩門路線,準備好叩門用品 ...

好周詳
睇到都緊張,分秒必爭咁...

水晶宮

feifei_baby 發表於 21-1-24 14:53
好周詳
睇到都緊張,分秒必爭咁...
最緊要公司比你請假。事前一定要準備好。係得頭兩日交到叩門表。我仔當年考左3-4間叩門,最後入到一間都心水的。
所以到阿女時,直程主力幼稚園找龍校。起碼小學同中學煩少點。幼稚園有龍校或半龍校,尸好好多!

公爵府

Astra00 發表於 21-1-24 14:59
最緊要公司比你請假。事前一定要準備好。係得頭兩日交到叩門表。我仔當年考左3-4間叩門,最後入到一間都心 ...

我細都讀龍幼真係冇咁緊張,我女果間升小升中收返好多,不過學費、車費都好甘....

男爵府

牛年勳章

...

冇人知派成點,所以未公佈之前要做好準備,因為機會唔等你
1) 自我介紹信一封
2) 幼稚園校長推薦信一封
3) 大約四頁嘅portfolio
4) 幼稚園成績影印本
5) 得獎獎狀影印本
6) 相片
7) 出世紙影印本
8) 幼稚園手冊影印本
9) 已填好叩門學校申請表格( 可以在學校索取或網頁下載, 自行打電話問清楚)

以上 準備多份, 全部放進file, 一排得唔好,即刻去嗰間學校交 表格及個人資料file

自我介紹信 唔識寫 ,可以上網搵, 抄抄襲襲,加加減減。

portfolio有啲咩,又係上網,加加減減

叩門及面試完都失敗,為表誠意,可以 寫封信 告訴學校好想入讀 ,並叫小朋友畫幅畫寄去學校

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我哋全家出動
表同文件一早做晒(早一兩星期網上已有資料),要搵定影印舖影派位証
文房四寶(釘書機信封文具筆公文袋郵票)帶定一堆。有d學校排隊即對文件,有d只得個箱擺低,有d交校務處就走,要按要求準備好
有人會話咁講做咩
1. 當加誠意分 (早未必有分加,但我唸無學校欣賞家長遲交掛)
2. 的確有學校即日見,亦有d有限量派籌

食飽d(或帶定個包),間間都排一粒鐘都幾係!

我哋有人渣車,一早已制定「派得ok」、「派得麻麻」同「大大鑊」路線,一攞結果就起行

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-1-24 15:29
我哋全家出動
表同文件一早做晒(早一兩星期網上已有資料),要搵定影印舖影派位証
文房四寶(釘書 ...

想請教如果無參加統一派位,但想叩心儀津小,因有私校取錄,係咪要影返私校取錄信去叩門呢?謝謝。因為我驚人地以為我漏交統1派位表copy

大宅

...

公佈結果前學校會係網頁/學校門外有叩門流程同資料,事先睇左準備好,按學校要求準備所需文件。另外要按學校收表日期計劃定路線。另外,影印定出世紙,自行表格,Portfolio等等以備不時之需。幾時面試無一定,每間學校唔一樣。有啲學校篩選完只安排少部分小朋友有得面試

大宅

BB12345678 發表於 21-1-31 00:02
公佈結果前學校會係網頁/學校門外有叩門流程同資料,事先睇左準備好,按學校要求準備所需文件。另外要按學 ...

del

首頁

尾頁

跳至