自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

拉比2018 發表於 21-1-27 20:57
因為毒牛的時候是國民黨執政,現在毒豬是民進黨,你細品

我記得一三/一四年我去台灣出trip,佢哋靚餐廳會喺門口表明絕對不採用美國產牛,嗰啲門口大喇叭不停叫:399吃到飽嘅,就係黑心牛。

伯爵府

Amy47 發表於 21-1-27 21:10
睇完晒大家嘅舖,有啲感觸,其實台灣人都係中國人,佢哋嗰種無良,黑心企業同內地嗰啲有乜分別

...

而家台灣呢件事上仲衰過大陸!起碼大陸嚴禁瘦肉精豬,台灣係公然合法引進毒豬,等同於個個國家都有人殺人,一個國家殺人係犯法,另一個國家殺人係合法咁。

伯爵府

2021勳章

ayi1 發表於 21-1-27 21:27
而家台灣呢件事上仲衰過大陸!起碼大陸嚴禁瘦肉精豬,台灣係公然合法引進毒豬,等同於個個國家都有人殺人, ...

內地發展好左,就開始著重人民的生命和生活,台灣岩岩相反

子爵府

2021勳章

hchu06 發表於 21-1-27 18:43
奶粉、尿片、洗頭水、沐浴露......HPV疫苗....
我兩句已經引到人維穩幾個人覆我

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

睇完晒大家嘅舖,有啲感觸,其實台灣人都係中國人,佢哋嗰種無良,黑心企業同內地嗰啲有乜分別

...

商人的無良基因基本上是一樣的。
但台灣同內地的黑心食品問題有很大的分別,內地是奸商+貪官包庇,台灣是民選政府自動自願用人民健康生命換取政治籌碼。不單止萊豬,小蔡子還準備開放日本核食品入口。
當年英國賣鴉片入中國,滿清政府是被迫的,但如今台灣政府卻是主動投懷送抱

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

台灣人民應該司法覆核, 反對入口毒豬

男爵府

2021勳章

小源 發表於 21-1-27 21:51
每次見你都講「維穩」,煩唔煩!

大宅

2021勳章

ayi1 發表於 21-1-27 21:27
而家台灣呢件事上仲衰過大陸!起碼大陸嚴禁瘦肉精豬,台灣係公然合法引進毒豬,等同於個個國家都有人殺人, ...

但好似台灣本地豬農仍然吾准用瘦肉精。

伯爵府

2021勳章

waterlilymonet 發表於 21-1-27 22:32
但好似台灣本地豬農仍然吾准用瘦肉精。

所有國家本地豬梗係唔用瘦肉精啦,好似美國咁, 瘦肉精嘅豬肉只佔全部生產嘅 十分之二(印象中),主要用來做出口加工食品, 都唔會畀國內人食, 記得之前有啲法律訴訟, 毒素會累積係身體,多了機會生自閉症兒童,對社會影響深遠 。

伯爵府

2021勳章

ayi1 發表於 21-1-27 21:17
好黑心!己所不欲勿施於人,何況仲喺電視上大聲講,無恥至極!佢真係以為全世界得佢哋台蛙人最醒目最古惑?
...

可能受蔡英文製造嘅井底世界薰陶, 佢哋叻嗰班都出國走曬啦。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

waterlilymonet 發表於 21-1-27 18:47
仲有香港普遍買到的新竹米粉,含米量不足5%。

呢篇文似為新竹米粉洗白,但仍掩蓋不了米粉不是米粉的事實 ...

佢哋視商譽、誠信為何物?

伯爵府

2021勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tutik 發表於 21-1-27 22:54
所有國家本地豬梗係唔用瘦肉精啦,好似美國咁, 瘦肉精嘅豬肉只佔全部生產嘅 十分之二(印象中),主要用 ...

轉貼:根據台灣《聯合報》報道,精神科醫師蘇偉碩表示,瘦肉精對身體的影響是全身性的,雖然當局說要吃大量才會有危害,但事實上,長期低劑量的接觸更危險,不僅影響生殖力、癌症轉移風險提高,思覺失調症等精神疾病加重,目前美國還有孕婦食用瘦肉精生出自閉症孩子的訴訟在進行中,同時美國的動物福利團體與消費者團體也針對美國政府開放使用瘦肉精在控告政府。

。。。。。
為做美國狗,不惜出賣自己嘅國民,太可恥!

大宅

2021勳章

ificould 發表於 21-1-27 23:08
佢哋視商譽、誠信為何物?

你睇下我linked 果篇文,佢地將一件欺詐事件包裝成一個傳統故事呀。文青做文宣係吾同啲架。

大宅

2021勳章

tutik 發表於 21-1-27 22:54
所有國家本地豬梗係唔用瘦肉精啦,好似美國咁, 瘦肉精嘅豬肉只佔全部生產嘅 十分之二(印象中),主要用 ...

所以班台灣豬農好aggrieved, 基本上佢地係吾能夠同入口豬在價格上競爭的。

公爵府

2021勳章

...

我以前工作接觸過臺灣人,佢地人品差起來係同大陸無分別的,畢竟當年數目龐大的國民黨退守小島臺灣。

瑪瑙宮

2021勳章 畀面勳章

ocarebear 發表於 21-1-27 22:11

有咩用,法院都係民進黨既人

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

台現任政府只懂乞美

公爵府

2021勳章

ocarebear 發表於 21-1-27 22:11

你咪話,依家臺灣民間已經儲夠三十萬人簽名要求公投禁止美國萊豬入口。看看菜菜子點樣接招。

男爵府

2021勳章

KenChung_FB 發表於 21-1-27 16:58
係俾牛食嘅飼料,唔係點會瘦多過肥。如同鷄食激素才會快大。

really? 有冇source? 你知啦,宜家fact check好緊要

男爵府

2021勳章

小源 發表於 21-1-27 21:51

全部都係事實,乜嘢維穩?九唔搭八囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