自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

TINACOFFEE 發表於 21-1-24 12:56
呢樣我有反思,當時只係準備左下午茶。我的point係突然叫99煮,99都係突然被通知煮飯,我同99都尷尬。
...

你都話你平日好少煮,可能你老公好掛住奶奶煮嘅嘢食呢?正如以前我啱啱結婚㗎嘅時候,自己又煮得普普通通,都好想食我媽咪煮嘅嘢㗎。

公爵府

TINACOFFEE 發表於 21-1-24 12:44
星期六62上來屋企幫手整D嘢,99後尾又突然上來,突然間先生提出食埋晚飯並且叫99煮。但係屋企無料,因為完 ...

俾我會唔鍾意。但由於好小事 我唔會講

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

TINACOFFEE 發表於 21-1-24 12:57
呢個就係我唔話佢嘅點!

99係係老公亞媽,你老公當然唔明點解叫亞媽煮飯係有問題啦 , 所以都唔洗太上心啦,下次有同樣情況就同佢講叫外賣,唔好辛苦99

用戶要求終止服務

牛年勳章

男人係咁上下㗎啦,我都用咗好多年先可以令 c6 明,不過佢係知道我喜愛而唔係明白個觀點。

未經許可,請勿轉載

公爵府

TINACOFFEE 發表於 21-1-24 12:44
星期六62上來屋企幫手整D嘢,99後尾又突然上來,突然間先生提出食埋晚飯並且叫99煮。但係屋企無料,因為完 ...

我c6都好鍾意突然叫長老黎食飯
(但又唔會叫佢地煮 有姐姐)
呢個情況我會叫好多外賣加餸
我都覺得好突然
但 都會接受既

子爵府

其實我都覺得樓主有些小題大做,老爺你幫你屋企做嘢,一家人之後一齊食晚飯係一件好普通嘅事,而家唔出得街食,一家人喺屋企煮餐飯好平常,反而我唔明點解樓主要咁大反應!

用戶要求終止服務

牛年勳章

同意 23 樓 jm,要早過佢出聲,出聲即係早 d 提c6 ,唔好期望佢明白你觀點,然後下次自動醒水
未經許可,請勿轉載

侯爵府

牛年勳章

其實大家都無錯嘅,老公暫喺仔嘅立場覺得無咩大不了,自己阿媽無計咁多。相信奶奶亦唔介意,只係站新抱立場覺得唔係咁好。下次有同樣事情,第一係要預咗留低食晚飯,第二係叫外賣

大宅

麟媽媽 發表於 21-1-24 13:03
你都話你平日好少煮,可能你老公好掛住奶奶煮嘅嘢食呢?正如以前我啱啱結婚㗎嘅時候,自己又煮得普普通通 ...

我平時成日煮飯架,我係話先生好少煮,所以佢唔明
時間帶走一切
唯獨不帶走我

大宅

糯米米糍 發表於 21-1-24 13:10
其實大家都無錯嘅,老公暫喺仔嘅立場覺得無咩大不了,自己阿媽無計咁多。相信奶奶亦唔介意,只係站新抱立場 ...

你講得啱!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

公爵府

回覆樓主:

我自己覺得既然上左黎,留佢地食飯好正常,不過我會選擇叫外賣,大家都唔駛煮

大宅

Duster 發表於 21-1-24 13:09
其實我都覺得樓主有些小題大做,老爺你幫你屋企做嘢,一家人之後一齊食晚飯係一件好普通嘅事,而家唔出得街 ...

我唔係大反應係一家人食飯,我平時都好開心一齊坐低食飯,我係話唔鍾意突然安排99煮。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

侯爵府

牛年勳章

TINACOFFEE 發表於 21-1-24 13:12
你講得啱!

男人就多數無咁細心女人就成日諗多咗,所以打個和

公爵府

2024年龍年勳章

作為男人,自己父母泥到仲幫手搞呢搞路,好正常招呼食埋飯先走。非疫情時期,就落街食。但係依家落唔到。99仲幫手買餸,你作為女主人,煮餐便飯都要出鋪?你個C6有冇洗碗先,無就家法侍候,丙佢一輪先再講

大宅

平平無奇2 發表於 21-1-24 13:13
作為男人,自己父母泥到仲幫手搞呢搞路,好正常招呼食埋飯先走。非疫情時期,就落街食。但係依家落唔到。99 ...

你睇清楚,係我買送,我買返來同99一齊預備,我煮。不過我無寫道我洗埋碗。呢D係小事啊!我唔係糾結呢D啊!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

同埋如果成日都煮飯嘅話,買多少少餸放雪櫃呀嘛,而家邊話得埋,隨時俾人封樓咁咪冇嘢食?

大宅

麟媽媽 發表於 21-1-24 13:16
同埋如果成日都煮飯嘅話,買多少少餸放雪櫃呀嘛,而家邊話得埋,隨時俾人封樓咁咪冇嘢食?
...

呢樣我尋晚真係反思過,其實雪櫃D送已經係三日前採購,尋日係貨尾今日又要出去採購幾日貨
時間帶走一切
唯獨不帶走我

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

煮完食飽,大家開心!

水晶宮

TINACOFFEE 發表於 21-1-24 12:59
我就係話呢樣!

你當時可以提出不如叫外賣。你當時唔提出過後又怪你老公,我係佢都會條氣唔順。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

畀面勳章

我明白你,其實煮飯/廚房唔係你老公嗰瓣,佢叫人煮好叫你煮好,都係應該先知會你一聲

首頁

尾頁

跳至