自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你有冇返工?
有既可大條道理話唔要, 自己揾自己洗
唔係既, 佢比6千咁咪最多用晒呢幾千, 多就講話冇晒啦咁囉

買車你第時有排計較油錢雜費

侯爵府

畀面勳章

mukawong 發表於 21-1-27 21:22
車,多數我揸,我車佢返工放工,同埋小朋友返學,我都係司機一名
...

咁佢d錢都係用返係你地身上呀
2公婆唔好咁計較啦
男人要面要做大男人,我咪接佢戲比佢威下囉,比d成功感佢
就來新年了,最緊要1家和和氣氣

男爵府

如果認真咁你c6好斤斤計較,如果講笑都好老土喇,好笑咩?

男爵府

兩餐唔會食六千掛?
兩餐都半島酒店食?
佢無講明食咩你咪去超市買盒車仔紅茶,晚餐食蒜蓉蒸豆腐囉。唔洗$60
你咪有賺囉!師奶數咁都唔識計?

侯爵府

畀面勳章

魔怪媽媽 發表於 21-1-27 21:23
我覺得你有d小事化大, 你老公出雙糧同你分享,應該開心呀, 飲茶食飯用得幾多錢呀,兩公婆唔需要咁計較
...

我老公經常過完家用比我都咁講架啦,叫我請佢食飯,我會答佢好呀,食豪d, 返正係你d錢黎
我覺得係情趣之一
可能樓主剛比左2萬出黎,手緊所以敏感左
Btw如果平時家用都手緊,應該反映比老公聽唔夠洗,叫佢加家用!

子爵府

樓主我明呀⋯
唔係同佢計,只係明明比額外呢6000比我嘅,自己可以儲起或用响其他地方,但佢之後又用盡方法去洗返我6000個下心情好唔舒服。。。
你老公好老土⋯根本就提住你我額外比多咗錢你!比我都好嬲,我都會回返比佢

侯爵府

呻完無事就好了! 但你老公又真係好小家,你今次嬲完,佢應該下次唔敢了

伯爵府

兩公婆計得咁足,為乜?

侯爵府

平時開支係點樣

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

佢六千 講到 六萬咁喎!你兩萬都冇特別講啦!明白樓主會嬲,但嬲下算啦。兩個人要磨合,下次就避免呢啲錢銀野喇

公爵府

牛年勳章

人生都係打過和, 你氹下我, 我氹下妳, 樓主, 妳俾返佢, 即係唔俾面啫, 6 千真係唔係咩大數, 特別係過年, 買個盤菜, 買二棵年花, 買d 禮盒, 賀年食品, 差不多都係要倒貼 , 但佢的心思心意, 妳認為吾夠大什至唔係咁甘心嗎? 隔離有post., 出面大把人無雙糧, 捱緊年關呢? 相扶到老不容易, 一凹一凸, 才是幸福, 現在時勢, 妳2 公婆各有工作已經好好了, 好好享受捉緊擁有吧!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你拒收呢$6000, 之後咪又係要等佢比錢做家用? 無分別..

珍珠宮

回覆樓主:

你老公衰d,無可能俾了雙糧,就咩都你出
撐你,寧願唔要!

大宅

回覆樓主:

同佢鬥無賴
食茶叫小點,晚飯自己煮
搞掂

公爵府

mukawong 發表於 21-1-27 21:04
事緣老公今日出雙糧,佢比左6千我,原本都開心既,點知佢比完之後,就話明天飲茶要我請,都算,跟住又話今 ...

咁似我老豆,又係懶好咁俾錢阿媽,之後又叫佢俾依樣果樣,個心計住條數用到盡,用唔盡就下個月俾家用時話上個月咪俾多左你,勁乞人憎…
jm我非常見意你同老公講,你點對老婆,第時係你d仔女受番,因爲我受左好多年…我聽日出bonus就俾一萬老公

翡翠宮

mukawong 發表於 21-1-27 21:18
陸續有來架,我領過野,所以,比番佢我仲覺得唔洗煩

佢每年出雙糧都會比我,之前已經出過聲, ...

既然知清佢係咁。以后佢吾洗比双量你。而你又無須大方比$佢。佢明知你性格,食硬你。$大家辛苦搵。自己$自己好好儲起。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

謝謝大家的意見呀,批評也好,支持也好好讓我好好地去思考人生

子爵府

2024年龍年勳章

ngwong2 發表於 21-1-28 13:44
既然知清佢係咁。以后佢吾洗比双量你。而你又無須大方比$佢。佢明知你性格,食硬你。$大家辛苦搵。自己$自 ...

我係ftm

侯爵府

mukawong 發表於 21-1-27 22:11
咁都叫曬 你哋當笑話來睇下

其實樓主,我咁講可能有d直接,無惡意的,你無做野,做乜仲資助你c6買車,車唔係必須品,我覺得係奢侈品添,香港養車好貴,油貴,停車場仲貴,聽你咁講,兩公婆都唔算富裕,兩萬幾都係好辛苦儲返黎,咁仲買車?留返黎做家庭應急開支咪仲好,女人仔都要有個錢旁身

侯爵府

lojo11 發表於 21-1-28 13:13
你拒收呢$6000, 之後咪又係要等佢比錢做家用? 無分別..

樓主既意思應該係收左果6千,佢c6就會想辦法係樓主身上拎返果6千,甚至更多(無賺仲倒貼),仲要懶勁咁話分左雙糧俾樓主。如果樓主無收果6千,佢老公就無藉口係樓主身上r著數。

首頁
45678...9

尾頁

跳至