自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hellolo 發表於 21-1-25 12:29
唔止,佢仔生既就係孫
佢女生既就不是自己孫
睇開d

不能同意更多

子爵府

回覆樓主:

我反而夫家係。
我奶奶係我老公前。用你老婆呢個詞語而不是稱呼我名。
你老婆乜你老婆物
唔知點解 我覺得好銀耳。
不過已經習慣了。

公爵府

先生小姐 發表於 21-1-25 12:26
你地會唔會覺得自己結左婚就唔係自己父母屋企人呢? 每次開口埋口都分到好清楚,聽落覺得自己成個外人咁。返 ...

父母唔夠鍚你,係佢地損失,對佢地唔再咁上心,有好野都唔預佢地

子爵府

我屋企無呢個情況,會話:你有信呀,需唔需要攞俾你?年三十返唔返唻團年?當然我地係男家食團年飯,但父母都會問一句,我地習慣年三十男家團年,年初一中午男家拜年,年初一晚回女家拜年,但今年疫情,女家取消晒,男家就減少人數在家食盤菜團年

大宅

樓主,好多jm唔明白你係因為佢哋唔係生長係重男輕女嘅家庭。但u are not alone.我完全明白你,我父母甚至更過分,佢哋係鄉下有幾棟樓收租,每個月有萬幾蚊租收,宜家每月阿哥袋8000幾人仔租,將來兩老所有家產都係俾佢嘅,試問咁樣有邊個做女嘅可以睇得開?

大宅

先生小姐 發表於 21-1-25 12:35
回覆 hellolo 的帖子

但我一心想親娘家多啲,但成日被拒之門外。睇來我心態都要改變了。

想當年我都係甘諗,我就住喺父母樓下,所以諗住平日夜晚放工可以返娘家食下住家飯見下爸媽,點知未到結婚果日我媽已經叫我婚後唔好返黎食飯,話我爸早訓等唔到我甘夜返黎先開飯(但明明嫁之前十年都係甘等我)
自此唔係大時大節我都唔上佢屋企食飯

男爵府

我番屋企幫手做家務,我媽通常好勞氣咁話我嫁左唔可以掃,我到而家唔知咩原因。
有好多野不太願意幫我,但調轉係我啲呀哥就仆到去。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kiuzoe 發表於 21-1-25 13:59
同你一樣。
其實我唔覺有咩問題,清晰表達。
我父母都極傳統,以前大時大節,佢地會就我同老爺奶奶男家果 ...

我家長輩都係比較傳统,佢哋會話男家係上門親家,所以過時過節就會問啲女,男家幾時做節,但又會同啲仔講,多數唔會正日做節,因為唔會齊人返哂嚟,叫佢哋早啲話俾阿嫂知,等阿嫂可以話俾外家知,正日返外家都無問題

伯爵府

AACheungCheung 發表於 21-1-25 16:09
我家長輩都係比較傳统,佢哋會話男家係上門親家,所以過時過節就會問啲女,男家幾時做節,但又會同啲仔講 ...

係呀,我哋都係互相溝通咗就咗日子邊日最齊人就決定邊日食飯。
如果係新年大節,我就每年每人一次正日,如果上年年初一去咗男家,咁下年就娘家年初一會優先,每人一次其實都幾好呀。最主要係就咗大家邊日方便,

侯爵府

你地會唔會覺得自己結左婚就唔係自己父母屋企人呢? 每次開口埋口都分到好清楚,聽落覺得自己成個外人咁。返 ...

唯獨叫你比家用,你就一定係親生女,我明白你呀

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我屋企無 wor , 反而佢地當我老公係佢地個大仔, 樣樣問我老公意見, 樣樣都由我老公決定. 我老豆錫我老公仲多過我和兩個細佬.

水晶宮

先生小姐 發表於 21-1-25 12:55
回覆 cecelc 的帖子

嗯,的確係對新抱仲好過我

我娘又係好重男輕女,記得新抱鍾意食咩,連身體寒抵熱抵都知,而我問佢知唔知我咩抵,佢話唔知,呀哥冇呀娘心只有向住外母,疫情下唔會打多個電話關心娘親,調返轉呀娘搵返佢,吹漲

男爵府

回覆 yeew 的帖子

好多謝你明白,我係難受加難過,我下午覆緊啲留言,都仲會邊打邊流淚,覺得自己無左原生既屋企人。當啲jm話我係聽者有意,講者無心,原來係因為佢地無咁既經歷待遇,所以佢地唔會明我傷心感受啦。

男爵府

會,特別係父母係國內長住,D己婚既兄嫂當正自己係間屋主人

男爵府

回覆 CCHINGC 的帖子

你就好啦,我未試過返娘家團年。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kiuzoe 發表於 21-1-25 16:14
係呀,我哋都係互相溝通咗就咗日子邊日最齊人就決定邊日食飯。
如果係新年大節,我就每年每人一次正日,如 ...

我家長輩話,其實過節食飯都係想齊人食,遲啲早啲唔係問題,你估係古老十八代以前咩,但我家有啲傳統嘢仍然有保留

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

emt1314 發表於 21-1-25 13:51
唔會, 我嫁咗后, 成了娘家的VIP, 我仍然Keep娘家的匙鎖, 自由出入, 返去食飯更加無任歡迎. ...
我都係
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

伯爵府

hellolo 發表於 21-1-25 12:29
唔止,佢仔生既就係孫
佢女生既就不是自己孫
睇開d

仲有,同佢行街我買野比佢,但佢買嘢比新抱。
但我奶奶又超錫自己個女同女婿。
我直頭係孤兒

珍珠宮

amazing 發表於 21-1-25 17:20
仲有,同佢行街我買野比佢,但佢買嘢比新抱。
但我奶奶又超錫自己個女同女婿。
我直頭係孤兒
新抱未必鍾意啦

伯爵府

幸福花海 發表於 21-1-25 12:34
唔係咁架咩?你已經嫁咗,呢個係事實,你同老公嗰個先係自己屋企

Yes

首頁

尾頁

跳至