自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

識人做緊,可能下个星期会開,不过限時間限人数,可能要取籌 !

男爵府

batiko 發表於 21-1-28 15:38
因為康文處全部放假一了百了
好似網球場,單車場咁
你話風險係邊?

話明係Lazy lion 吖嘛!

康文處懶到爆!

珍珠宮

睇樓王 發表於 21-1-28 19:16
話明係Lazy lion 吖嘛!

康文處懶到爆!

冇錯,最懶部門!

珍珠宮

jamesbond007 發表於 21-1-28 19:12
識人做緊,可能下个星期会開,不过限時間限人数,可能要取籌 !

限人限時,明白,但開門永遠慢一拍,關門又第一個就太差

珍珠宮

batiko 發表於 21-1-28 19:12
病毒可存活的時間: 紙張跟衛生紙:3小時

咁你放3個小時先睇,比夠24小時,夠安全啦

翡翠宮

牛年勳章

jamesbond007 發表於 21-1-28 19:12

我預約咗新書希望可以小朋友放假前拎到

珊瑚宮

batiko 發表於 21-1-28 19:06
照你咁講巴士的士都唔好開啦,仲危險,人地都有阿媽生

照你咁咁講, 醫護應該全部返屋企,醫院都應該關門。
圖書館係必需? 係交運嗎?
打橫來講

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

如果,個個都好似你咁注意衛生就好喇!

但可惜唔會有啦!總有人係唔理乾淨,隱形帶菌者係圖書館摸呢本書,又摸個本書,下個唔注意衛生就好易中招。。

珍珠宮

seaman1982 發表於 21-1-28 15:21
係,D阿婆仲意用口水“歇"書。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我見 病毒存活時間一般係指係 “物體表面”, 書內頁面 並唔係咁計㗎 的
總有離別的時候

大宅

clarawuwu 發表於 21-1-28 19:25
如果,個個都好似你咁注意衛生就好喇!

但可惜唔會有啦!總有人係唔理乾淨,隱形帶菌者係圖書館摸呢本書, ...

其實入去前要先消毒雙手已經可以解決成手菌掂落啲書度

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

afterall 發表於 21-1-28 19:50

我係比較concern d書俾人借咗返屋企,個人衞生習慣問題
圖書館公眾地方大家都會檢點d,喺屋企就難講

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

batiko 發表於 21-1-28 19:53
其實世衛有講,圖書內頁基本24小時就再發現唔到病毒
病毒存活都需要空間,你本書壓住完全沒空間,好難存活 ...

我並非係要嚟挑戰你,其實只係想大家小心啲。

各人可以自己諗下,政府去到北角佛堂驗經書嘅時候,係喺發現確診者接觸之後幾耐先至去驗, 大家清楚政府有冇可能喺咁短時間之內去鎖定一樣嘢去檢驗, 又點解經書仍然仲可以驗出有病毒
總有離別的時候

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

afterall 發表於 21-1-28 19:50
會合作認真消毒,當然係最理想啦!

我想講圖書館,總有d自私人會拉低口罩咳啦!打乞嗤啦!鼻痕摔鼻啦!佢哋隻手又掂番d書呀!以上,我見過晒!
所以,去圖書館真係要睇實小朋友,大人都係,記得唔好大意摔眼呀!病從眼入呀!

禁止訪問

翡翠宮

batiko 發表於 21-1-28 20:01
佛經係表面及包裹的布發現,唔係內頁,應該係膠封面,膠封面可以酒精消毒
...

我並唔係話佛經係內頁有病毒, 我講緊嘅係時間, 大家可以諗下最後確診嘅人 摸過 ,到政府發現佢確診,到政府去驗 係幾長時間
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

我只知之前圖書館關閉一排,開番d書一陣up味。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Chowying 發表於 21-1-28 20:10
我並唔係話佛經係內頁有病毒, 我講緊嘅係時間, 大家可以諗下最後確診嘅人 摸過 ,到政府發現佢確診,到 ...
無謂講啦, 各人自重算

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至