想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教大家預算懷孕一次共需要開支多少?

疫情令老公收入減少
我36老公建議再等下線先再繼續嘗試
其實佢先係很想要小朋友
我冇嘅話都可以接受的

男爵府

2021勳章

hunnythepooh 發表於 21-2-1 12:17

疫情令老公收入減少

懷孕如果全程政府就無咩開支,但大部份人都會同私家兩邊睇,我自己私家做Nifty Pro 2800, 結構3800, 產檢一次1000(頭7個月一月一次,之後兩星期一次到36週再一星期一次到生)
政府生就幾百ok,私家就要幾萬起
之後頭兩年都有限數係奶粉尿片,返學後會用錢多d

複式洋房

lovelypowerpuff 發表於 21-2-1 14:04
懷孕如果全程政府就無咩開支,但大部份人都會同私家兩邊睇,我自己私家做Nifty Pro 2800, 結構3800, 產檢 ...

謝分享
聽落好合理
因為有時身邊人士吹到牛龜咁大

產檢價錢是否大同小異?
我應該可以接受到政府生

複式洋房

大家知唔知而家新請一個工人來香港費用多少?

大宅

2021勳章

hunnythepooh 發表於 21-2-1 15:15
大家知唔知而家新請一個工人來香港費用多少?

LOCAL 菲姐$22000

男爵府

2021勳章

hunnythepooh 發表於 21-2-1 12:17

疫情令老公收入減少

已36,再等吓疫情係會好,收入係會升,但到時懷孕就會更難,如果到時又中又西醫去求子,閒閒地萬計。諗清楚「等」既成本。

子爵府

2021勳章

回覆 hunnythepooh 的帖子

首先你哋試咗幾耐?其實36已經係臨介點,之後啲卵質會下降得好快,如果你已經試咗成年都未有,咁我諗你地都係做個詳盡檢查,先決定係點

好現實講句,時間唔等人,到你想生時,唔係到時一定成功

男爵府

2021勳章

謝分享
聽落好合理

我覺得大同小異,可能最平800 有機會有,1000到千頭正常價,貴d 1500-2000 都會有,聽講私家醫院都平,如法國,st paul,好似幾百都有
咁要樣樣都貴,去私家開刀生都差不多100k, 政府生幾百,係無服務,不過幾日慳返幾萬蚊

男爵府

2021勳章

謝分享
聽落好合理

仲有如果bb 野你唔介意二手,其實好平,如衫仔,床,high chair etc, 二手可能幾百,全新又幾千,我個人覺得最緊要放入口嗰d 奶樽,奶樽要買新,其他都無問題

複式洋房

jessie_mei 發表於 21-2-1 16:16
LOCAL 菲姐$22000

好似十幾年前都要咁嘅價錢請個工人來
知道咁樣都安心啲

複式洋房

honeybid2 發表於 21-2-1 16:42
已36,再等吓疫情係會好,收入係會升,但到時懷孕就會更難,如果到時又中又西醫去求子,閒閒地萬計。諗清 ...

我都係咁諗
因為我份工限時限刻
根本冇可能成日去睇醫生打針
而且壓力極大
放個胎都唔知似唔似得住

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 21-2-1 17:01
回覆 hunnythepooh 的帖子

首先你哋試咗幾耐?其實36已經係臨介點,之後啲卵質會下降得好快,如果你已經試 ...

其實只係試咗兩個月
之前兩個月用心嘗試因為生產時間會適合我的工作年曆放假唔好影響到份工

竟然是完兩個月男人想暫緩計劃
我都唔知前進定後退好

複式洋房

lovelypowerpuff 發表於 21-2-1 17:40
仲有如果bb 野你唔介意二手,其實好平,如衫仔,床,high chair etc, 二手可能幾百,全新又幾千,我個人覺 ...

其實生小朋友對我來講購物嘅樂趣係一個動力
嗰10萬蚊可以買到好多嘢
我可以接受喺政府醫院辛苦三兩日
倘若遇上突發問題對BB是更安全
因為有朋友私家生醫生要即刻打電話call政府醫院R手術枱半小時內做手術

子爵府

2021勳章

產檢 so far 聽過最平係$500,st Paul 六百幾

BB二手衫仔、床 果d甚至可以上FB 徵,有好多人都肯free出黎

複式洋房

!PO 發表於 21-2-1 19:03
產檢 so far 聽過最平係$500,st Paul 六百幾

BB二手衫仔、床 果d甚至可以上FB 徵,有好多人都肯free出黎

St Paul 對於我來講好就腳
總之港島區都可以
私家醫院呢啲有冇得揀醫生?

男爵府

2021勳章

hunnythepooh 發表於 21-2-1 18:34
其實只係試咗兩個月
之前兩個月用心嘗試因為生產時間會適合我的工作年曆放假唔好影響到份工

咪係,2個月既經驗已經話俾你聽懷孕唔係叮一聲咁簡單。

複式洋房

honeybid2 發表於 21-2-1 20:48
咪係,2個月既經驗已經話俾你聽懷孕唔係叮一聲咁簡單。

哈哈我好天真咁覺得真係一掂到就會中㗎

說好的一次意外足以致命呢?呃人嘅

子爵府

2021勳章

hunnythepooh 發表於 21-2-1 20:03
St Paul 對於我來講好就腳
總之港島區都可以
私家醫院呢啲有冇得揀醫生?

有冇得揀醫生就唔清楚

男爵府

2021勳章

謝分享
聽落好合理

睇你陀得穩唔穩,頭頭唔穩又會一星期一至兩次睇醫生囉,依d都要預,中期結構,臍帶有冇偏差,心有冇事,有又要再覆多同密小小,妊娠高血壓同糖尿病又係,所以人人唔同,未必係吹,無人有標準答案,除非唔做nipt,全程政府跟足都可能得,但睇你o唔ok囉!

大宅

2021勳章

謝分享
聽落好合理

睇你咩要要求囉!你St Paul等幾粒鐘先見到醫生無問題既,咪幾百蚊一次私家產檢囉。

去到養和已經完全另一個世界啦,產檢2k一次,唔係人地吹到牛龜咁大,而係每個人要求都唔同啫!

你接受到政府生既,證明你要求唔算高,港島區醫院資源比較多,其實都無必要去私家產檢、照結構果D。放心!呢度好多人都話政府好穩陣,跟得好足既,所以你無乜錢要洗既!放心造人啦!成功再諗!

首頁

尾頁

跳至