自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

無疫情我都吾容許著鞋行入屋
難為哂以上咁多位jm
D衰佬真係吾臭米氣
我老公早期都有以上情況
果陣我發哂癲講完又講
我話再係咁你搬開下 最多送隻大喼過你
吾係講笑係好認真 叫佢吾好害我同阿仔
佢先開始接受。現在佢緊張過我
一入屋除鞋晌角落位。即噴鞋底
之後噴背包銀包電話 直接入廁所
幸好我屋企一開大門就係廁所
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

JimmieL 發表於 21-1-31 11:24
疫情都持續了一年了,老公仲係著鞋入屋先除鞋,有時著咗鞋,走去廁所照下鏡,踩住塊廁所mat(emoji)大廈唔俾 ...

幾個?

你地今日 強制檢疫未?

伯爵府

回覆樓主:

我62都係咁,好彩唔同住,冇眼睇

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

唔止男人係咁架
我99都是買完餸入廚房,又走入房,可能又去下廁所,之後先除鞋架。唔明點解唔一入門就除。
我仔勸佢,佢仲反問:有屎咩
我搭咀:一定有雀屎
怕鬼左佢,買d消毒紙巾,行過地方又要消毒下
另外,佢竟然話:冚蓋沖廁果d人其實係唔想沖廁
萬幸的是,暫時大家無礙。上天保祐

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇開d 啦, 成日太緊張都唔好. 我成屋人都係咁, 基本上大家都會除鞋入屋, 但有時太趕急或者小朋友唔記得/鬧緊交等就衝左入屋, 話極都冇用, 我都好想控制佢地, 但現實真係好難控制人又要迫人跟緊自己果套去做, 之後自己或叫仔女抺番地咪得囉.

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

就算無疫情,都接受唔到著鞋入屋

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

JimmieL 發表於 21-1-31 11:40
佢又係,口罩又唔戴好,出街食飯,我同阿仔酒精消毒液搓手,阿仔俾佢用,佢又唔睬我哋
...

你忍到

大宅

1928mickey 發表於 21-2-1 10:49
你忍到

住埋一齊先知道,自己揀嘅,冇解,只可以慢慢改變佢或者跟佢後面執手尾,佢除咗個人污Wet些,其他方面都幾好

象牙宮

回覆樓主:

自己屋企會除鞋入屋,但鞋底無專登消毒!返到奶奶屋企我地都無除鞋,舊式紙皮石地,個個都係咁著鞋行,無得驚咁多!要驚真係廁所都唔去得啦…成日都話渠加空氣傳播,屋邨私樓都中招!

男爵府

heidys 發表於 21-2-1 02:00
唔止男人係咁架
我99都是買完餸入廚房,又走入房,可能又去下廁所,之後先除鞋架。唔明點解唔一入門就除。
...

我99未疫情前,都好鍾意踩住對鞋入屋周圍走,招呼朋友仲叫人唔洗除鞋,見到就忟。現在反而多左清潔意識,呢段期間無再着鞋入屋。

男爵府

TerryPlus 發表於 21-1-31 11:38
就算係唔係疫情都好,都接受唔到著住行街鞋通屋走
認同

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 JimmieL 的帖子

你一聽到佢按門鐘, 拿拿臨就噴全個門口!
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

別墅

咁都唔驚

子爵府

我62都係鍾意著住對鞋通屋走

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係咪覺得彎腰除鞋好辛苦? 放張櫈係玄關位,方便入門即除鞋。

珍珠宮

JimmieL 發表於 21-1-31 11:24
疫情都持續了一年了,老公仲係著鞋入屋先除鞋,有時著咗鞋,走去廁所照下鏡,踩住塊廁所mat(emoji)大廈唔俾 ...

門口放張凳比佢
有無試過?

翡翠宮

回覆樓主:

我嗰個係冇將口罩周圍放
試過有4個用過嘅口罩掛響到

珍珠宮

回覆樓主:

你老公都離譜,咁都不合作

侯爵府

就算冇疫情,都接受唔到著鞋入屋

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

JimmieL 發表於 21-1-31 12:10
已經擺咗了

冇用,呢類人係唔會聽,我屋企都有個,仲會著住對鞋入廚房飲啖水先出街。搞到我神經緊張,因為我唔係成日知佢幾時出門,咁我大門到廚房的地比鞋踩過我都唔知,大佬,成日入廚房果個係我,仲有我同個囡在屋企唔著拖鞋架,好煩!唯有成日抺。

入屋唔坐低換鞋問題,e+我唔理,放定樽火酒,佢一入咗屋,在門口攔截,噴晒佢衣物,叫佢除鞋幫佢噴,再用火酒抺吓門口位置。開頭佢好不滿,但e+佢習慣咗。

首頁

尾頁

跳至