夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我建議樓主唔好急住要挽回老婆.

首先應該好好地負返做父親的責任. 主動負責湊仔任務.
好多男人都大安旨意, 老婆負責哂planning, 等老婆指派任務. 叫佢做乜就做已經算係好老公. 唔好的老公就叫佢都唔做. 久而久之老婆自己湊哂好過.
咁所以樓主主動啲, 了解湊仔要做啲乜. 最簡單就接送仔女返放學, 去興趣班, 陪玩陪讀.
到你變成一個正面幫手, 老婆就會睇你順眼. 到時先再諗男女感情.

MeiCheLin    發表於 21-2-4 15:54
cathngai    發表於 21-2-1 07:16

複式洋房

somesome2020 發表於 21-2-1 01:05
我建議樓主唔好急住要挽回老婆.

首先應該好好地負返做父親的責任. 主動負責湊仔任務.

其實我太太都有講過叫我將個焦點放返喺個「家」到,感情唔好講住,我以為佢係想同我講佢已經心死,湊好個仔就算.....即係我誤解左女人嘅意思....

大宅

海鑽石 發表於 21-2-1 01:54
其實我太太都有講過叫我將個焦點放返喺個「家」到,感情唔好講住,我以為佢係想同我講佢已經心死,湊好個 ...
因為生左仔,女人唔再得閒情情搭搭,如果老公仲係停留喺生仔前,唔幫手湊仔但係又求關注,即係要老婆花精力氹老公,咁就好煩。

複式洋房

somesome2020 發表於 21-2-1 02:05
因為生左仔,女人唔再得閒情情搭搭,如果老公仲係停留喺生仔前,唔幫手湊仔但係又求關注,即係要老婆花精力 ...

今晚就同太太傾仔仔嘅事,原來可以傾吓傾吓咁就2個鐘

cathngai    發表於 21-2-1 07:17

大宅

海鑽石 發表於 21-2-1 02:46
今晚就同太太傾仔仔嘅事,原來可以傾吓傾吓咁就2個鐘
掂哂啦

樓主俾心機做個好老豆,同太太一齊建立溫馨家庭

伯爵府

海鑽石 發表於 21-2-1 00:39
我都好明白,回想之前太太講過嘅說話只係當時自己覺得佢煩覺得自己已經好好。但某一日突然有種好忐忑嘅不 ...

佢可唔可以應承唔好再玩交友apps,而又比機會你改善下?正常老公老婆都唔會想身邊人同異性傾計既,你唔係懦弱,係你愛佢唧。而你又驚改過但老婆都無回心轉意。
怪自己一手做成,
好多野都需要時間去雙方配合。

一段婚姻唔係10年咁簡單,可以係50年再多d

做好自己,佢要離開,起碼叫無悔。

加油。

伯爵府

海鑽石 發表於 21-1-31 20:33
其實已經係前妻,以前已經過左去。而小朋友亦已經好好生活緊。呢段過去就已經過去
...

感覺你遇到嘅女人都鍾意去蒲去玩去識男人, 之前嗰兩個小朋友係你負責養定係你前妻負責養? 希望而家個老婆唔會做咗前妻,又多一個單親小朋友

複式洋房

肥肥寶 發表於 21-2-1 10:55
感覺你遇到嘅女人都鍾意去蒲去玩去識男人, 之前嗰兩個小朋友係你負責養定係你前妻負責養? 希望而家個老 ...

我現任太太係個好稱職嘅好媽媽,去蒲去玩又無嘅,我諗佢喺我身邊得唔到安慰先會咁樣。加上我知道湊小朋友唔容易,我諗係我將所有野太理所當然交哂俾佢,無同佢分擔先會咁樣

複式洋房

pretty_cat 發表於 21-2-1 09:00
佢可唔可以應承唔好再玩交友apps,而又比機會你改善下?正常老公老婆都唔會想身邊人同異性傾計既,你唔係懦 ...

