自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來搵咗親人做代母 但臨交文件佢話唔見咗張紙臨急臨忙仲可以响邊度搵第二個 ps 已經有近一年沒去*實體*彌撒 慕道班是zoom的

珍珠宮

回覆樓主:

我只是說找人做代母的話,一定不會找親人,有事時有排數利益。

珍珠宮

回覆 喵喵星 的帖子

如果只係揾唔到領洗紙,未必要搵另一個代父母,或者問下導師點處理。佢堂區應該有佢 record, 睇下出封信得唔得
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

webjen 發表於 21-1-27 14:51
回覆 喵喵星 的帖子

如果只係揾唔到領洗紙,未必要搵另一個代父母,或者問下導師點處理。佢堂區應該有佢 r ...

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

喵喵星 發表於 21-1-27 14:38
本來搵咗親人做代母 但臨交文件佢話唔見咗張紙臨急臨忙仲可以响邊度搵第二個 ps 已經有近一年沒去*實 ...

可以聯絡返堂區導師/修女,佢哋可以幫忙的

大宅

webjen 發表於 21-1-27 14:51
回覆 喵喵星 的帖子

如果只係揾唔到領洗紙,未必要搵另一個代父母,或者問下導師點處理。佢堂區應該有佢 r ...

我個導師叫我叫親人幫我搵第二個

大宅

bu-b 發表於 21-1-27 15:02
可以聯絡返堂區導師/修女,佢哋可以幫忙的

我叫佢試下

翡翠宮

牛年勳章

你可以問堂區導師可唔可以做代父母

通常搵親人/朋友,係因為代父母角色同責任係幫領洗者入門後在信仰方面成長,如果係嬰兒領洗,有啲堂區要求將來領堅振要搵翻同一代父母,我哋仲講笑咁要搵個長命啲親友既先得

子爵府

醒目開學勳章

喵喵星 發表於 21-1-27 15:10
我個導師叫我叫親人幫我搵第二個

如果冇,照理導師都會搵到人幫手,試吓問吓一齊領洗嘅教友,佢哋應該都會幫手

翡翠宮

牛年勳章

親人可以去翻佢領洗既堂區申請補領領洗紙

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

本來搵咗親人做代母 但臨交文件佢話唔見咗張紙臨急臨忙仲可以响邊度搵第二個 ps 已經有近一年沒去*實 ...

揾神父,聖堂職員幫手
好簡單
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

C.Humphrey 發表於 21-1-27 15:22
你可以問堂區導師可唔可以做代父母

通常搵親人/朋友,係因為代父母角色同責任係幫領洗者入門後在信仰方面 ...

佢哋比人搵咗喇 連聖堂書店嗰個都比人搵埋

大宅

去返領洗時果間教堂提供相關資料, 佢地可以補發領洗紙的

翡翠宮

牛年勳章

喵喵星 發表於 21-1-27 15:26
佢哋比人搵咗喇 連聖堂書店嗰個都比人搵埋

可以一次代幾個㗎嘛,我試過

大宅

crystal媽咪 發表於 21-1-27 15:25
揾神父,聖堂職員幫手
好簡單

我試試 再搵唔到 我去出面賣室搵搵

大宅

C.Humphrey 發表於 21-1-27 15:28
可以一次代幾個㗎嘛,我試過

係?多謝你丫 我問一問先

珊瑚宮

heiheigirl 發表於 21-1-27 15:24
如果冇,照理導師都會搵到人幫手,試吓問吓一齊領洗嘅教友,佢哋應該都會幫手
...

珊瑚宮

heiheigirl 發表於 21-1-27 15:24
...

子爵府

2024年龍年勳章

1) 繼續找你領左洗的親戚朋友幫忙2) 直頭找導師兼埋做代父母
3) 如果小朋友是男仔可以問下堂區神父做埋
4) 有些導師會請堂區教友或善會會員幫手做, 但現在無實體彌撒就難些

首頁

尾頁

跳至