自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

疫情重災區以後是否會多左精神疾病的患者?可能以後精神疾病會變成流行病了。

珍珠宮

回覆樓主:

新冠肺炎的後遺症除了有機會令肺部受損,牛津大學一項研究更顯示會對腦部造成損害,每8名確診患者就有一人於半年後出現精神疾病或神經系統異常。如計算相關病史,比例將提升至每3人就會有一人患病。

據《衛報》報道,負責研究的牛津大學精神病學博士塔克指,全球目前逾23萬新冠肺炎患者中,有13%人確診半年後被首次確診精神或神經系統疾病。如計算患者原來的精神病史,則有33.6%,每3人中有一人患病。

珍珠宮

回覆樓主:

另外,研究亦指,有近20%的患者於確診不足3月患上不同的精神障礙,亦約有9分之1無因肺炎而住過院的確診者患上抑鬱症或中風,顯示被感染新冠肺炎者比起流感及其他呼吸道感染的患者更容易出現中風、顱內急性出血、精神病等疾病。

塔克指出,確診者患上中風或顱內出血等疾病的風險會於6個月後降低,但未知患上精神疾病的風險會持續多久。

報道又指,雖然有關研究未能證明新冠肺炎與精神疾病有直接關係,但預料未來會有更多有關研究出現。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 21-1-26 22:40
另外,研究亦指,有近20%的患者於確診不足3月患上不同的精神障礙,亦約有9分之1無因肺炎而住過院的確診者患 ...

好恐怖喎!

放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

肺炎康復後遺症傷害好大

象牙宮

回覆樓主:

比個肺炎玩左香港成年,我而家未中肺炎,已經開始精神失常

珍珠宮

cattz288 發表於 21-1-26 22:41
好恐怖喎!

我覺得可能系歐美西醫可能面對患者數目太多,工作壓力大,治療患者時忽略了精神方面的潛在影響。我看過大陸中醫方面的治療分享,有的中醫師會因應患者肝氣鬱結,情緒低落等問題,針對問題開中藥疏導問題。中醫著種個性化治療有其長處。

【我想起來了,是我在微信看過海外中醫經驗分享,去年春天第一波英國疫情時期他們透過中醫師群組做網絡遙距治療,當時他們察覺到當地有不少人有情緒憂鬱方面的問題,需要在此方面加藥。】

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 21-1-26 23:05
我覺得可能系歐美西醫可能面對患者數目太多,工作壓力大,治療患者時忽略了精神方面的潛在影響。我看過大 ...

尋日睇新聞話亞博臨時醫院可揀中醫!
放下自在

大宅

Up, 雖然死亡率低,但如果有咁嚴重後遺症,好得人驚

男爵府

新冠肺炎的後遺症除了有機會令肺部受損,牛津大學一項研究更顯示會對腦部造成損害,每8名確診患者就有一人 ...

啲人以為只係似感冒,好番無後遺症

仲話想復課,萬一小朋友中咗,壞咗個腦就真係以後地都唔使讀

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

立夏 發表於 21-1-27 01:03
啲人以為只係似感冒,好番無後遺症

仲話想復課,萬一小朋友中咗,壞咗個腦就真係以後地都唔使讀 :igiveup ...

我都咁話!始終新病毒,未知有冇後遺症⋯⋯比我都唔想搏!正如新科技疫苗....有乜都未必咁快反映!
呢到D黃屍唔知仲撐唔撐要咁早復課呢?!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

另外,研究亦指,有近20%的患者於確診不足3月患上不同的精神障礙,亦約有9分之1無因肺炎而住過院的確診者患 ...

咁美國會好大鑊,差不多有十分一人口中咗招,以後幾年周街都係精神病人

水晶宮

男爵府

咁美國咪會多左好多侵侵

珍珠宮

回覆樓主:

之前睇大陸報道都話新冠康復者有食欲不振,失眠等問題

珍珠宮

vincymama 發表於 21-1-27 07:16
咁美國會好大鑊,差不多有十分一人口中咗招,以後幾年周街都係精神病人
...

美國啲平民真係慘,有個咁嘅總統!

珍珠宮

cattz288 發表於 21-1-26 23:08
尋日睇新聞話亞博臨時醫院可揀中醫!

香港算有福氣,但香港人身在福中不知福

珍珠宮

sandra28 發表於 21-1-27 02:13
我都咁話!始終新病毒,未知有冇後遺症⋯⋯比我都唔想搏!正如新科技疫苗....有乜都未必咁快反映!
呢到D ...

點解你覺得想復課係黃人呢?
其實呢到jm大部分都係藍的

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

namnamnamlolo 發表於 21-1-27 09:12
點解你覺得想復課係黃人呢?
其實呢到jm大部分都係藍的

呢期有幾個黃屍成日係到開舖鬧教局唔復課!話支持唔復課嘅藍C收咗錢盲撐政府!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

sandra28 發表於 21-1-27 02:13
呢到D ...

我都覺得健康重要過返學 不過我諗想復課嘅未必一定係黃嘅,始終好多家長都好緊張仔女學業。

首頁

尾頁

跳至