自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

回覆 到底是我錯 的帖子

樓主 完全明白你對住一個斤斤計較既人咁耐係咩感受 但先唔好講autopay 因為就算拍拖 可能10個有9個男人都未必會幫女方交電話費用 冇一定義務

不過去到生活上既計較係會帶比你無形既壓迫 我個ex可以話係同一類人 追既階段唔會表現出黎 普普通通食餐飯冇咩異樣 (講緊大概2xx埋單啦 唔係貴價餐廳) 之後開始黎料 星期6或日食個lunch(50蚊一位) 都會哦足全日 呻好貴 佢預算係應該食3x一位 去到佢屋企用佢既任何資源 水電煤日用品 佢係會金精火眼望食 然後話點解用咁耐用咁多? 電費好貴 水費好貴 廁紙好貴 當時真係壓迫到懷疑自己是什麼?

所以我唔會話你係為左著數為左錢而呻 而係為基本既愛與尊重都冇而呻 當然愛唔係建基於金錢名牌上 但如果連基本生活需要 個男人都係計較住 結婚後會更苦 因為有更多家庭開支雜費 需然可以話大家share交一半囉 但以計較男既性格 都一樣會吼住你點消費 因為連嗰一半開支佢都肉尺住

大宅

回覆樓主:

樓主你提到男友比屋你住、比飯你食、幫你交費,是嗎?

而家佢要求復合,但cut左自動轉賬,好冇誠意。十年只係送過兩部電話,人又斤斤計較。想問問,佢本身揾得多定少先?

咁如果佢唔cut自動轉賬,你考慮同返佢一齊的話,咁你要認真諗諗你係想揾一個愛你嘅人定係養你嘅人

侯爵府

到底是我錯 發表於 21-1-27 11:34
分手後, 男方一邊求你復合, 一邊cut哂過去幫你交的自動轉賬

男方仲話覺得呢個係兩件事,話吾應該洗既錢就 ...

咁分手啲錢銀分清楚係好正常,我ex好大駛借銀行錢,我當時都話不如我借俾佢,計少啲息無謂俾咁多息銀行。到分手時我都要佢即刻連本帶息還俾我,結果佢要問銀行借loan還俾我

我個case同你雖然唔係好同,但當年我同ex分手其中一個主因都係大家對理財/駛錢觀念唔一致。太大駛同太姑寒嘅男人都有壞處。我當年浪費3年已經覺得分得遲,你已浪費10年,人生有幾多個10年呀!

大宅

回覆 papamama16 的帖子

我都係咁話

男爵府

到底是我錯 發表於 21-1-27 12:08
我而家當然無住係佢間屋到啦, 我意思佢以前係真係會咁講, 話有屋我住有飯我食, 最PK果次話我養吾熟, 當我 ...
養吾熟...............wow... really so bad, what a crazy man !!!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

到底是我錯 發表於 21-1-27 11:36
男人仲口口聲聲話好愛我....
我真係半點都feel吾到
跟左佢十年, 忍足佢十年, 洗一蚊都鬧, 食飯食剩又話浪 ...
咁都捱到十年

珍珠宮

回覆樓主:

這樣的男人嫁唔過,太小家同計較,會經常吵架的。

大宅

睇清楚佢係咩人,係好事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

分手後, 男方一邊求你復合, 一邊cut哂過去幫你交的自動轉賬

分手
以後自己交
有骨氣d
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

到底是我錯 發表於 21-1-27 11:36
男人仲口口聲聲話好愛我....
我真係半點都feel吾到
跟左佢十年, 忍足佢十年, 洗一蚊都鬧, 食飯食剩又話浪 ...

不要浪費時間,快重新出發
萬物皆空,因果不空

大宅

咁都10年佢有咩好

禁止訪問

水晶宮

可以話係2件事,但更突顯佢斤斤計較,更唔值得你回答。你應該多謝佢係cut埋你地之間的聯繫,可以拜拜佢

翡翠宮

牛年勳章

分手後老死不相往來,樓主你走得太遲

子爵府

我諗樓主唔係介意AUTOPAY個一千幾百, 應該係行為令人好BAD FEELING
換轉唔係錢, 個男人一面叫你復合, 一面叫你還返拍拖時既禮物, 就算只係一包紙巾, 女方個心都會唔舒服啦
都已經10年, 分得就唔好再SIDE時間回頭, 向前望搵個新既好過

cathngai    發表於 21-1-27 21:32

複式洋房

Wongbuddy 發表於 21-1-27 14:25
回覆 到底是我錯 的帖子

樓主 完全明白你對住一個斤斤計較既人咁耐係咩感受 但先唔好講autopay 因為就算拍 ...

多謝你明白我
有時一個巴掌係吾響既
如果我計較錢, 都係受佢影響......

男爵府

牛年勳章

即係拍拖嘅時候一直自動轉帳幫你交錢?咁仲話係因為男方斤斤計較所以分手?唔係呱?點解要人地幫你比錢?無親無故你咁樣都接受人地嘅錢?

我勸你唔好同佢復合,放生個男仔啦!

複式洋房

Zong56 發表於 21-1-27 17:44
即係拍拖嘅時候一直自動轉帳幫你交錢?咁仲話係因為男方斤斤計較所以分手?唔係呱?點解要人地幫你比錢? ...

哈哈, 我放生左佢啦,你啱吾啱, 讓俾你丫
我諗你同佢一定會好夾好開心

cathngai    發表於 21-1-27 21:33

大宅

Zong56 發表於 21-1-27 17:44
即係拍拖嘅時候一直自動轉帳幫你交錢?咁仲話係因為男方斤斤計較所以分手?唔係呱?點解要人地幫你比錢? ...

感覺係一種依賴,仲要嚴人地送得兩部電話,即佢覺得同居理所當然男朋友咩都出晒。
其實一日未結婚均真啲好,住得人地屋企多多少少都要夾少少錢,人地無義務養埋自己。
致於受氣其實好睇個人,有啲人真係一句都唔鬧得,鬧第二句好似殺左佢老豆咁……有啲真係好捱得,男人日日比面色講話都唔理,最緊要有得住,有人比錢,為錢頂硬上……不過好多一分手都係講到自己點岩點岩,對方點衰

象牙宮

佢都幾現實

首頁
45678...11

尾頁

跳至