自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

近排見好多人話中國唔承認bno ,係冇意義。
焦點放係其他國家承認,你中國唔承認有咩用。
我覺得錯焦點啦。

重點是:
每一本護照都有一個國家承認持有人是其國民,通常是發出國承諾會無條件接收持有人。
但bno 是怪胎,發出者是英國政府,承諾接收是中國香港。
咁中國承機宣布唔承認係撥亂反正,你英國發出的嘅,你承諾飽佢。話知你承認埋bno 持有人直接是英國國民。

有咩理由英國有權簽發,包底嘅係中國(中國香港即係中國啦)

嗰啲bno 持有人有骨氣嘅,就唔好死搲住香港話自己是香港人,香港政府對佢哋有責任。

出咗去唔好番嚟嘞。

侯爵府

係一種姿態, 前奏啫, 要"有用"之後會有落地的政策的了

侯爵府

無錯!有咩風吹草動要包機......唔該叫英國包機返英國, 要有骨氣d, 千祈唔好靠中國領事館啊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jone_kuok 發表於 21-2-2 09:09
我覺得錯焦點啦。 ...

尋日睇過一個訪問, 佢地堅持自己係香港人喎!就算去到外地

放下自在

水晶宮

回覆樓主:

冇特區護照就上唔到阿爺包機..... 一直如此。
好多人同時有特區頀照 +bno/其他 passport呢

子爵府

cattz288 發表於 21-2-2 09:19
尋日睇過一個訪問, 佢地堅持自己係香港人喎!就算去到外地
...

係囉,你話佢哋几冇骨氣呢。

侯爵府

其實今次對中國來講係個好機會乘機去殖民地化。之前有BNO呢個怪胎吊住條尾,但因為係中英聯合聲明應承咗,就要一直honour至少到2047

而家英國違反承諾,中國仲好,有理由廢除咗本怪胎護照,咁香港同英國最大嘅聯繫都冇埋

有班香港人鍾意攞BNO或英美澳加承認都冇問題㗎,最緊要係你往返香港要有特區護照,喺外地要領事保護都要特區護照,咁就夠

英國自己對BNO holders包底

珍珠宮

吓~可能BJ係鬼,莊建国同志或者波建国同志~Thanks

capricornbb    發表於 21-2-2 10:23

水晶宮

回覆樓主:

上年秘魯渣港獨旗嗰班BNO黃人,英國領事館唔蘇佢哋,結果去搵中國領事館,跟住都比佢哋搭中國機回港,如果中國唔承認BNO就唔駛理呢啲人,以後BNO人就一定係英國理番

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

英國有心幫YC,就應該BNO全部有居英權,俾YC全部去英國,玩咩5+1, 根本就想套YC嘅錢,BJ做幾耐冇人知,落咗台有咩新政,好難講,5年喎,係YC先會信英國

公爵府

牛年勳章

ddkaka 發表於 21-2-2 10:02
上年秘魯渣港獨旗嗰班BNO黃人,英國領事館唔蘇佢哋,結果去搵中國領事館,跟住都比佢哋搭中國機回港,如果 ...

冇事日日鬧阿爺,有事即刻搵阿爺

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

真心唔明BJ点解咁想香港人過去?連bno過咗期都收,講真,真係想過去第一時間仆到去續啦,唔續果D有幾多想去?定大英帝國咁手緊去揾头果幾年$

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

babe2010 發表於 21-2-2 10:20
真心唔明BJ点解咁想香港人過去?連bno過咗期都收,講真,真係想過去第一時間仆到去續啦,唔續果D有幾多想去? ...

英政府手緊唔係今日嘅事

呢班過咗去嘅難民,而家係「人質」or 「人球」呀!

侯爵府

Bno 有Fans, 係 die hard Fans

你明唔明呀?

珍珠宮

回覆樓主:

其實焦點在於中央不想做得太嚴厲,當是給個機會英國同自己的香港人有多個選擇。

澳洲就是一個例子,之前擺款扮高昂,最後咪又係死狗一條。

其實中央是在給機會各方。

大宅

回覆 babe2010 的帖子

因為BJ要吸金,英國好多人其實冇錢,而家英國經濟差,呢班BNO人去消費可以振興下又唔使俾福利。另外,以往d低下層工作糸歐盟人做,但脫歐後少了呢班人,所以又有BNO班人去做,一舉兩得。如果我係BJ, 我都寧願要BNO而唔要歐盟,歐盟人糸可以糸英國工作,讀書同攞福利

伯爵府

babe2010 發表於 21-2-2 10:20
真心唔明BJ点解咁想香港人過去?連bno過咗期都收,講真,真係想過去第一時間仆到去續啦,唔續果D有幾多想去? ...

人地比你去住5年申請咋喎,無包批居留權,5年要交税又無福利,赚都足,幾好呀!

珍珠宮

有心想比居英權香港人使乜等23年後嘅今日,根本係政治姿態多於為香港人著想。
他地條數真係計得好,申請/續證BNO每人先收$2xxx,我身邊好多人仆咗去申請,呢條數都吾少。假設成功後每人拎100萬去英國,真係可以有幾百億資金流出香港去到英國。

Love and Kindness are never wasted.

大宅

中國點解唔直接取消晒bno班人嘅中國藉,直接放棄晒佢哋唔使煩。

水晶宮

babycam 發表於 21-2-2 11:46
有心想比居英權香港人使乜等23年後嘅今日,根本係政治姿態多於為香港人著想。
他地條數真係計得好,申請/ ...

英國佬邊有死錯人架

首頁

尾頁

跳至