懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我已經好小睇親子王國,但真係覺得要講下羅醫生好好,我而家有兩個小朋友,一個仔,一個女。我第一胎生仔係5年前,當時我搵孫醫生產檢同接生。大家通常會諗點解第二胎唔搵返孫醫生?
第一,孫醫生呢幾年出名左,仲上埋電視,我唔想第二胎等產檢太耐。
第二,你可以話我無聊同小氣。事關我覺得第一胎幫我接生後,當時我第一胎。好多野都想紀念下。我見孫醫生診所咁多相。只係生完抱住BB時係產房,

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 16:25
其實我已經好小睇親子王國,但真係覺得要講下羅醫生好好,我而家有兩個小朋友,一個仔,一個女。我第一胎生 ...

產房, 同先生,醫生影張合照。第時話返俾個仔知,係呢個醫生接你出世。點知我生完,醫生一句唔影啦。拒絕合照。我當時覺得佢態度mama, 我記到而家。

於時我就上網自己睇,見到羅醫生好多人讚,就約左去睇。經過我咁多次產檢同產後檢查。我想講羅醫生有好多細節野,細心位,一比較下。我真係覺得佢絕對抵佢咁多人睇。唔識點講,佢真係太好。講真大家都係女人,始終搵個女醫生覺得好D。

我11月生完,住法國3人房。咁岩隔離床個媽媽搵孫醫生接生。我平時聽到佢產後情況,完全同我生第一胎一模一樣。首先呢樣野係我好想分享。生BB就一定痛Ga la.
我第一胎同第二胎都有打無痛分娩。

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 16:26
產房, 同先生,醫生影張合照。第時話返俾個仔知,係呢個醫生接你出世。點知我生完,醫生一句唔影啦。拒絕 ...

唔同醫生當然都會有相熟麻醉師。
我第一胎頂唔順開到2度。打無痛。之後訓住教等生,當然覺得好爽。但就係因為打左無痛,到要生,下面已經只有好小感覺,好似變左唔係好識用力。要吸BB出黎。。。隔離床媽媽就係又打左無痛,又係要吸BB出黎。。。。重點黎,因為其實吸BB出黎,BB個頭有個Mark, 而呢個Mark, 好似一個血圈咁,要分解於血,靠個肝,而一般BB出世幾日後都會有黃疸,正正因為多左呢個mark, 肝未負荷到,所以BB黃疸素會高,要照燈。仲要照幾日。。。。你要揀擺BB係度繼續照燈,而你就返屋企休息定住多兩日醫院,但可以餵到BB飲奶。。。

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 16:30
唔同醫生當然都會有相熟麻醉師。
我第一胎頂唔順開到2度。打無痛。之後訓住教等生,當然覺得好爽。但就係 ...

我生第二胎,當時都同老公講唔好打無痛,唔想BB女生完又唔夠力要吸,之後又要做蒙面超人,但到最後老公驚我生第二胎頂唔順叫我打無痛,羅醫生當時有講減到4成痛,我心諗4成都好,中間其他唔講住。我生ge時候,完全Feel到好Q痛,我初初仲覺得係咪呃人。又話無痛。。。但其實係無痛唔好落咁重藥,你到生個刻Feel到要點Push, 加上要讚羅醫生,我跟住醫生講邊下大push, 邊下細push, 幾時停push,

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 16:33
我生第二胎,當時都同老公講唔好打無痛,唔想BB女生完又唔夠力要吸,之後又要做蒙面超人,但到最後老公驚 ...

幾時停push, 回氣。。跟住做10分鐘到已經生左。連老公都讚,佢同孫醫生差好遠,羅醫生好好多,BB仲要唔駛吸出黎。齊齊跟我返屋企^^

老公黎探病聽到隔離床同我生第一胎一模一樣,打無痛,落重藥,仲要谷到有痣倉,BB因為吸,所以黃疸高。
先唔好講擔心BB黃,其實照燈已經再多一筆錢,因為仲要日日抽BB血check黃。。

BB喊,唔講住

別墅

幾時停push, 回氣。。跟住做10分鐘到已經生左。連老公都讚,佢同孫醫生差好遠,羅醫生好好多,BB仲要唔駛 ...

