自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cecelc 發表於 21-1-25 23:28
請問幾多人飲?

4人,分兩餐。
我買慣的,沒有開檔,是但去一間,貴到⋯⋯。所以最後分兩餐。
再加腰果,增加味道。

琥珀宮

honeydeer 發表於 21-1-26 08:36
請問25蚊飛排邊度買到?

街市

子爵府

回覆 teresayan07 的帖子

係呀 冰鮮都貴呀 有時買無激素冰鮮免治肉算 40蚊盒 叫接受到啦 尋日買s pure雞扒兩塊仔 都45蚊 真係一人份量咁架咋

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

新鮮既係貴, 不過唔想成日食雪藏肉, 所以輪住咁買囉

珍珠宮

Wongbuddy 發表於 21-1-26 10:05

係呀 冰鮮都貴呀 有時買無激素冰鮮免治肉算 40蚊盒 叫接受到啦 尋日買s pure雞扒 ...

買標明無激素/抗生素既冰鮮/急凍肉。。個感覺仲安全過新鮮肉。。
但我阿媽就成日話我唔識野。。。

子爵府

通常老人家既心態都係食左幾十年都係咁架啦 邊驚得咁多 而且市面有啲講話無激素又真係假既

子爵府

我有啲同事係內地人 佢地真係完全唔食香港食店啲雞 由其kfc 但我心諗呢度邊會似佢地鄉下自家養架 唔通真係唔食咩

珍珠宮

Wongbuddy 發表於 21-1-26 10:33

通常老人家既心態都係食左幾十年都係咁架啦 邊驚得咁多 而且市面有啲講話無激素 ...

但大牌子既個啲比較信得過既...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我買冰鮮好耐了!鮮豬肉好貴食唔起

侯爵府

成日聽講買餸好貴,所以煲豬骨既湯唔會飲,留比佢地飲。貴野唔會食佢地既

侯爵府

得我同老公兩個人食飯就買啲好啲既食材
炒炆肉碎買惠康泰國冰鮮豬30幾蚊半斤
煲湯去豬肉檔買50蚊新鮮肉眼
尋晚蒸肉餅去豬肉檔買咗50蚊新鮮半肥瘦梅頭自己剁
急凍豬只買西班牙黑毛豬肉
我嘴叼 會食得出豬肉食材既分別

侯爵府

teresayan07 發表於 21-1-25 23:11
我覺得冰鮮豬都唔平..
S-pure 豬梅頭.. 230g 要$47...
即係$122一斤..

其實係
我寧願去豬肉檔買香港豬半肥瘦梅頭都係88蚊一斤 不過就肥啲囉

水晶宮

anna59 發表於 21-1-25 17:45
一D都冇誇張
不是話你誇張,我只係覺得物價真係貴左好多。唯有平的時候買多少少,咁叫平衡下。

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 21-1-25 18:16
我已經好耐冇買新鮮雞牛豬煮。而家急凍肉、冰鮮肉選擇好多,有啲品質好好,而且價錢較吸引。我同家人唔食 ...
我大概同你差唔多。中午盡量簡單煮或清下冰箱;晚餐先煮好少少。如帶飯返工,直接晚上煮多啲米及餸。

伯爵府

回覆樓主:

已經超過一年冇乜點買排骨,而家真係太貴!
以前一個禮拜都有兩三餐係蒸排骨,因為我哋全家都鍾意食。
而家連新鮮豬肉都好少買啦,太貴!
會買冰鮮,即日會煮嘅
急凍豬肉,擺定雪櫃隨時可以煮

象牙宮

homommy 發表於 21-1-25 15:59
星期日工人放假只好自己去街市買餸,嘩。三人份量一餐既排骨要成60蚊得幾舊仔。
真係好恐怖。細個成日都食 ...

mix 來食。分別不大。
天然香料 增香提味。

https://restaurant.eatsmart.gov.hk/b5/content.aspx?content_id=1026

水果類

(橙、蘋果、檸檬、芒果等)

含有果香,部分帶有酸味,尤其能帶出肉類的味道。

蔬菜頪

(番茄、西芹、洋蔥、紅蘿蔔等)

味道較濃的蔬菜,不但在烹調中有提味作用,亦含有多種營養素,包括鉀、膳食纖維、茄紅素等。

香草類

(百里香、香茅、薄荷、檸檬葉等)

具有特殊香味的植物,味道各有不同,部分適宜鮮食,部分則適合長時間烹調,如炆、燉等。

天然香料

(胡椒、花椒、八角、黑椒等)

主要是由一些乾的植物種子、果實、根和樹皮做成的調味料,香味濃郁,用以蒸燉食材,以突顯肉香。

提味蔬菜類

(薑、蒜頭、葱、芫荽等)

味道較為辛辣,能為食材辟除腥膻味和提升香味,炒菜時尤爲常用。

天然提味食材

(菇菌類如冬菇、猴頭菇等,以及蝦乾、乾瑤柱等)

食材本身味道香濃,其中菇菌類含有膳食纖維及游離穀氨酸。游離穀氨酸可藉着刺激味蕾產生被稱為第五味的「鮮味」。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

新鮮豬肉真係好貴,5片新鮮豬扒都差唔多100蚊,只可以久唔久食一次。

大宅

cherrywong05 發表於 21-1-26 09:14
你又講得啱喎,我只成日買免治豬肉

免治豬肉有至少6至7成係肥肉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

星期日工人放假只好自己去街市買餸,嘩。三人份量一餐既排骨要成60蚊得幾舊仔。

食冰鮮/急凍野好耐了
買菜就買新鮮

伯爵府

你平時都要比錢姐姐買餸, 咁佢買新鮮定雪藏?

首頁

尾頁

跳至