自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

mukawong 發表於 21-1-27 21:04
事緣老公今日出雙糧,佢比左6千我,原本都開心既,點知佢比完之後,就話明天飲茶要我請,都算,跟住又話今 ...

明白你,比咗你既錢你自己話請一件事,要求你要用返啲出嚟,不如比少啲無咁嬲,好少家,比着我都嬲

珍珠宮

事緣老公今日出雙糧,佢比左6千我,原本都開心既,點知佢比完之後,就話明天飲茶要我請,都算,跟住又話今 ...
男人就係甘,以為比小小錢就洗死我地,我地唔係奴隸...

茶類愛好者    發表於 21-1-28 12:10

珍珠宮

你老公睇錢都睇得好重, 好小家和計較, 你有私己錢唔好比佢知, 唔係佢會搵機會立埋你既

我前夫都係咁既人, 所以離婚對我來講係好事, 佢立埋我D金飾和名牌手袋變賣, 問都無問, 現金自己袋晒
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

回覆樓主:

我都係冇工作老公畀我嘅家用包曬家庭所有開支,出街食飯買嘢全部都係我畀錢, 佢自己只拎零用錢用, 我老公出完花紅俾我,如果要慶祝嘅話都係會我畀錢

珍珠宮

回覆 mukawong 的帖子

唔該春虫虫的問題, 係要學識半杯水的道理, 凡事要感恩自己擁有的.
激親自己, 又攪到大家唔開心

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

mukawong 發表於 21-1-27 21:18
陸續有來架,我領過野,所以,比番佢我仲覺得唔洗煩

佢每年出雙糧都會比我,之前已經出過聲, ...

我明你,因為我都有類似既經歷

子爵府

回覆 mukawong 的帖子

你比返小小面色佢睇都岩等佢唔敢蝦你 我老公成日都謀住我用剩既家用啦 一見到現金就問點解會有咁多既 我大聲喝住佢諗都唔好諗呀 我架!

有啲男人真係小家計較 但有啲男人真係當情趣咁玩下 當老婆真係肯請食飯 佢地係開心到不得了 唔知咩心態 我個uncle月入1x萬 佢啲錢擺晒喺聯名戶 當uncle想買game呀模型呀 佢會先問准auntie 又會耐唔耐問 幾時請食飯呀 今晚出街食係咪你請呀 真係得啖笑 其實啲錢咪又係源於uncle既

珍珠宮

回覆樓主:

肯定有很多jm批評你老公小氣,除了和你一起駕你老公對你有何改善呢?也有jm說老公不和她分享雙糧,你又看到嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實兩公婆, D錢都無分你我... 特別係得C6一個搵錢....除非諗住離婚先要收起私房錢....

男爵府

iriswy 發表於 21-1-27 21:17
唔好意思,我覺得你有D小氣,兩個人飲茶食飯唔會駛太多錢,佢主動同你分享雙糧,其實應該開心呀
...

同意jm
2公婆唔應該計住

大宅

回覆樓主:

架車有份既,我就唔會計住自己儲左幾多幫c6,之後油錢佢負責囉, 佢肯俾雙糧既6千我既話,我都會好開心同佢出去飲茶食返餐滿足下,都唔會食左成千,反正錢不是我出,都係佢份糧但我有份食 之後如果佢借d依話要我出咩錢咩錢,我會話佢聽我已經洗晒啦~ 所以唔洗勞氣

大宅

你咪同佢去食平d
兩個人飲茶有限
晚餐都好平
之後佢再同你講食咩食咩
你同佢講用晒囉(emoji)(emoji)(emoji)
至於用係邊求其作

大宅

clybaby 發表於 21-1-28 10:34
架車有份既,我就唔會計住自己儲左幾多幫c6,之後油錢佢負責囉, 佢肯俾雙糧既6千我既話,我都會好開心同佢 ...

不過而家經濟唔好、好多人都失業
除非公務唔係都應該唔好呢個時候換車(emoji)

子爵府

回覆樓主:

六千咋,又唔係六萬,好心米鬼咁小家啦,比完人又陰啲陰啲攞返,比我都寧願唔要,唔係佢以為自己皇恩大赦大晒咁

男爵府

牛年勳章

明白你ftm 肯拿2萬蚊出黎夾錢買車係好肉赤,但站係丈夫立場,屋企上上下下嘅開支都係佢負責,你只係夾番少少,而且車就大家都有份用,所以佢唔會明白你委屈。你趁今次佢知你嬲,就搵個機會心平氣和同佢傾下你感受你的想法,好好溝通

公爵府

回覆樓主:

我明呢種感覺

我以前有個男朋友買左禮物送比我,同一時間話"今晚餐飯你比"

男爵府

回覆樓主:

妳老公真係好老土

大宅

畀面勳章

明白你感受。可能平時都是佢找數,佢覺得想你請下佢食飯。下次你話淨係請飲茶同晚飯兩餐咋。其實有少少錢袋下都開心。

男爵府

lingw. 發表於 21-1-28 10:51
我明呢種感覺

我以前有個男朋友買左禮物送比我,同一時間話"今晚餐飯你比"

我以前個EX,平時出街食飯,食好平,快餐店,當年兩人消費係$100內,咁到我比啦,個日就要去食貴野$500元起,算數照請,所以我都明呢種感覺。

伯爵府

BK Milk勳章

好小事,比我有錢收就開心啦,小小茶錢,晚餐無問題

首頁
34567...9

尾頁

跳至