自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

(後加: 本身係想討論吓仲有乜分別, 不過, 睇到回覆已經覺得冇討論空間了, 對不起, 打擾了)

係香港鍾意食太陽蛋同魚生, 有d内地人覺得生嘅點食?

係香港米粉, 米線, 粉絲, 麵分得好開. 係内地食肆叫米粉係米線嘅又有, 叫麵比粉絲嘅又有, 但又發現好多食肆冇得叫粉絲(呢個香港都係), 好多年前有一次見到餐牌寫螺絲粉(雖然我都奇怪, 點解配中式餸嘅?), 我以為係我認識嗰d螺絲粉, 點知嚟到, 我呆左......點解咁嘅? 之後接觸得多, 先知到有螺螄粉呢樣嘢

落煎蛋去煲湯, 一般紅蘿蔔粟米湯嗰d唔會加, 但有d菜湯會加

純討論, 不喜勿插

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

香港的水上人同圍村人飲食都好唔同啦,所香港人同廣州人食野有分別又有幾奇

水晶宮

健朗媽咪 發表於 21-1-28 21:59
香港的水上人同圍村人飲食都好唔同啦,所香港人同廣州人食野有分別又有幾奇
...

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 21-1-28 21:50

係香港米粉, 米線, 粉絲, 麵分得好開. 係内地食肆叫米 ...

香港一樣有好多人唔食魚生同太陽蛋,同一個地區口味未必一樣,一家人都會唔同。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kittylam 發表於 21-1-28 22:03
香港一樣有好多人唔食魚生同太陽蛋,同一個地區口味未必一樣,一家人都會唔同。
...

我兩個小朋友口味都唔一樣,一個要炒蛋,一個要食太陽蛋

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我都唔食魚生,太陽蛋,生蠔 我香港出世喎

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

魚生係日本飲食文化,唔係香港文化

侯爵府

KTKTKT5 發表於 21-1-28 21:50

係香港米粉, 米線, 粉絲, 麵分得好開. 係内地食肆叫米 ...

廣東其實都幾大,唔同村唔同飲食文化其實好正常。

侯爵府

pomanlife 發表於 21-1-28 22:05
我兩個小朋友口味都唔一樣,一個要炒蛋,一個要食太陽蛋

我要食太陽蛋,我老公要食反過嘅半生熟蛋,我個仔就要食全熟煎蛋⋯⋯ 所以我朝頭早煮早餐都幾鬼煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一家十口都十種口味啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

moma1023 發表於 21-1-28 22:16
我要食太陽蛋,我老公要食反過嘅半生熟蛋,我個仔就要食全熟煎蛋⋯⋯ 所以我朝頭早煮早餐都幾鬼煩 :joyous ...

煎蛋都分幾轉

首頁

尾頁

跳至