自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身窮養小朋友, 物質不太豐富, 而且無睇youtube, 電視, 無用 apps............

但發覺而家d小朋大好多野玩,

我小朋友有時未必有話題, 因佢咩都唔識
有無人可以話我知, 而家d小朋友興咩野
等我同佢都追貼小小

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

依家小學生玩咩多? 男仔係咪都係打機多? 女仔玩下鬼口水?

子爵府

回覆樓主:

我以前細個窮養都睇電視喎,至少睇下新聞知世界發生咩事。

水晶宮

我覺得youtube 可以睇, 限睇,
因為係學到野.. 一刀切唔合時宜,
小學生有d 中意玩"roblox" 係一個app

我女小二, 因為停課,所以同同學仔玩唔到,
但佢話小息,會講下"卡通片"

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我兩個姨甥一個小5一個小1
而家呢代唔同上一代,唔會放養,我哋細個屋村周圍走無聊聊同d街坊小朋友又一日,而家連隔離姓咩都唔知,小學生朋友係源自同學或課外活動識,而家唔返學無學嘢,的確人人都宅晒
自己一個,咪打機囉,精靈d嘅會上網打(但又驚佢唔知識埋d咩人),否則都係自己同自己玩

男爵府

2024年龍年勳章

我女就每日半小時約埋一幫同學仔或朋友仔zoom玩游戲

珍珠宮

李露眉 發表於 21-1-26 10:02
我覺得youtube 可以睇, 限睇,
因為係學到野.. 一刀切唔合時宜,
小學生有d 中意玩"roblox" 係一個app

幫佢選擇一啲有益教學既資訊,其實可以自學好多野,限佢時間就無問題,youtube放題當然唔可以。
小朋友而家係求知時期,限制咗佢,佢會習慣對事事都不關心,變咗脫節,同人溝通會無野講。

伯爵府

想生BB熱投

Nomos 發表於 21-1-26 09:45
本身窮養小朋友, 物質不太豐富, 而且無睇youtube, 電視, 無用 apps............

但發覺而家d小朋大好多野 ...

你咁講,係你唔準多過窮養。第一步,開翻個電視先囉,小朋友太out, 會無朋友、無社交,影響自信。
I am Agent P

翡翠宮

牛年勳章

唔關窮養事
我家小朋友同學大部分超有錢、富N代,但佢哋既話題係睇書、卡通片、寵物、郊遊 ..... 唔一定係要好高級好高消費既活動。

水晶宮

如果你係拒絕所有電子,
咁你小朋友只有讀書, 睇課外, 玩BOARD GAME.

如果係女仔, 你可以買D 指甲貼, 指甲油.
化妝品, 摺紙, 呢D....

大宅

回覆樓主:

小學生通常都係講卡通片,打機之類,我女玩roblox,有時講下星夢學園,或者有咩youtube片好睇咁,佢有啲同學迷韓星,我自己就唔鐘意仔女做書蟲,齋睇書,日睇夜睇,應該咩都玩下,最緊要適可而止,教識佢地要自律

大宅

我個玩Minecraft

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

女仔近排就好中意玩鬼口水
屋企有咩液體都會用黎溝一餐

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實電視 / YOUTUBE都可以學到好多野的。只要唔沉迷﹐限時 / 揀節目比佢睇就可以啦。(你乜都唔比佢睇梗係脫節啦﹐連出面發生緊咩事都唔知添呀)。我個小學雞(男)ZOOM小息會傾下卡通片﹐THINK BIG呢D.....有時又SHOW下大家屋企D車 / 槍咁LOR﹐都有講下打機 (佢地都係講玩SWITCH D GAME咁)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我兩個女(初小同高小),主要都係同同學玩Minecraft, Roblox 同Switch。
有時就整片放上YouTube,
我見佢啲同學都有自己Youtube channels ,佢哋會交流整片心得,好pro咁

侯爵府

回覆樓主:

我果個高小,最近又玩返捉精靈,見佢多數互動同班朋友換黎換去,whatsapp show off下捉左咩新野。
久唔久見佢打下食雞同玩下minecraft

侯爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 21-1-26 10:40
如果你係拒絕所有電子,
咁你小朋友只有讀書, 睇課外, 玩BOARD GAME.

水晶宮

而家鍾意玩slime, 好似同鬼口水有啲唔同

珍珠宮

puffy0305 發表於 21-1-26 11:11
我兩個女(初小同高小),主要都係同同學玩Minecraft, Roblox 同Switch。
有時就整片放上YouTube,
我見佢啲 ...

開自己channel 拍下片都幾好,技術上學下filming, editing ,又可以改善下presentation skill。只要唔好太著緊view like subscribe 就好。

男爵府

回覆樓主:

理解唔到今日父母仲要一刀切電子產品,你今日唔比,佢哋遲啲更加沉迷,其實適當ge電子產品有助小朋友吸收知識。

首頁

尾頁

跳至