自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

TMC3012 發表於 21-1-26 09:24
我已經知男家要團年, 所以我呢個新年唔會再去拜年, 等夠7日會去比錢驗吓(希望仲有社區檢測啦)

其實有 ...
屈臣有隻快速測試,
d人話聚會前做左先,咁就唔怕。

子爵府

回覆 cara.mak 的帖子

唔淨係老人家啦 長輩級都迫啲後輩出席家庭聚會啦 有親戚就黎結婚 照攪自助餐慶祝 我唔想出席咁多人密封式聚會囉 佢地話唔出席就係唔尊重唔比面 話要有事出街都有事 喺街都叫做帶住口罩 快買完野快返家吖 聚會真係個個除罩傾計架喎 至少都兩粒鍾啦 我真係唔想博 對新人點解唔會為人著想呢 咁樣好為難人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我果住度同死麗城係孖生,外型設計計一模一樣
鈄對面果家人個個星期都聚會,唔明佢係最細單位,但可容納10幾人個個星期嘻嘻哈哈好嘈,上星期日夜晚11點幾仲“哈緊”…,耐唔耐聽到細路尖叫,zoom, wfh 搞到唔使返工返學真係可以玩天光
琴日新聞一出,我就講:睇佢地幾時累街坊

公爵府

cara.mak 發表於 21-1-26 09:24
但事實係老人家自己無有怕,迫後生的要出席活動
由其新年,佢地更重視
覺得大家係自己人唔多會感染

新年長輩睇得好重
冬至兩邊家庭已經取消唔攪
來緊農曆年老人家已打電話叫來聚會食飯
我地都無得再推
好難做

象牙宮

回覆樓主:

渠有問題都中,咁可以點?坐係屋企也出事喎?唔通而家係人地黎屋企去廁所出事咩?
自己仔女去父母屋企ok,但去姨媽姑姐屋企暫時就唔好囉!

男爵府

Strawberrys 發表於 21-1-26 00:07
重點:房屋設計包括喉管、天井、通風
新冠病毒不分年齡、性別、膚色、種族、財富、身份地位
...

如果住底層點算...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我真係好憎果家人,每星期唔出去玩唔安樂
星期日,早上10點幾聽到佢d仔女 hold 住架lift度叫:dady dady 有lift呀!dady! 跟著玩到夜晚11點幾先返,個個星期如是…唔係去人地度/出街玩 就叫人去佢屋企玩
以前佢個仔仲要坐bb車,佢老婆成日將架bb車打橫頂住 樓層等lift 大堂出入口,你望下佢,佢又望下你…跟著繼續頂住你…次次都係佢老公推開架bb車比人過,有次佢老婆仲搞笑 鎖緊自己度門,但bb車推左去 我屋企門口行出黎個出口,又係佢老公推返開架車比條路我行,我心諗:你都好有心喎!專登幾架bb推去我果度
我同佢間屋距離最少有10步

子爵府

蝦米豬 發表於 21-1-25 23:41
麗港城五座E室爆,先是某E室有家庭聚會,全家中晒,經深深的天井和渠管傳至上下層。
農曆年快到,要在家攪 ...

我都唔明巳經咁多單家庭聚會出事,到而家都仲有人講:一家人怕乜呀!(我屋企人黎)
對,住埋同一間屋真係冇得避,但幾家人既聚會,真係超高風險,大人要返工已經唔知接觸過咩人,跟住女婿或者新抱又唔知幾時去過佢地自己既家庭聚會唔出事咪話怕乜囉,有事真係成個家族既事,我屋企人仲約緊新年盤菜同埋bbq

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

往年都有一班唔親嘅親戚來拜年,今年唔知佢地識唔識避忌,正式嬲佢唔知,話佢唔好意思。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cara.mak 發表於 21-1-26 09:24
但事實係老人家自己無有怕,迫後生的要出席活動
由其新年,佢地更重視
覺得大家係自己人唔多會感染

唔好剩係話老人家,睇吓商場、行山、郊野公園啲人係乜嘢年齡層多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mercurycc 發表於 21-1-26 10:21
屈臣有隻快速測試,
d人話聚會前做左先,咁就唔怕。

準確性有幾多

珍珠宮

都仲未計,年宵夾拜年群組,過完年
萬物皆空,因果不空

伯爵府

AACheungCheung 發表於 21-1-26 11:08

唔好剩係話老人家,睇吓商場、行山、郊野公園啲人係 ...

其實我見好多後生嘅,係父母帶埋小朋友,話佢哋喺屋企悶得太耐。其實我覺得不如復課啦,根本冇得返學,都係出晒街。

象牙宮

AACheungCheung 發表於 21-1-26 11:13
準確性有幾多
聽do姐賣廣告,你睇下。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

私樓都會咁,想買樓既人真係值得留意同參考下喇,始終,要住得安心嘛。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

Xmas吸收勳章

apple~y 發表於 21-1-26 10:31
新年長輩睇得好重
冬至兩邊家庭已經取消唔攪
來緊農曆年老人家已打電話叫來聚會食飯

我哋都係,冬至冇搞,依家新年奶奶完全冇諗過唔搞。跟住年初一又要去,真心唔想

珍珠宮

mercurycc 發表於 21-1-26 14:18
聽do姐賣廣告,你睇下。

講明賣廣告

象牙宮

AACheungCheung 發表於 21-1-26 15:22
講明賣廣告
都係聽收音機講,跟住聽到廣告,
有d數據, 而家市面上都有好多款,但價錢都唔平。

公爵府

牛年勳章

幸福花海 發表於 21-1-26 09:01
贊成政府限制農曆年家庭聚會人數,因為就算有人唔想去,但礙於老人家或其他人既權威,被迫就範。限制後就算 ...

舉腳贊成

珍珠宮

Wongbuddy 發表於 21-1-26 10:22
回覆 cara.mak 的帖子

唔淨係老人家啦 長輩級都迫啲後輩出席家庭聚會啦 有親戚就黎結婚 照攪自助餐慶祝 我 ...

一陣有人打噴嚏或咳嗽咪閉

首頁

尾頁

跳至