自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

備份豆腐可以嗎?sd 咭可以自己分類

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

TMC3012 發表於 21-1-27 17:21
我地係兩個harddisk, 啲相抄晒落去
基本上notebook冇相(因容量少)
maybe 都要back 多份落多個HD 分散投資
分開存放仲要
我D 朋友都講緊HD 有機會死, 以前死過HD 救唔返好大陰影...
因為咁先想notebook keep 返D相可以隨時睇, 又當多份back up

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

popolun 發表於 21-1-27 17:24
咁都係八年先至到2TB啫!而家50GB都係$8/月,如果咁緊張啲相就俾少少錢,唔好等兩年先做Backup一次,八年 ...
太忙唔得閒搞一直都, 之前係換電話先搞
50GB 唔夠啦淨係而家部機都~
用住200G 個PLAN $23 個月都仲OK 既又唔算貴, 仲可以用多排
不過去到下部機實超過200G, 咁就要用2 TB 個plan

翡翠宮

popolun 發表於 21-1-27 17:26
20年會唔會仲係iCloud呢?可能要問喬布斯先得
因為屋企D相以前印既, keep幾10年...
印出黎好少但可以放好耐
電子檔就真係有疑問... 曾經死過HD 就無左批相
我細個得好少好少BB相, 而家我個囡係海量既相
都唔知佢第時大個睇唔睇到

翡翠宮

iki 發表於 21-1-27 17:30
備份豆腐可以嗎?sd 咭可以自己分類
我而家先知有D咁既野, 又幾好wor ~ 好方便
無諗過iphone d 野可以入返落SD卡
對上一次用SD 卡已經係10幾20年前既LG 機...
係咪呢個? 邊隻會比好?
https://shop.maktar.com/pages/qubii

以下完全係我既疑問>>>>>
但是iCloud很便宜嗎?

使用iCloud 一年要花 TWD 3600 才可完整備份一支256GB的iPhone X !!!
一但不想續約,巨量資料該放到哪兒呢?塞回手機?手機容量又爆滿!

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-27 16:36
應該係咁講, external harddisk 抄曬
但想"精選"d相可以隨時開黎睇, 好似FB 咁, 揀D相先post
因為平均每個 ...

無分別㗎,你咁唔捨得
一樣喺external file好啲相
想睇就plug in,睇完就unplug或長期插

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-27 17:56
我而家先知有D咁既野, 又幾好wor ~ 好方便
無諗過iphone d 野可以入返落SD卡
對上一次用SD 卡已經係10幾20 ...

呢個唔啱你㗎
你唔係要backup你係要storage

翡翠宮

終極熊貓 發表於 21-1-27 18:05
無分別㗎,你咁唔捨得
一樣喺external file好啲相
想睇就plug in,睇完就unplug或長期插

可能都係back多份copy
電腦就可以放心去精選
其實係擔心萬一HD死又得返電腦果份
HD呢啲真係唔知捱唔到幾10年
第時HD可能變cassette 帶/floppy disk 咁
IT呢啲實在進化得好快

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-27 18:41
可能都係back多份copy
電腦就可以放心去精選
其實係擔心萬一HD死又得返電腦果份

如果正規backup
一次backup,兩地,三個media

如果啲相係要傳承落去,建議你做齊online offline backup

翡翠宮

終極熊貓 發表於 21-1-27 18:06
呢個唔啱你㗎
你唔係要backup你係要storage

仲諗住SD卡可以係咁加添
我都仲有唔少
咁icloud呢啲其實係只for back up 現時手機上既野定點
我一路都搞唔清

舉例我今日影左100張相
聽日我就del左其中50張相

然後呢我又影多100張,即係而家手機有150張

咁到我sync上icloud時,到底係有齊200張定係得返150張相?

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-27 18:47
仲諗住SD卡可以係咁加添
我都仲有唔少
咁icloud呢啲其實係只for back up 現時手機上既野定點

sync即係同步,即係你電話咩樣就咩樣

翡翠宮

終極熊貓 發表於 21-1-27 18:53
sync即係同步,即係你電話咩樣就咩樣

咁即係icloud得返150張相
以前啲相點算
而家仲有啲手機係64gb size 話咁易就滿
我成日以為icloud係有storage呢個function

翡翠宮

終極熊貓 發表於 21-1-27 18:43
如果正規backup
一次backup,兩地,三個media

你好pro

頭先正諗住用HD加SD卡當2個media... SD卡又唔係我要既野,唔通要燒碟先得?但啲碟似仲舊過HD, 一係就2個HD唯有

水晶宮

回覆樓主:

電話萬一唔見左就弊,所以一定會back up,同埋...曬相!

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-1-27 13:51
成2年幾無back up, 最近終於的起心肝back up 返電話D相
自己會back 2份, 一份hard disc (HD) 一份響電腦方 ...

有冇聽過 NAS (Network Attached Storage),
NAS 係一隻插落Router 的 Hard Disk,
從此你便擁有一個私人雲端儲存,
當手機連wifi, 就可以back up 手機上的新相片,又可以輕易咁, 在手機上, 清除已back up 的相片, 使手機釋出空間.
手機/電腦, 可以隨時隨地, 查看NAS上的相片.

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-27 19:14

咁即係icloud得返150張相

咁。。。delete得就唔要㗎啦
如果你係想不停添加,而電話只係精華版
咁咪每個月或每季copy一下,但呢個就唔係sync

珍珠宮

回覆樓主:

好簡單啫,再買多個 nas, 駁上網,就容量大好多,都係一部iphone 價錢啫

珍珠宮

howmuch 發表於 21-1-27 19:53
有冇聽過 NAS (Network Attached Storage),
NAS 係一隻插落Router 的 Hard Disk,
從此你便擁有一個私人 ...

有nas 都要 backup, 單一設備信唔過

翡翠宮

emilylam 發表於 21-1-27 19:26
電話萬一唔見左就弊,所以一定會back up,同埋...曬相!

都會呀,以前定期back up
而家好忙少左做
都要用下back up去cloud度
而家每一日既相都好珍貴
少一排都會喊

水晶宮

babytt2 發表於 21-1-27 20:23
有nas 都要 backup, 單一設備信唔過

NAS 有多種型號, 由1 HDD.... 至 多部 HDD 都有, 我自己用2 HDD, 行雙Backup(1部 back up 另1部), 如果死1隻HDD, 可隨時更換及復原, 如果HDD 有異常, 系統會有預先通知, 電子嘢, 風險一定有, 但始終比external HDD 或 電腦 HDD backup 方便/安全.

首頁
12345...7

尾頁

跳至