自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

CTPIG 發表於 21-1-27 17:09
係都唔食冰鮮,問過營養師一樣啦,慳啲都唔得

我同我女食唔到冰鮮肉覺得好蘇

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

TMC3012 發表於 21-1-27 17:24
佢地可能食得出唔同味
我同事個c6就係咁, 仲要唔食隔夜餸

係,有些人食開新鮮,話冰鮮有so味,點煮都有,同鮮雞一樣道理。

男爵府

回覆樓主:

講真,我食得出新鮮同冰鮮分別,所以我都唔食冰鮮豬同冰解雞,老人家食左咁多年一定食得出。如果經濟許可照買,最多份量少啲次數少啲。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我媽生前,豬既,佢一定買新鮮既,佢負担得起,無問題吖。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

2024勳章

我家太后都係咁

複式洋房

都唔同味

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mom06 發表於 21-1-27 20:16
咁佢會唔會出街食飯,外面啲餸有好多都係冷藏肉。

我大陸有個親戚又係唔買急凍肉, 話啲急凍肉係腐屍 :un ...

以前睇蘇c王,佢有一集講冰鮮雞,話佢見過製作過程,佢都有講類似咁既說話,話好恐怖。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆 CTPIG 的帖子

老人家食得幾多?買多少少分幾餐煮...

珊瑚宮

我都同意新鮮雞比冰鮮雞好食好多,啲肉既口感完全唔同。

尤其返內地食新鮮雞,走地雞,真係又平又好味,好味過香港買既新鮮雞。

不過口味既野人人唔同,我大女竟然覺得冰鮮雞肉質好味過新鮮雞既。

我地笑佢唔識食架。

男爵府

廷廷媽 發表於 21-1-27 18:11
營養應該冇分別,但老人家可能食出雪味,鮮雞同冰鮮食起黎都有分別,鮮雞係好食d, 既然老人家有要求咁由佢 ...

我見好多老人家飲茶。唔通茶樓點心係用新鮮肉?

海之風    發表於 21-1-28 09:36

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

frombetter 發表於 21-1-28 09:16
出外食野加左好多味精, 重味又油膩, 屋企一定唔會咁煮, 但出外食野唔係單單為食, 仲有服務, 飲茶吹水....所以冇得比較

子爵府

虎到金來勳章

redhot 發表於 21-1-27 19:44
你買新鮮豬又冰咗佢,咁同食雪藏豬有咩分別?

好處:
新鮮過買番黎既雪貨, 肉質同肉味都好d
唔駛日日去街市

壞處:
無即日買即日食咁好食, 但依家呢d時勢唔想日日去街市, 折衷做法, 同家中長輩講, 人地外國一買買成個星期餸, 未又係咁, 時代唔同, 要改變下

子爵府

虎到金來勳章

frombetter 發表於 21-1-28 09:16

我家基本唔會去一般酒樓食蒸排骨, 因大多係雪貨, 係食得出

珍珠宮

princessgw 發表於 21-1-28 11:25
好處:
新鮮過買番黎既雪貨, 肉質同肉味都好d
唔駛日日去街市

我同意你啲point,不過咁樣,同冰鮮有乜分別?不如買冰鮮平啲算喇。我以前日日落街市買新鮮餸,依家幾日去一次,如果要冰嗰部份就買冰鮮

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

味道唔同的, 新鮮豬係好食好多!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kitbebe 發表於 21-1-28 11:37
味道唔同的, 新鮮豬係好食好多!!

認同

子爵府

babychen 發表於 21-1-28 00:13
煲湯好嘥喎,昨日我媽買佳寶芝麻雞清蒸,泊得住新鮮,我最鐘意食雞皮,皮薄肉嫩。
...

老人家係一意孤行,非常之唔接受冰鮮雞,我講到口臭啦

大宅

puzzledmama 發表於 21-1-28 11:59
老人家係一意孤行,非常之唔接受冰鮮雞,我講到口臭啦

你揾日買隻冰鮮換過袋入,話俾佢煲湯睇佢飲唔飲得出

子爵府

babychen 發表於 21-1-28 12:10
你揾日買隻冰鮮換過袋入,話俾佢煲湯睇佢飲唔飲得出

老人家要自己去街市買,親自揀的

珍珠宮

回覆樓主: