自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

kaman0617 發表於 21-1-27 12:39
臨死都要激下你 ,諗住你地無身家分會失眠 。。。
最蠢既人就係有錢唔識洗,刻薄自己又 ...

你唔想咁話佢。但係又係事實嚟。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

睇下鏗成點,唔買不必要既野 咪係, 如鏗到唔買食唔買著就no

侯爵府

慳家係美德, 千祈唔好慳到成日猴住人哋攞著數

象牙宮

回覆樓主:

慳家係好事喎,唔搵人著數就得啦!
慳家都係辛苦自己啫,無錯架!我好慳,中午食個麵包咁就一餐架喇,唔慳點儲錢呀!我有時都比人笑做咩折磨自己咁慘,但而家呢個時勢咪睇到囉,慳埋有生活保障,可能一覺訓醒就失業,食西北風了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我好佩服買到又平又靚既人,好叻

大宅

回覆 kaman0617 的帖子

家好月圓呀米雪成日話人在天堂,錢在銀行。
我細個阿媽成日叫我唔好大洗,食茶餐廳唔可以散叫,唔可以轉凍飲,唔可以烘底。Even到我大咗自己俾錢食飯,佢都會話我做咩散叫~永遠俾Tips都係一兩蚊。

男爵府

Ava000Ava 發表於 21-1-27 11:53
慳家係美得,但成日囉來講就唔係~

係呀。成日講就煩。我99仲話李超人點解有錢,就是慳家。

大宅

回覆 JoslynPeonies 的帖子

我諗好多人覺得要儲錢就係要開源節流。但係點解唔諗吓其實搵多啲錢,咪又可以儲又可以洗囉。增加財富先係最佳辦法。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

20150618bb 發表於 21-1-27 11:16
食人地食出汗,食自己就食到標冷汗
好多呢種人

公爵府

2024年龍年勳章

20150618bb 發表於 21-1-27 11:16
食人地食出汗,食自己就食到標冷汗

食到打冷震

珍珠宮

減齡達人勳章

Applepay 發表於 21-1-27 11:11
她認為我買對二百幾的adidas叫奢侈, 已大減價了。救命。

你比資料未夠全面。

1年才買1對$200幾 vs 鞋櫃已有好多對波鞋 vs 每月買1對

家庭月入2萬 vs 4萬 vs 10萬

男爵府

Applepay 發表於 21-1-27 11:08
我99成日同人講她的慳家史講到好威咁。
但我不認同。人地只會覺得你「孤汗」

唔認同,你睇根叔,我覺得通常慳同貪小便宜係掛鉤!
有啲人慳到乞人憎

水晶宮

Applepay 發表於 21-1-27 11:08
我99成日同人講她的慳家史講到好威咁。
但我不認同。人地只會覺得你「孤汗」
你奶奶係米慳到有樓益到你先?如果不是,佢都未算係慳。
在我定義,慳係美德,我不會理其他人點洗錢。我係慳自己,我不會慳家人。但要識分係米值得洗。教育,醫療,呢類必用的野,沒得慳,我都不會慳呢方面。

我亦討厭人地係以慳為借口,但拿人著數。很鄙視呢類人。自己慳,但我從不取人著數。

mkmama21    發表於 21-1-27 17:35

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Cathy1121 發表於 21-1-27 12:07
極同意,我都識一個女性同事(單身)搵十萬多月薪,已經供完一個私樓丶一年去幾十幾廿次旅行(坐廉航)早餐lu ...
日本都有咁既例子
又係單身, 30幾歲已經儲左3層樓
1層自住2層收租

自搵工開始記帳
用1 YEN 都會寫落數簿度
食既一定係超市收工既割價促銷貨
一條蘿白大根幾10 yen 分開幾餐食, 加一包幾10yen既烏冬
煮完用煲直接食因為費事蹝水要洗多隻碗...
$11 蚊港紙食足一日

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/361246/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E6%9C%80%E6%85%B3%E5%AE%B6%E5%A5%B3%E5%AD%A9-%E9%9D%A0-%E6%85%B3-%E8%B2%B7%E4%B8%89%E5%B1%A4%E6%A8%93-11%E8%9A%8A%E9%A3%9F%E5%85%A8%E8%B6%B3%E6%97%A5%E4%BD%A0%E5%81%9A%E5%94%94%E5%81%9A%E5%88%B0

大宅

!PO 發表於 21-1-27 11:20
節儉是美德,應駛則駛,但唔好慳到孤寒、R著數,呢d就肉酸啦

認同

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

應用則用已足夠!

瑪瑙宮

我地個 GM, 多年黎高職高薪, 除左出去應酬, 响公司唔使出街, 好多時 lunch 見佢係食杯面, 有時出去買外賣番黎, 都係 d 十令廿蚊的炒面炒飯 (我公司樓下有檔係賣尼 d ), 朝早就腸粉果 d . 鞋成日果兩對, 黎黎去去兩套西裝.

佢又唔係一早退休財務自由, 佢出年够年齡先退休. 搵搵埋埋唔知做乜咁鬼慳. 有 d 人就係咁.

已刪除用户

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

20150618bb 發表於 21-1-27 11:14
生活各不同

係!唔貪人哋果D就ok.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Applepay 發表於 21-1-27 11:19
認同。我有同事,成日見759有二件價,成日問人肯不肯一齊買,好煩。

大家有so啫!

首頁
12345...11

尾頁

跳至