自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

whitebunny 發表於 21-1-29 09:13
唔洗擔心,大把BNO月尾送錢俾佢埋單

侯爵府

環保接龍勳章

淨學童捱餓?
成個家庭都無飯開?
小朋友既責任,
應該係父母喎.

以前睇過JAMIE OLIVER想要改革英國學童既午餐,
希望減少痴肥 (少汽水, 炸野) ,
增加營養 (加菜蔬,果汁).
點知d 學生係學校遊行抗議.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tsewong 發表於 21-1-29 14:51
咁鬼叫香港人自己選啲議員同佢地嘅手足律師爭取到福利由來港7年減到1年就得,仲有雙非自動有身份證。香港 ...
就係去到讀公立學校, 無俾人bully 已經偷笑
就算本地人都大把欺凌問題, 本身地方已經窮到咁
見到一班非我族類, 唔同膚色既人, 拎黎出氣少不免
香港本地人點對D 新移民, 假難民,
佢地都仲有大把福利, 有自己既社區, 仲有政黨幫手出錢又出力
基本上都無人搞佢地.
我以前有男性朋友去澳洲讀書,
行行下街下都俾當地既鬼仔掉玻璃樽,
專登蝦D 非當地長大既華人
睇下佢地過到去會點...

珍珠宮

回覆樓主:

英國政府就係未落先會諗住用BNO自救,可惜愈搞就愈窮。

琥珀宮

畀面勳章

熊熊老婆 發表於 21-1-29 09:23
派發畀小朋友嘅食物有冇罐頭? 使唔使煮?有冇營養?

有冇派罐頭刀?

公爵府

牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-1-29 12:07
持有BNO父母入境的兒童有冇免費教育真係要去到英國的人上BK報料才知道
因為公布寫得含糊
内容話'可以'工作 ...

明報先嗰排做個特輯,香港人攞bno過去可以住大屋,又搵到工做,又可以免費讀書,好開心㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

熊熊老婆 發表於 21-1-29 19:07
明報先嗰排做個特輯,香港人攞bno過去可以住大屋,又搵到工做,又可以免費讀書,好開心㗎
...

明報係黄的, 手足一定好信得過明報不會偏頗.
承你貴言, 希望200幻人盡快去英國開心地過生活,
放過香港, 我地就唔洗被逼攬炒啦!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

littlefunpig 發表於 21-1-29 09:46
順水推舟~
班議員成日叫要俾BNO入藉... 而家咪俾囉, 收錢之麻

識有人就快飛,佢話小學應該3月可以開學

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mln 發表於 21-1-29 16:17
英國政府就係未落先會諗住用BNO自救,可惜愈搞就愈窮。

等緊班人送錢過去
百幾億應該點會有
過去又買樓/租樓
買傢俬、買野食、日用品
幫手消費多啲,振興下經濟

翡翠宮

moscowcow 發表於 21-1-29 22:36
識有人就快飛,佢話小學應該3月可以開學

Good luck la
希望佢地堅持到底
唔好去完又返
辛苦晒啲小朋友

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-29 22:57
等緊班人送錢過去
百幾億應該點會有
過去又買樓/租樓

但是英國政府就話,就算這些人過去都要享福利嘛!所以好難做到淨係食人哋嘅,分分鐘鐘被新移民過去的人食返頭,分薄英國資源。

珍珠宮

tsewong 發表於 21-1-29 14:06
呢啲你情我願,英國一早講明5+1後先審批個入籍申請,從來冇話一定批。我識人今個星期成家移咗去,可能覺得 ...

香港一樣都係9年免費喎

翡翠宮

mln 發表於 21-1-29 23:18
但是英國政府就話,就算這些人過去都要享福利嘛!所以好難做到淨係食人哋嘅,分分鐘鐘被新移民過去的人食 ...

無呢啲福利點吸引唔到班揸住百零2萬,原本唔夠班移民去歐美既人?呢班人先數量龐大,預計100萬人去,到時幾百億資金入嚟點都幫補到既。

男爵府

tsewong 發表於 21-1-29 09:26
一百幾廿萬點都有嘅,而且講明6年唔可以有福利

我識人今星期都成家移咗過去,應該係想小朋友可以免費讀公 ...

咁要讀大學時就自費,外國人人都大學畢業,難道讀完中學就出嚟做野,都係做到低下階層咋啵

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-29 23:34
無呢啲福利點吸引唔到班揸住百零2萬,原本唔夠班移民去歐美既人?呢班人先數量龐大,預計100萬人去,到時 ...

真的有100萬走先好喎

真心話我也想有100萬人離開香港,香港真的太多人了,而且這100萬人大多數是黃人,太多摩擦了,減少這些人的留下也是好事,社會會和諧些。

公爵府

2024勳章

vivibabyvivi 發表於 21-1-29 09:18
BNO唔係個個有錢架

係, 但佢地會係英國使晒佢哋有既錢

侯爵府

mln 發表於 21-1-29 23:21
香港一樣都係9年免費喎

咁佢地覺得嗰邊讀公立學英文,點都高級過香港㗎

但其實好多人都話英國有錢啲嘅都讀私校,公立讀書係免費,問題係質素好參差呢。La salle, Maryknoll同北區寶校都係津校但質素差天共地。你喺香港要入La Salle Maryknoll, 至少要有關係同住得起個校網區。咁你想像下英國啲好嘅公校會易入咩?嗰邊本地人會俾你外地移民(仲要未入籍) 霸哂啲好學位唔出聲?邊有咁大隻蛤乸隨街跳

侯爵府

康寶琦 發表於 21-1-29 23:36
咁要讀大學時就自費,外國人人都大學畢業,難道讀完中學就出嚟做野,都係做到低下階層咋啵
...

佢個小朋友一個10歲一個8歲,可能計過5+1都趕得切入大學前入到籍啩

但前題係要5+1後即刻順利入到籍囉

翡翠宮

tsewong 發表於 21-1-30 00:03
咁佢地覺得嗰邊讀公立學英文,點都高級過香港㗎

但其實好多人都話英國有錢啲嘅都讀私校,公立讀 ...

不要說太白啦
求其一間英國公立學校都好過香港讀呀

首頁

尾頁

跳至