時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

幾時會有法例捉造假新聞嘅人同報社?

水晶宮

我覺得曱甴係智障,佢地真係唔識開架,所以要啲智障黑妓報導出來,同情下佢地啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

記者故意作新聞散播假消息製造輿論壓力,想民眾聲討政府反政府為目的,居心可測。

新聞處唔該做野,揾返相關傳媒告佢地,記者同編輯都專業失德,唔該被反相對應嘅處罰佢地,等黑傳媒收斂一下,唔好成日咁放肆,喺度妖言惑眾。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇睇報紙, 自從早幾年前佔中見啲報導偏埋一邊之後我就冇睇過
啲記者淨係識吹得就吹, 咁既話點解唔叫百佳阿老板派物資? 或者一人派幾十個蘋果囉

侯爵府

waterlilymonet 發表於 21-1-25 00:23
南早好似啱啱換左相了。

南早不是馬雲的嗎.......

香港政府內都大把黃啦! 上有政策 下有對策

侯爵府

bobomia 發表於 21-1-25 07:31
記者故意作新聞散播假消息製造輿論壓力,想民眾聲討政府反政府為目的,居心可測。

新聞處唔該 ...

香港應該盡快成立假新聞法,繼續俾呢啲黃媒黑媒毒媒繼續作害,真係害死一班冇腦香港人

公爵府

牛年勳章

delana 發表於 21-1-25 07:31
我覺得曱甴係智障,佢地真係唔識開架,所以要啲智障黑妓報導出來,同情下佢地啦 ...

我諗佢哋叻到比把罐頭刀佢哋都唔識開

珍珠宮

2024年龍年勳章

jolps 發表於 21-1-25 07:40
香港應該盡快成立假新聞法,繼續俾呢啲黃媒黑媒毒媒繼續作害,真係害死一班冇腦香港人
...

同意,客觀報導事實係記者嘅最基本要求,而家亂作古仔冇後果,即係縱容黑傳媒去洗市民腦,真正嘅妖言惑眾。

政府見到亂象唔撥亂反正保護市民獲得正確新聞嘅權利亦係失職。

記者起碼要有發牌制度、要監管啦,宜家阿豬阿狗都可以去記協俾幾十蚊申請張記者證,做所謂嘅記者,離譜!

水晶宮

唔單單係罐頭,這兩天的傳媒係帶風向話政府通知時間不足,但明明早上已經有「消息」,亦都影到人走佬

男爵府

9157 發表於 21-1-25 00:21
依樣相信好多人都知。作文內容作到正常人都唔會信,但又真係有班人照單全收。
岩岩睇港討轉載rthk & scmp ...

係啦,點解會咁㗎!

男爵府

waterlilymonet 發表於 21-1-25 00:37
其實而家啲罐頭已經好少要用罐頭刀開啦,班「記者」堅離地啫。

昨日兩大電台新聞真係講政府冇派罐頭刀, ...

政府在宣傳丶澄清丶打擊失實報導方面,真係做得好不足,俾黃媒成功播毒洗腦

珍珠宮

9157 發表於 21-1-25 00:21
依樣相信好多人都知。作文內容作到正常人都唔會信,但又真係有班人照單全收。
岩岩睇港討轉載rthk & scmp ...

唔係果200+人點黎

寶石宮

2024年龍年勳章

waterlilymonet 發表於 21-1-25 00:26
我覺得記者呢招好渣囉,根本吾洗好仔細睇,都見到每個罐頭上下倒轉影吾到個易拉蓋啦
...

仲有我唔明,嗰度啲人係住喺嗰度,屋企真係冇罐頭刀?其實唔送食物比你,你食屋企真係完全沒有嘢食

當然我都覺得要派啲日常少量食物, 因為唔係每個家庭都有足夠嘅貨, 政府已經做得好好
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

czl115 發表於 21-1-25 00:51
已經無哂傳媒基本職業道德,亂造新聞

以前就娛樂記者冇操守
亂咁寫啲藝人嘅私人或作故仔

而家港聞版嗰啲操守都冇埋
傳媒已死
幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章

omother 發表於 21-1-25 08:25
政府在宣傳丶澄清丶打擊失實報導方面,真係做得好不足,俾黃媒成功播毒洗腦
...

政府新聞處嚴重失職,就算唔處分黑傳媒,起碼都要澄清事實真相,以正視聴。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

真係無言! 報導既手法仲極低庄,當所有人低能,從來未買/見過易拉罐,連Scmp都只識轉載

我成日諗,到底係低質既傳媒令讀者變低能,還是傳媒要迎合一眾低能既讀者,專登用低庄手法去創作新聞?

侯爵府

Piaget 發表於 21-1-25 08:44
真係無言! 報導既手法仲極低庄,當所有人低能,從來未買/見過易拉罐,連Scmp都只識 ...

scmp原圖是這樣的
圖二比較直放和反轉放

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

呢班黑媒,成日想洗人腦

大宅

傳媒無腦就算,最慘係班讀者都無判斷,讀通識科淨係學到咩都要反,無哂常識
走入去香港電台嘅Facebook 搵返個post, 大把人話政府無人道,辛苦啲記者

珍珠宮

牛年勳章

bks2014 發表於 21-1-25 08:51
scmp原圖是這樣的
圖二比較直放和反轉放

噢 Sorry!原來Scmp唔係轉載,拍攝手法仲低庄,專登反轉晒d罐! 佢宜家delete咗張相,可能俾人鬧

首頁

尾頁

跳至