自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我慳, 應該係孤寒, 但不佔人so, 人地up 乜我不會少忽肉。我堅持節約。也開始斷捨離。

edhepp    發表於 21-1-27 13:59
Astra00    發表於 21-1-27 13:46
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

大花同,要做成世,識慳嘅有機會早退休

hungng    發表於 21-1-28 09:58
edhepp    發表於 21-1-27 13:59

瑪瑙宮

我都係慳自己. 頭髮自己剪, 飯盒分兩餐食 etc.

我唔會/好少請人食野, 咁唔算慳人地卦, 我唔一定要請人食野架喎.

係咪叫美德, 我覺得係個人習慣, 你自己搵得多又洗得多無問題喎, 錢唔用就唔係錢, 後生就應該享受人生.

如果大洗到影响人, 攪到屋企人福利減或者要幫你頂債, 就唔得囉.

子爵府

Applepay 發表於 21-1-27 11:08
我99成日同人講她的慳家史講到好威咁。
但我不認同。人地只會覺得你「孤汗」

事不關己,己不勞心

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Applepay 發表於 21-1-27 11:19
認同。我有同事,成日見759有二件價,成日問人肯不肯一齊買,好煩。

你講哩樣,我記得以前有個同事,叫人夾份……買2送1(北海道××牛乳)
有個同佢同期入公司嘅女仔,見無人和應就話同佢夾喇
點知番公司分件時計女仔兩盒,同事話我剩係要一盒,多咗擺得耐唔新鮮

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

慳,每個人定義唔同。我買袋米,泰國米,啲人話我cheap。話要買日本米,最靚嗰種,先正常。

咁係咪我慳?我覺無問題咪得囉,影響唔到人,又唔係佢食。

我覺慳家係美德,好過大使,月月清

複式洋房

反而我覺得身邊有位這樣能慳家的親人是一種福氣, 好多時唔好睇少個幾十一百, 少數怕長計, 我媽媽就係這樣慳家的人, 起碼佢能夠做到"刻薄自己" 永遠自己用最平既, 食最平既, 但比我同我老豆, 弟弟, 食好的, 用好的, 好似我媽媽這樣慳家的人, 只有"偉大"二字形容, 所以我出黎做野都會盡量慳錢, 衫褲鞋襪呢D, 著得岩身又能出外見人就OK, 平D都沒問題, 絕對唔追牌子野, 自問未夠班

男爵府

慳家係美得,但成日囉來講就唔係~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

慳自己好了, 樓主屋企人果種好煩
成日覺得人地無佢咁慳就日日批評人
又話買呢樣多餘果樣浪費, 唔等洗, 唔洗用咁多錢
響呢類人眼人, 最好搵10萬都只係用1千1個月俾自己食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yinjaiBB 發表於 21-1-27 11:48
慳,每個人定義唔同。我買袋米,泰國米,啲人話我cheap。話要買日本米,最靚嗰種,先正常。

咁係咪我慳? ...

諗起以前去旅行前慳少少lunch食三文治,
因為自己又食唔多岩岩好,
都俾個男人話洗唔洗慳到咁
我心諗男人老狗都咁多野講,
真係關你蛋治咩
我自己中意食乜, 點分配資源係我既事
而家又影響唔到你, 又唔係飯腳, 真係9588

大宅

唔可以慳得太過份囉

男爵府

係美德嚟嘅,但我真係做唔到。我奶奶叫我去街市買衫穿,我O 嘴,我去開Lane Crawford, 或 Armani.,買衫。Moncler 買褸穿。佢話皮膚唔駛擦野,好似佢咁。唔駛擦。對我來講係impossible. 穿鞋我穿幾千甚至過萬對。佢一對拖鞋穿十幾年。佢用買餸袋,乜嘢都裝得入去。有次俾幾個橙我,叫我擺入去我手袋(Hermes)返屋企食。我笑咗。但佢一個女人仔,真慳返好多錢㗎,又係喜歡好威咁同人講。咁我又冇反感。你有你慳,我有我大洗。冇衝突個喎。我奶奶離世前幾個月,話俾曬啲錢佢嘅女。我同佢講,錢係你㗎,喜歡俾邊個就邊個,唔駛話我知,佢呆左。佢咁係覺得居然有咁蠢嘅人。我只係喜歡洗自己啲錢。

珍珠宮

慳到唔捨得洗

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

normal1357 發表於 21-1-27 11:39
大花同,要做成世,識慳嘅有機會早退休

極同意,我都識一個女性同事(單身)搵十萬多月薪,已經供完一個私樓丶一年去幾十幾廿次旅行(坐廉航)早餐lunch 晚飯吾超過$40,著普通t shirt, 運動褲,自己染髮,仲要剪埋免運報紙印花,大家x美x 麥記,為慳$2-5,所以儲下一舊,上年未到退休年齡,已經resign....仲返回外國一炮過買house 自住,我都覺得好叻!未到50已經退休享福(不過後生要慳),現在仲有一間HK 物業未賣,她有笑我,我點解甘早退休?一個慳字

edhepp    發表於 21-1-27 14:03

別墅

應洗則洗

瑪瑙宮

Nancy20090615 發表於 21-1-27 11:39
我都係慳自己. 頭髮自己剪, 飯盒分兩餐食 etc.

我唔會/好少請人食野, 咁唔算慳人地卦, 我唔一定要請人 ...

好似我家姐, 搵多我好多, 搵得黎洗得去無問題, 錢佢自己搵番黎的.

但人漸老就應該諗下老左的經濟點安排呢? 都係咁樣洗, 習慣左慳唔到, 遲下都唔知佢老左點.

男爵府

我自問自己係慳家,但認為6299係孤寒。
大家對錢觀念唔同,有D野真係應使則使,但佢地有D野唔應該慳有錢都唔會使,仲要你使自己錢都關佢地事,要管你....講起就把幾火

男爵府

JoslynPeonies 發表於 21-1-27 12:06
係美德嚟嘅,但我真係做唔到。我奶奶叫我去街市買衫穿,我O 嘴,我去開Lane Crawford, 或 Armani.,買衫。 ...

臨死都要激下你 ,諗住你地無身家分會失眠 。。。
最蠢既人就係有錢唔識洗,刻薄自己又想刻薄人地,D錢又帶唔走仲乜唔對自己好D

RAA    發表於 21-1-27 16:11

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

hohinmama 發表於 21-1-27 11:45
你講哩樣,我記得以前有個同事,叫人夾份……買2送1(北海道××牛乳)
有個同佢同期入公司嘅女仔,見無人 ...

咁經典不如話反正係買二送一,送俾佢好唔好

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/internationalaffairs/culture/4718

節儉不浪費係美德(格價、應駛則駛,應慳則慳)

過份節儉就變成孤寒財主(拿別人著數,寬己度人,計較)

首頁
12345...11

尾頁

跳至