自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

琥珀宮

不多說,祝福你及你家人

男爵府

anpanman_baby 發表於 21-1-24 16:00
知道無人可以幫到我,但我真係好傷心,好困擾,無辦法想像將來可以點過。
我爸爸幾個月前癌病走了,永遠見 ...

關關難過關關過,加油,振作,人間有愛,你並不孤單的。支持你 !
死者已而,而家應忘記傷痛,在還有能力的時候照顧好兒子,珍惜相處的每一天。
祝願兒子情況好轉 明天會更好。
你也好好安撫情緒,好好的過每一天,祝福您。

男爵府

回覆樓主:

明白你依家好難過,有需要上嚟呻吓,大家都會支持您、祝福您!

大宅

回覆樓主:

加油~會好起來的!

子爵府

anpanman_baby 發表於 21-1-24 16:00
知道無人可以幫到我,但我真係好傷心,好困擾,無辦法想像將來可以點過。

天將降大任於斯人必先苦其心志。明天會更好

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

加油,有咩開心/唔開都上嚟傾下

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主加油呀!明天會更好

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

中醫雖對小兒抽動症無明確的症名,但其證狀類似於中醫的「風」的屬性。 故中醫中藥 治療本病有其特殊療效,且明顯減少用藥後的不良反應。 ... 1.1 一般資料 所有病例均來自2009年7月~2010年12月本人門診就診的多發性抽動症患兒,共29例,均符合小兒多發性 抽動症診斷標準。

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.hkjtcm.org/journals/2014%25E5%25B9%25B4%25E7%25AC%25AC%25E4%25B9%259D%25E5%258D%25B7%25E7%25AC%25AC%25E4%25BA%258C%25E6%259C%259F/22.%2520%25E5%258A%25A0%25E5%2591%25B3%25E5%259B%259B%25E7%2589%25A9%25E6%25B9%25AF%25E6%25B2%25BB%25E7%2599%2582%25E5%25B0%258F%25E5%2585%2592%25E6%258A%25BD%25E5%258B%2595%25E7%2597%2587%25E8%2587%25A8%25E5%25BA%258A%25E8%25A7%2580%25E5%25AF%259F.pdf&ved=2ahUKEwifjd3dp7TuAhWFOnAKHcxkAhkQFjABegQIAhAF&usg=AOvVaw3wZH_LnC17az-re0b99Dlk

試吓中醫或針炙舒緩

https://www.healthy-food.hk/?p=7750

https://www.healthy-food.hk/?p=4710&cpage=1

水晶宮

男爵府

為母則強, 撐住呀!

水晶宮

堅強點!加油!

水晶宮

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

anpanman_baby 發表於 21-1-24 17:48
其實醫生已經建議仔仔食藥,食左低劑量已經一段時間但效果不理想,㴝緊覆診可能要加藥,好好地一個人仔會 ...

我仔都有,都有食過藥,現在唔係咁明顯就停了藥,醫生話青春期係會反覆的

最初係擔心佢會被同輩離棄,每次見到佢啲動作表情就擔心,但都冇辦法,佢自己都唔想的,鬧佢都好無辜,見佢時好時壞,好在佢啲 fd 冇嫌棄,一樣咁過

自己諗諗下好似都有家人有,不過症狀輕微,也是間斷性的,只係阿仔睇開醫生我才想起

阿仔都有講學校還有見其他同學都有啲奇怪動靜,但佢冇理咁多,大家都冇人當係一回事

所以你都不要自己將件事放大,既來之則安之,這個症最受壓力影響,所以你越緊張就越有可能令孩子有壓力,變相間接加重了症狀

男爵府

媽咪加油!香港的醫療水平高,對小朋友的病情跟進亦緊張,如有需要就主動聯絡相關部門,睇吓有冇其他安排!祝福你小朋友!

伯爵府

加油!關關難過關關過

男爵府

2024年龍年勳章

加油,祝福!

介紹你睇一套戲「叫我第一名」(Front of the Class),真人真事改編,個男主角都係有抽動症,好感人,希望鼓舞到你!

珍珠宮

加油
祝小朋友早日康復
萬物皆空,因果不空

子爵府

回覆樓主:

加油, 撐下去 祝早日康復

伯爵府

加油
鑽石需要琢磨
蝴蝶要經過繭的掙扎
妳會變得更好