自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

好奇想問一下,如果係佢自己話辭職唔做,其實係咪真係唔洗比長期服務金? 唔會被人告? 雖然我冇諗過唔比,不過而家要計定數時睇勞工處網頁先知道原來唔洗比,我好奇想知會否有傭主仍然會比? 因為我睇完條例後都諗住會比,覺得佢幫我做左5個半約,好值得比長服.....
另外,有冇工人姐姐岩岩番左印尼? 係咪冇得直飛泗水,所有人都要去雅加達檢疫再轉內陸機?
日日都要happy!!

子爵府

Happywoo 發表於 21-1-25 23:29
好奇想問一下,如果係佢自己話辭職唔做,其實係咪真係唔洗比長期服務金? 唔會被人告? 雖然我冇諗過唔比,不 ...

識好多人照比,做得五個約十年一定係滿意

Astra00    發表於 21-1-26 08:36
Sweetheartb

子爵府

照比,其實真係唔算多,每兩年請一個都唔只呢個數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

fb group見好多人都話照比

男爵府

回覆樓主:

10年工作,我會比,我老爺第一個工人,做左10年,我乜法例都冇睇,只睇點計長服就算,原來計出來都不多。

工人姐姐就用左長服買左塊田,佢開心我也開心。

侯爵府

係呀!續幾次約agent fee都只係比$1200,慳番既錢夠比佢長服,仲要受少好多氣

newuser    發表於 21-2-19 08:26
Astra00    發表於 21-1-26 08:37
日日都要happy!!

侯爵府

如果唔係佢話要退休,雖然屋企冇咩做,都會繼續請番佢
日日都要happy!!

侯爵府

fooksquare 發表於 21-1-26 00:00
10年工作,我會比,我老爺第一個工人,做左10年,我乜法例都冇睇,只睇點計長服就算,原來計出來都不多。

...

岩,佢退休番去有舊錢會好好多,我其實冇認真睇法例,係睇長服計算方法時見到咁寫。

我問大家係因為有朋友話我其實唔洗比,我話當獎勵比佢都好,因為想問下而家返印手續,咪順便問埋各位意見。
日日都要happy!!

侯爵府

其實我比較想知有冇姐姐最近番印,程序係點?
日日都要happy!!

侯爵府

佢自己要走係唔洗比,但我覺得如果佢幫到自己,我會比

侯爵府

free2020 發表於 21-1-26 00:30
佢自己要走係唔洗比,但我覺得如果佢幫到自己,我會比

都係,真係值得比
日日都要happy!!

侯爵府

Happywoo 發表於 21-1-26 00:37
都係,真係值得比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會比,一個姐姐為我家服務了十多年,當佢係半個屋企人! 銀碼唔大而自己又可負擔到,等佢開開心心退休去

侯爵府

Gorgor0612 發表於 21-1-26 01:15
我會比,一個姐姐為我家服務了十多年,當佢係半個屋企人! 銀碼唔大而自己又可負擔到,等佢開開心心退休去 :f ...

都係,如果唔係為左比佢做埋手術先退休,佢係疫情前已經走左
日日都要happy!!

侯爵府

有冇JM個工人姐姐最近番印尼?想請教一下
日日都要happy!!

大宅

Happywoo 發表於 21-1-26 00:07
其實我比較想知有冇姐姐最近番印,程序係點?

我工人反左泗水冇耐,不可以直到泗水,要係耶家達檢疫先再轉機反去

大宅

多年前同工人話買轉機既票,佢爽快話ok,咁我俾二佰佢中途膳食,佢已很開心,因她冇諗過有。

大宅

Happywoo 發表於 21-1-26 01:31
有冇JM個工人姐姐最近番印尼?想請教一下

我姐姐早兩星期走,要拎陰性證明上機,去雅加達酒店隔離5日再驗,陰性就可以坐內陸機返屋企。

我姐姐星期五完約,星期日先飛。去到機場有幾個姐姐同樣情況,要比$200左右處理過期簽證先飛得。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fooksquare 發表於 21-1-26 00:00

...

x 2

上次個工人超級好做咗4年、佢老公要去返去生bb、我哋都比多3個月人工佢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Happywoo 發表於 21-1-26 00:06
岩,佢退休番去有舊錢會好好多,我其實冇認真睇法例,係睇長服計算方法時見到咁寫。

我問大家係因為有朋 ...

其實唔使問人、有些人好刻薄、最重要自己覺得個工人做得好唔好、值唔值得比~

Astra00    發表於 21-1-26 09:31
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...7

尾頁

跳至