佢話左唔會再玩,自己唯有選擇相信,我每日都要返工都阻止唔到幾多。只有慢慢用時間建立

大宅

海鑽石 發表於 21-1-31 15:06
我同太太都係雙職夫妻,兒子2歲正經歷緊trouble two。我承認我以前係一個豬隊友,由兒子出世到2歲都係個無 ...

大多女人需要感受到關懷和愛,需要有人理解和支持,需要有人分擔和認可,而不是讓付出變得理所當然,家和感情都是靠雙方去好好維護的~

你都算好,知道自己有做得不足的地方,那就去改,好好去改善你們的婚姻~

洋房

仲肯同你傾即係應該都有彎轉
女人想係外面男人身上得到安慰係好可怕嘅事,心死想改變現況先會咁做,同男人好唔同,男人可能只係想身體岀軌,女人係想開始另一段關係
建議你真係要努力做返好丈夫同爸爸嘅角色,好在你太太仲肯同你坐低傾計咋,同埋建議多d家庭活動,當然唔係大爺咁坐係度等太太做工人啦,俾太太感受返家庭樂,記返起自己仲有個媽媽嘅角色,加油

複式洋房

Sadqqqqq 發表於 21-2-2 04:08
仲肯同你傾即係應該都有彎轉
女人想係外面男人身上得到安慰係好可怕嘅事,心死想改變現況先會咁做,同男人 ...

佢都有話而家好一團糟

男爵府

Spend more time with the kid and wife. Play with the kid and willing to contribute time and love to the family.
My husband did nothing before the elder son turned 2 years old....... plus other things ... I almost want to divorce.
Now we are still together and with better relationship and the boy already 12 years old.
You work hard on the relationship and family!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首先我唸你係要先做番好自己,應有嘅責任同本份,一個家,兩夫妻嘅角色各有不同,但都一樣好重要,所以先由自己做起啦

大宅

honeybid2 發表於 21-1-31 20:59
唔係太太們到左某個階段都會咁。係因為你老婆偽單親咁湊左個仔顧左頭家2年,錢又一樣咁搵,你都仲未改而終 ...

絕對同意

複式洋房

醒悟反省後, 就要想法子補救

複式洋房

海鑽石 發表於 21-1-31 15:06
我同太太都係雙職夫妻,兒子2歲正經歷緊trouble two。我承認我以前係一個豬隊友,由兒子出世到2歲都係個無 ...

呢幾日同太太嘅感情的確好左好多,佢同我分享左好多好多,我都覺得而家屋企好舒服。多謝大家俾我嘅意見

cathngai    發表於 21-2-5 22:25

別墅

海鑽石 發表於 21-1-31 21:45
我都知道的確係咁,太太都有同我分享過話開始習慣有無我都唔係問題嘅時候,我先至醒,話去改...(下刪三百 ...

樓主,其實你做得好好,但真係要比d時間,你老婆肯同你講其實都已經好好,你已經比我好好多了。但相反當我老公知錯改時,他同他的媽媽都覺得我吾體諒佢,問題起我度

大宅

其實覺得你有呢份心 都好好,做老婆嘅 真係好需要老公去關心同呵護,因為佢甘辛苦完全因為你。你有呢份心,就以行動去感動你老婆,哄下佢,兩人去拍下拖,比驚喜佢,關心佢,留意佢嘅需要,佢會感受到的,只要佢仍中意你,一定會好開心

複式洋房

回覆樓主:

樓主有結果真係好
我就冇咁好彩,老婆話已經因為我以令佢偽單親太耐而心死,我地仲討論過離婚,而家老婆係因為小朋友先留低。
雖然仲一齊同居分房,做到家人見面仲有偈傾,但已經連拖手都唔想,仲叫我唔好再叫佢老婆,話呢刻我做乜佢都真係冇感覺,仲因為我對佢好同愛佢,令佢好有壓力。
我而家都只能好似大家教咁,盡力做好爸爸既角色,照顧好屋企,唔想諗兒女私情,希望佢會睇到我改變,會輕鬆返再接受到我啦

cathngai    發表於 21-3-24 22:01

首頁

尾頁

跳至