自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題...

水晶宮

回覆樓主:

“中銀快匯”匯人民幣去大陸中銀戶口唔駛手續費三小時到賬,大陸支付寶比錢時可揀係大陸銀行戶口扣錢

趙元嵩    發表於 21-2-27 17:20

水晶宮

ddkaka 發表於 21-1-27 01:52
“中銀快匯”匯人民幣去大陸中銀戶口唔駛手續費三小時到賬,大陸支付寶比錢時可揀係大陸銀行戶口扣錢
...

中銀個app唔係用「開戶易匯款」咩?

水晶宮

cherrieloy 發表於 21-1-27 09:30

未用過開戶易匯款,只用過中銀快匯匯款

翡翠宮

回覆樓主:

香港中銀免費轉錢到大陸中銀,大陸中銀綁定支付寶、微信、京東、雲閃付等用作實名及直接付款使用,好方便,内地任何網站都通行無阻。

伯爵府

ddkaka 發表於 21-1-27 11:25

想問下有無試過用大陸中銀網上匯款去香港中銀既經驗?

水晶宮

babyf 發表於 21-1-27 12:59
想問下有無試過用大陸中銀網上匯款去香港中銀既經驗?

冇試過,有呢個功能嗎?我都想知

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

點解你甘叻

水晶宮

20150618bb 發表於 21-1-27 13:03
點解你甘叻

係bk學的,係bk jm 叻就真

伯爵府

ddkaka 發表於 21-1-27 13:01
冇試過,有呢個功能嗎?我都想知

我未有中銀戶口,諗住遲啲開,想問下先。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 21-1-27 13:05
係bk學的,係bk jm 叻就真
如果多你呢類型,學左又教導出去

伯爵府

lyh80115 發表於 21-1-27 12:25
香港中銀免費轉錢到大陸中銀,大陸中銀綁定支付寶、微信、京東、雲閃付等用作實名及直接付款使用,好方便, ...

但大陸中銀可以轉錢返香港中銀嗎?

水晶宮

babyf 發表於 21-1-27 13:05
我未有中銀戶口,諗住遲啲開,想問下先。

開啦,見有jm介紹大陸中銀有高息理財產品,我都諗住買少少玩下

伯爵府

ddkaka 發表於 21-1-27 13:10
開啦,見有jm介紹大陸中銀有高息理財產品,我都諗住買少少玩下

...

我有大陸中銀,但無香港中銀。我暫時唔會放太多錢去大陸中銀,驚轉返出來麻煩。

珍珠宮

cherrieloy 發表於 21-1-27 09:30

以我理解,開戶易匯款係先要到香港既中國銀行辦理開一個叫中國銀行微銀行戶口,呢個吾屬於正式銀行戶口,佢會有一張內地銀行卡,而呢個戶口每日最多匯1萬,1年最多好似匯10萬作娛樂飲食消費之用。
而中銀速匯應該係在內地開左個正式嘅中國銀行戶口,匯款數目可以多過1萬。

伯爵府

ddkaka 發表於 21-1-27 01:52
...

似乎去唔到工行

侯爵府

'中銀快匯'要有內地中國銀行同名戶口, 如果之前未去過內地開戶, 咁就用唔到喇.

依家可以去中銀香港開個大灣區戶口, 用'開戶易匯款',每日可轉一萬蚊到內地中銀大灣區戶口,每年上限好似20萬, 將內地大灣區戶口綁定支付寶中國, 就可以用啦

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

happylife28 發表於 21-1-27 13:38
請教係咪可以响香港個中銀戶口, 用港紙轉埋人仔匯過去? 定要香港呢邊有個人仔戶口先?
...

試咗,提款戶口只可揀人民幣戶口

happylife28    發表於 21-1-27 14:39

水晶宮

loved 發表於 21-1-27 13:15
以我理解,開戶易匯款係先要到香港既中國銀行辦理開一個叫中國銀行微銀行戶口,呢個吾屬於正式銀行戶口, ...

I see,我就係開大灣區戶口,所以就用開戶易黎過數

首頁

尾頁

跳至