多口一問
在法國醫院生
姑娘護士ok嗎?

複式洋房

幾時停push, 回氣。。跟住做10分鐘到已經生左。連老公都讚,佢同孫醫生差好遠,羅醫生好好多,BB仲要唔駛 ...

醫院有枝燈check 黃膽數,我第二胎出院前都要check, 好似check一check都最小$2000。但我覺最小唔駛下下係BB腳板抽血,喊到拆天。我第一胎BB照左兩日燈,黃膽下降已經好心急接BB返屋企。兒科醫生已經講好可能會反彈,因為個Mark係未咁快退到。點知BB返左屋企兩日返返醫院check又高。仲要又入院照多一日燈,又抽血又呢樣個樣。照兩日燈連雜費,兒科醫生巡房已經$10000。
即係我想同大家講。純粹我個人感覺,同覺得。。如果你搵孫醫生接生,又咁岩想打無痛。諗清楚。。陣痛係完全無Feel, 好正好爽,享受個無痛,,但其實生完後有好多野煩。。吸BB,之後照燈,你maybe有痣倉。。。我見隔離床媽媽

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 17:45
醫院有枝燈check 黃膽數,我第二胎出院前都要check, 好似check一check都最小$2000。但我覺最小唔駛下下係B ...

我見隔離床媽媽都擔心BB照燈,孫醫生巡房時,隔離床媽媽同孫醫生講BB仲要照燈。醫生一句,oh 放心啦,呢D小事黎。完
孫醫生好似已經知道哂,BB吸就係會咁。根本好似完全係佢估計之中。

仲有我第一胎同第二胎都係催生。
第一胎係孫醫生叫,我38週+3
驚BB太大順產唔到。
第二胎39週,因為我已經開左兩度,同埋成個幾星期成日假宮縮,同我已經覺得好辛苦,想快D生,我自己決定催生。

水晶宮

LIMAYLI 發表於 21-1-24 17:45
醫院有枝燈check 黃膽數,我第二胎出院前都要check, 好似check一check都最小$2000。但我覺最小唔駛下下係B ...

Check一check 黃膽要$2000?
好似探熱咁喺皮膚上用部機 duet 一duet?

複式洋房

Fatgorgor 發表於 21-1-24 17:35
多口一問
在法國醫院生
姑娘護士ok嗎?

真係睇人,其實有D係好,但有D真係衰。因為我第二胎催生,吊催生藥,係產房個陣,已經宮縮痛,又痛又勁急尿,想叫姑娘幫我放尿,我話我好辛苦,谷住又柯唔到,feel到膀胱就爆,跟開我個姑娘行開左,隔離有兩個學護,見我咁辛苦,行出去幫我搵其他姑娘,搵著個黑人憎,佢一見我就話,你頭先幾時放過,我話45分鐘前掛,唔記得,點知呢個衰姑娘話邊有咁快有咁多尿,成日放,一陣你尿道炎,唔可以成日放,仲話埋個兩個學護。。唔肯放走左,我成個腦都係粗口。。3分鐘後,跟開我個姑娘返黎,我同佢講我真係好辛苦,放尿Pls, 佢望一望個鍾,㩒一㩒我膀胱話都要放,吊左成包催生藥,

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 18:07
真係睇人,其實有D係好,但有D真係衰。因為我第二胎催生,吊催生藥,係產房個陣,已經宮縮痛,又痛又勁急 ...

