自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

好過我阿媽成日開口埋口外嫁女咁,阿爺過身又話爸爸有孝喺身,唔可以去我屋企,又唔比我去拜山... 我經常都覺得自己係外人。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

2024勳章

咁我又唔會
屋企人都係咁緊張我

大宅

咁樓主點叫父母來自己屋企食飯?
唔係問來唔來我屋企食飯呀?咁㗎咩

伯爵府

先生小姐 發表於 21-1-25 12:26
你地會唔會覺得自己結左婚就唔係自己父母屋企人呢? 每次開口埋口都分到好清楚,聽落覺得自己成個外人咁。返 ...

字裡間只是顯示妳有自己的一個家庭,但行為上和情感上佢冇當你系外人。。(我認為正常)

翡翠宮

emt1314 發表於 21-1-25 13:51
唔會, 我嫁咗后, 成了娘家的VIP, 我仍然Keep娘家的匙鎖, 自由出入, 返去食飯更加無任歡迎. ...

me 2

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

先生小姐 發表於 21-1-25 12:26
你地會唔會覺得自己結左婚就唔係自己父母屋企人呢? 每次開口埋口都分到好清楚,聽落覺得自己成個外人咁。返 ...

絕對明白
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

其實咁都幾好呀,係你仲未分清楚,你同你老公個家先係你屋企,其他既係阿媽屋企,係奶奶屋企

大宅

hellolo 發表於 21-1-25 12:29
唔止,佢仔生既就係孫
佢女生既就不是自己孫
睇開d

(emoji)(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

我屋企又唔會咁

侯爵府

同樓主一樣
但睇開些

侯爵府

先生小姐 發表於 21-1-25 12:54
回覆 20150618bb 的帖子

我係好在意啦,要學會睇開啲放開啦,以後我都唔會當屋企啦。我都會學佢地咁講你屋 ...

咁小器?你不如將重心放回自己家庭啦

別墅

樓主未結婚之前,同屋企人相處係咪都係唔太好?我而家搬左出去住,我爸重男輕金。但屋企人都時不時問黎唔黎食飯呀?或者係返唔返,過唔過黎…呢類字眼。我都會問我屋企人過唔過黎我度呀之類…我就覺得冇咩所謂,都係開口一句啫。
可能說者冇心,聽者有意。當然,如果你屋企人不嬲都重男輕女既就另計啦~唯有樓主睇開啲,你都有自己既一個家庭。

男爵府

其實都幾正常. 不過一開頭真係有D唔慣.
我父母都會咁, 佢地其實仲好錫我, 不過一結婚我就搬出去同老公2個人住, 佢地把口就好自然話"你屋企要唔要買乜乜乜...", "呢D拎返我屋企...". "你", "我" 再唔係一樣. 因為的確係2個地址....不過我都仲有娘家門匙, 我隨時可以返我媽度. 呢樣已經令我覺得, 我屋企既大門永遠都會為我而開.

公爵府

41009022009 發表於 21-1-25 15:35
我反而夫家係。
我奶奶係我老公前。用你老婆呢個詞語而不是稱呼我名。
你老婆乜你老婆物

你老婆算好,我可以同老公講你阿媽,我99直情係我兩個仔面前話你老母

首頁

尾頁

跳至