自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

sabun 發表於 21-2-1 19:57
我老公叫我睇舒特拉的名單,佢睇咗3次!

我睇親都喊
仲有戰火屠城 killing field。我在戲院一路睇一路喊

男爵府

KTKTKT5 發表於 21-2-1 20:18

(續)

日本人在南京進行大屠殺時也是差不多。虐待、做人體活體實驗、強姦婦女、用毒氣和殘殺非日本人……

珍珠宮

sabun 發表於 21-2-1 18:20
因為睇緊一本書,叫活出意義來,講作者在集中營的日子,我之前冇乜留意歷史及有關呢方面的史實,但看了呢本 ...

去參觀兩次都有見到有d以色列人披住好大張以色列國旗, 佢哋有d大男人一路行一路喊得好傷心, 因為去到自己的種族同胞受苦難嘅地方, 近乎被滅族, 喊得好傷心, 去到block 11外面的death wall (槍決之牆), 面向牆, 德國人在背後開槍的地方, 見到背著以色列國旗嘅大男人跪倒咁喊

冇join tour嗰日, 開左門嘅block都可以入, 去到其中一個咁啱一個人都冇, 雖然好驚, 不過我都想盡量行不同的block, 地下嗰層有條樓梯上去, 我猶疑左一陣, 上到去一個人都無, 大型嘅投射幕播放Hilter (希特拉)嘅演說, 播得超大聲, 雖然係德文, 但係由語氣可以感受到嗰種強硬(正如總統演說嘅語氣), 我由心寒出嚟, 而外面係烈日當空的

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

CreamBaby 發表於 21-2-1 20:45
可以睇一套電影叫"一個快樂的傳說"都係講兩父子係猶太人被捉咗入咗集中營內所發生嘅事,故事係笑中有哭,好 ...

我都諗起呢套我冇完整睇過套戲,剩係睇過幾分鐘解說嘅片,但我都睇到喊

伯爵府

芬妮的勇敢旅程
穿條紋睡衣的男孩
都係講二戰小孩的電影, 值得推介

珍珠宮

小玲 發表於 21-2-1 20:53
日本人在南京進行大屠殺時也是差不多。虐待、做人體活體實驗、強姦婦女、用毒氣和殘殺非日本人……
...

我也希望有天去南京大屠殺博物館參觀, 我估會仲傷感, 因為係同民族, 註解係寫中文

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

無去過波蘭 Auschwitz-Birkenau,去過德國 Dachau, 去完心情幾沉重,所以安排旅程最後一日去

珍珠宮

banbanmm 發表於 21-2-1 19:21
日本人尚有如此反應,香港人出埋啲“利多於弊“完全是喪盡天良, 禽獸不如
...

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

CreamBaby 發表於 21-2-1 20:45
可以睇一套電影叫"一個快樂的傳說"都係講兩父子係猶太人被捉咗入咗集中營內所發生嘅事,故事係笑中有哭,好 ...

珍珠宮

LoveChild 發表於 21-2-1 21:04
芬妮的勇敢旅程
穿條紋睡衣的男孩
都係講二戰小孩的電影, 值得推介

睇過穿條紋睡衣的男孩, 感受到好恐怖, 猶太人係德國人家中侍候德國人食飯倒酒倒瀉左, 之後被虐待, 小男孩食左德國男孩邀請佢食嗰件西餅之後

大宅

我讀大學個時係德國都有去左唔同歐洲的集中營 因為本身自己對歷史好有興趣
好記得當日有個學姐講過有時成個森林入面 會有幾個位d 樹生得特別高、綠 因為下面就係亂葬崗 多養分

已刪除用户

侯爵府

KTKTKT5 發表於 21-2-1 21:10
睇過穿條紋睡衣的男孩, 感变到好恐怖, 猶太人係德國人家中侍候德國人食飯倒酒倒瀉左, 之後被虐待, 小男孩 ...
倒瀉酒後, 個猶太人俾個年輕德軍打死咗, 第二日個女僕人不停抺地,而 個猶太人亦無再出現過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

去過德國果個集中營,以前影相用菲林,起集中營入面影既相,有果D間條睡衣,遺物,照片,毒氣室,烤屍間,全部一張都曬唔出,淨係室外空地曬到。勁邪!(我地三個女仔用三部相機)

男爵府

banbanmm 發表於 21-2-1 19:21
日本人尚有如此反應,香港人出埋啲“利多於弊“完全是喪盡天良, 禽獸不如
...

d人真係覺得無問題
話評論係學生自己分析
真係痴線
好嬲

珍珠宮

大姑娘 發表於 21-2-1 19:26
我19年去,一入去覺得 氣氛 好陰寒/詭異,但出面陽光普照。

影咗相,我驚要加慎入

即大前年去?記憶猶新啊!

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 21-2-1 20:18

(續)

請問啲俘虜天寒地凍工作時也是没穿衣服,赤身露體嗎?

子爵府

回覆樓主:

只希望世界和平共處。

珍珠宮

halobaby512 發表於 21-2-1 21:10
我讀大學個時係德國都有去左唔同歐洲的集中營 因為本身自己對歷史好有興趣
好記得當日有個學姐講過有時成個 ...

珍珠宮

waterlilymonet 發表於 21-2-1 20:47
我呢套睇到淚漣漣啊

是否有另一名字<美麗人生>嗎?

首頁
12345...11

尾頁

跳至