我話頭先個個姑娘唔肯,跟我呢個姑娘即刻話唔緊要,我跟開你,我幫返你。
我想講頭先個個衰姑娘連幫我㩒下個膀胱有無尿都無,厭麻煩咁就走左

複式洋房

Nbs 發表於 21-1-24 18:07
Check一check 黃膽要$2000?
好似探熱咁喺皮膚上用部機 duet 一duet?

無錯,差唔多,唔2000都千幾

水晶宮

LIMAYLI 發表於 21-1-24 18:11
無錯,差唔多,唔2000都千幾

嘩咁貴!
拍一拍要$2000!
我4 年前養和照燈照24 小時都係2千幾.....

水晶宮

回覆樓主:

無痛係會影響生唔生得出
你喺度講下真係好,唔好等咁多人以為打完唔痛就可以生得好爽
產箝或吸盤對媽媽下身嘅傷害可以好大,我見過生完要整個屎袋造口添!
都仲未計對bb 可能出現嘅傷害... 黃疸相對是小事, 仲有頭皮撕裂,頭顱內出血,頭骨裂...

複式洋房

LIMAYLI 發表於 21-1-24 18:10
我話頭先個個姑娘唔肯,跟我呢個姑娘即刻話唔緊要,我跟開你,我幫返你。
我想講頭先個個衰姑娘連幫我㩒下 ...

但產後,其實個度大部份姑娘都好好

複式洋房

Nbs 發表於 21-1-24 18:16
無痛係會影響生唔生得出
你喺度講下真係好,唔好等咁多人以為打完唔痛就可以生得好爽
產箝或吸盤對媽媽下身 ...

係丫,所以大家真係諗清楚,唔同醫生唔同做法,我真係好開心遇上羅醫生。生前佢都建議我放大便,等BB易出D,唔會俾大便頂住。我有放,覺得好好。
第一胎係完全無聽過放大便有呢樣野。
講真無論產前產後,媽媽情緒有時都好需要人安慰。可能羅醫生大家都係女人,有時佢都會問我情緒點,生完後覆診都會問有無情緒低個D, 我生前成日假宮縮,有時都驚,wtspp問羅醫生,佢覆得好快,仲叫我唔駛擔心,有咩作動個D即刻打俾佢.
我陀呢胎中過兩次尿道炎,返Report, 羅醫生都親自打俾我講。

大宅

其實⋯無痛係應該無痛架!無痛仲會覺得好Q痛係政府做法囉!好既醫生係會俾你無痛之餘,會喺適當嘅時候教你點用力生。

只能夠講你第一個醫生出名係開刀,唔知點解你會搵佢順產。你可以再爬下文,我見過好多人被勸開刀。

而你第二個醫生係咪咁好我就唔評論喇!最緊要你自己覺得好!

複式洋房

MonieCora 發表於 21-1-24 21:41
其實⋯無痛係應該無痛架!無痛仲會覺得好Q痛係政府做法囉!好既醫生係會俾你無痛之餘,會喺適當嘅時候教你 ...

第一胎個醫生我都上網爬文搵返黎,話佢好好同極力推順產,而且當時係醫生不斷建議我順產。已經過左幾年,佢原來變左開刀出名?我真係唔知,佢呢幾年出左名,被勸開刀都好正常。。時間易控制,唔駛睇睇下症飛去接生。

男爵府

LIMAYLI 發表於 21-1-24 21:52
第一胎個醫生我都上網爬文搵返黎,話佢好好同極力推順產,而且當時係醫生不斷建議我順產。已經過左幾年, ...

bk大把打手,所以我多數問身邊去過幫襯過既朋友問做參考,不過你到生第3胎可以問用家好過睇打手sell!

複式洋房

bsg 發表於 21-1-24 22:01
bk大把打手,所以我多數問身邊去過幫襯過既朋友問做參考,不過你到生第3胎可以問用家好過睇打手sell!
...

(emoji)封肚唔生啦,我都係純分享純粹個人感想,我生完第一胎後已經無咩睇親子王國(emoji)都已經out哂

首頁

尾頁

跳至