自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

衰父母三大特質:重男輕女,用親情勒索子女,豪自己但刻薄子女,唔知jm認唔認同

https://topick.hket.com/article/2867654/%E3%80%90%E9%BB%91%E6%9A%97%E4%BA%BA%E6%80%A7%E3%80%91%E6%AD%BB%E5%BE%8C%E8%A2%AB%E7%88%B6%E6%AF%8D%E5%88%A9%E7%94%A8%E3%80%8C%E5%8B%92%E7%B4%A2%E3%80%8D%E5%85%AC%E5%8F%B8%E7%82%BA%E5%BC%9F%E8%B2%B7%E6%A8%93%20%20%2023%E6%AD%B2OL%E7%94%9F%E5%89%8D%E7%95%99%E8%A8%80%EF%BC%9A%E8%A6%AA%E6%83%85%E6%98%AF%E8%B2%A0%E6%93%94?mtc=10012

Astra00    發表於 21-2-1 18:53

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

syne403 發表於 21-2-1 16:18
衰父母三大特質:重男輕女,用親情勒索子女,豪自己但刻薄子女,唔知jm認唔認同

https://topick.h ...

其實個女仔既死都唔關佢任職公司事,佢地憑乜獅子開大口?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

199707100304 發表於 21-2-1 16:27
...

為咗幫個仔買樓獅子大開口

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

syne403 發表於 21-2-1 16:40
為咗幫個仔買樓獅子大開口

但都唔關間公司事,人地好心俾帛金,咁都得,6萬都慳返啦,洗鬼俾佢地。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

回覆樓主:

識得有香港人都係咁
個女既又唔係好嬲喎
真係一個願打一個願捱

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有咁既父母,個女仔好慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

199707100304 發表於 21-2-1 16:27
...

人無恥,便無敵

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

namnamnamlolo 發表於 21-2-1 16:43
識得有香港人都係咁
個女既又唔係好嬲喎
真係一個願打一個願捱

可能由細到大洗佢腦,佢習慣佐都唔定。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

syne403 發表於 21-2-1 16:18

https://topick.h ...
現今......都不知甘多喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有呢啲父母,真係悲哀﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

我媽都係咁...
- 我 (囡嚟) 要俾錢
- 我哥唔洗俾錢, 工作20年都無俾過一毫子家用
- 嫌我窮
- 俾錢都要鬧我....

edhepp    發表於 21-4-12 21:27
茶類愛好者    發表於 21-2-3 01:16

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ABCBerry 發表於 21-2-1 22:12
我媽都係咁...

重男輕女成咁真係好過份

男爵府

我媽都係咁...

Sosad

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

回覆樓主:

未捱過既父母咪會咁囉,多數都係阿媽多!以為仔女搵錢易,孝順2個字威脅仔女 ,自己嘆世界做師奶,不知民間苦況

男爵府

我媽都係咁

edhepp    發表於 21-4-12 21:28

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我刻檢成性, 俾阿媽話我慳成點5知為乜,但我一自立即搬走, 費時睇佢如何孻仔孻心肝(慶幸我細老算孝順)。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

我媽都係咁...

我同你個case唔同嘅地方係亞哥變左做細佬

珍珠宮

無話可說 發表於 21-2-1 22:25
未捱過既父母咪會咁囉,多數都係阿媽多!以為仔女搵錢易,孝順2個字威脅仔女 ,自己嘆世界做師奶,不知民間 ...

我老母佢自己九十年代靠佢自己返工搵得三四千, 退休每月洗萬幾

次次去超市, 諗住我埋單, 乜Q嘢都要買牛油又話得返一半要買定一盒, 罐頭又話要備, 調味又話要買, 油又話無, 米又話無, 仲要同我講自己冇力攞, 所以我襯係度要買大包8kg等我攞 (佢咁講係洗走佢貪心, 唔係專登要你買㗎! 我攞唔到, 襯你攞得到買大佢)

我真係超級憎我老母!

窮養我廿幾年, 要富養佢四十年

edhepp    發表於 21-4-12 21:30
茶類愛好者    發表於 21-2-2 02:06

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

之前「安家」同「歡樂頌」個啊媽就係呢種人

首頁

尾頁

跳至