自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

點解我計晤到~
係咪9月返到12月中?聖誕元旦
然係到2021返一星期兩日上午咁?

伯爵府

虎到金來勳章

仔中六都有停過一排學好彩最後佢哋都可以返,雖然返到學校都係操卷但我仔係屋企唔會自然做依家考緊mock 考埋下星期就開始放新年假2月尾返多3日就學期完等4月份考DSE希望順順利利
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

相信不給學生返學,別有原因,相信有排都無得返,直至學生hea晒為止

伯爵府

rich8 發表於 21-1-26 15:53
相信不給學生返學,別有原因,相信有排都無得返,直至學生hea晒為止
唔止學生hea,
相信連多數老師都hea埋了

男爵府

回覆樓主:

其實唔好再話老師網課仲多野做啦,分分鐘老師都唔想咁快復課。我朋友教幼稚園,一星期一日zoom,日日準時4點收工,日日返學校做剪剪貼貼,唔使對學生家長,佢不知幾開心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Mar9b 發表於 21-1-26 21:12
唔止學生hea,
本身 d 老師 face to face 時都 hea,用 zoom 仲不知所謂,夠膽死話今日好攰唔教啦,香港幾時才會正視教育問題
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hhmum 發表於 21-1-26 15:23
仔中六都有停過一排學好彩最後佢哋都可以返,雖然返到學校都係操卷但我仔係屋企唔會自然做依家考 ...
今年 DSE 考生加油呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Mar9b 發表於 21-1-26 21:12
唔止學生hea,

咁又唔好咁講,我囡中學生,在飯廳上堂,所以我都聽到,有部份老師係好用心教,好細心講解,真心想讚吓佢地。 只係有d老師比較hea,同埋奇怪d.

伯爵府

虎到金來勳章

esmehouse 發表於 21-1-26 21:24
今年 DSE 考生加油呀

Thanks
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

esmehouse 發表於 21-1-26 21:23
本身 d 老師 face to face 時都 hea,用 zoom 仲不知所謂,夠膽死話今日好攰唔教啦,香港幾時才會正視教育 ...

咁誇 中學定小學?

大宅

回覆 esmehouse 的帖子

不嬲老師都hea... 成績好嗰D人都唔會選擇做老師,我見我女間學校個老師改英文作文錯晒上zoom講嘢時文法都錯,平時都係依賴補習

珍珠宮

睇個勢農曆新年之後都唔使指擬返學
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

kikiboy 發表於 21-1-26 23:43
睇個勢農曆新年之後都唔使指擬返學

我都覺

寶石宮

carly.c 發表於 21-1-26 22:01
咁誇 中學定小學?

寶石宮

peachpeach99 發表於 21-1-26 23:22
回覆 esmehouse 的帖子

不嬲老師都hea... 成績好嗰D人都唔會選擇做老師,我見我女間學校個老師改英文作文 ...
我哋個間老師時時計錯數,要班學生提,完全同意勁人係唔會做老師,所以點解香港學生越讀越差就係咁解,d 老師好多都唔掂,只為求出糧

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

返咗2個月左右?9月至11月,剛剛考埋試就停課

珍珠宮

esmehouse 發表於 21-1-26 21:23
本身 d 老師 face to face 時都 hea,用 zoom 仲不知所謂,夠膽死話今日好攰唔教啦,香港幾時才會正視教育 ...

我仔三年班,老師上zoom 好認真,日曰仲有功課要做,每日抽學生串字,中文每星期默書

珍珠宮

capricornbb 發表於 21-1-27 01:48
返咗2個月左右?9月至11月,剛剛考埋試就停課

係,我仔3年班,9月尾開始面授至11月尾

其餘網課,星期一至五,每日六課,每課35分鐘,每日有功課

公爵府

回覆樓主:

返學嘅日子就係跟返教育署嘅宣布,但我小朋友叫好好彩,暫時教嘅所有老師就算上zoom都好有心教,同喺學校上堂冇大分別,係活動少啲,但定期都會quiz幫佢地keep住溫書,每日做完功課upload俾佢地改,如果欠交係會即日留堂老師睇住做

公爵府

香蕉煎餅 發表於 21-1-26 21:17
其實唔好再話老師網課仲多野做啦,分分鐘老師都唔想咁快復課。我朋友教幼稚園,一星期一日zoom,日日準時4 ...

學校老師不知幾hea所有學校活動停擺
Zoom完去食Tea
輪流返學校

利申: 有親戚朋友係教師

首頁

尾頁

跳至