自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

藴藴 發表於 21-1-27 17:28
老公公司比部分同事隔日返,有幾個已經辭退左,其中一個大概40歲,要供樓有工人,太太係全職媽媽,小朋友讀 ...

有工人其實太太可考慮返工,現在經濟環境,公一份婆一份感覺有保障d,一頭家得一個人搵錢,就算減薪裁員未殺到埋身,返工果位心理壓力都好大。

pansy888hk    發表於 21-1-27 21:07

侯爵府

開心吸收勳章

香港住屋地方細,唔係每個人都做到WFH

男爵府

我公司名義上wfh,但又會暗示department head 叫同事返office

珍珠宮

fatpanda 發表於 21-1-27 18:14
我公司從來冇打算WFH, 就算疫情嚴重都係日日返工

ME2呀, 由上年開始有疫情,真係半日都無WFH過, 果時120幾單,都係震騰騰咁返工,我是文職,佢全部紙的FILE都係個鐵櫃內,在家根本唔可行的~

伯爵府

大姑娘 發表於 21-1-26 19:41
Home 下 Home 下,就可炒部份人,以後唔洗番。

用zoom 上堂一個老師可以一次過教晒全級

珍珠宮

Ocean419 發表於 21-1-27 22:15
用zoom 上堂一個老師可以一次過教晒全級

實體上課要一對一教㗎?

我唔知呀! 因為我讀書嗰陣,都係一個老師教曬成班

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有d同事已係咁
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

大姑娘 發表於 21-1-26 19:41
Home 下 Home 下,就可炒部份人,以後唔洗番。

真有可能, 重可以請外地平D人工代替, 橫掂都係經網上
另外 , 公司 請 expat 可以吾駛黎香港, 係 online 做就得, housing allowance, 乜乜津貼都可以慳番

子爵府

公司所有野放上 cloud ,好多普通文職根本唔一定要請本地人

子爵府

Elenalan 發表於 21-1-27 20:44
有工人其實太太可考慮返工,現在經濟環境,公一份婆一份感覺有保障d,一頭家得一個人搵錢,就算減薪裁員未 ...

做得FTM,都係先考慮自己舒服行先,那管養家那個壓力。再衰D,會怨老公能力不足添。

侯爵府

peony_so_hk 發表於 21-1-26 22:32
相信係有部份行業/部門唔得

yes!

水晶宮

萍pig 發表於 21-1-28 07:00
做得FTM,都係先考慮自己舒服行先,那管養家那個壓力。再衰D,會怨老公能力不足添。
...

咁當然有d家庭個老公係超級鐵飯碗完全唔擔心份工,不過太太真係要好悉心照顧好老公健康,一個人搵錢病左身體唔好想抖下都唔可以話停就停。除了生活開支,仲有退休呢? 兩公婆都返工嘅每人一份mpf+其他儲蓄+投資,甚至可以輕鬆提早退休或多d儲備俾孩子升學計劃。如果得個老公搵錢,孩子升中後老婆可能已等同退休,個老公可能捱到d細路出身,都仲未敢退休。

水晶宮

WFH 好睇人自律同責任心

我公司某些人wfh,打電話搵佢要幾個鐘先覆,d job因此阻慢左

有客叫佢覆,佢會話等佢返office先覆,話唔會用私人電話打比客。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

長時間WFH就唔好... 久唔久都OK...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

睇行業,唔好覺得全部都可以WFH
就算可以果啲,其實無晒效率

水晶宮

回覆樓主:

大勢所趨,WFH或Hot Desk係公司要求,唔到員工去揀。

別墅

一DD行業啦,但老細未必肯囉

禁止訪問

珍珠宮

1314625 發表於 21-1-28 10:22
WFH 好睇人自律同責任心

我公司某些人wfh,打電話搵佢要幾個鐘先覆,d job因此阻慢左

咁咪睇下到時交邊人頭先囉

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

pansy888hk 發表於 21-1-27 21:06
ME2呀, 由上年開始有疫情,真係半日都無WFH過, 果時120幾單,都係震騰騰咁返工,我是文職,佢全部紙的F ...
我都係日日都要返工, 老板覺得如果 WFH, 就等如我地冇做嘢
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

首頁

尾頁

跳至