嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 出世屬輕磅BB,5磅左右,出咗世一個月,頭圍同埋體重都係低過3%一段距離。

有冇同路人分享吓輕磅BB可唔可以追得返進度,同埋發展會唔會比較遲緩?擔心中。

大宅

Smallkellu 發表於 21-2-2 13:22
Bb 出世屬輕磅BB,5磅左右,出咗世一個月,頭圍同埋體重都係低過3%一段距離。

有冇同路人分享吓輕磅BB可唔 ...

我女出世都係5.4, 之後1個月就追到8磅, 2個月就已經追到同月B, 但頭圍佢就一直都係標準size, 之後好快已經去到生長線高位, 所以唔使擔心, 最緊要佢食、訓、柯都正常, 好快追到
而家13個月, 好早識行, 但仲未識講基本媽媽爸爸, 其實每個bb追度不同, 唔好太擔心

別墅

bubblefong29 發表於 21-2-6 23:18
我女出世都係5.4, 之後1個月就追到8磅, 2個月就已經追到同月B, 但頭圍佢就一直都係標準size, 之後好快已 ...

謝謝你,希望呀仔快點長肉!

大宅

我b 早產都係5磅幾見到咁un豬真係好傷心個陣姑娘話因為佢輕磅一喊食奶就要比,就算唔喊,夠3個鐘都要巢佢食,食到幾多得幾多,1日24小時,每日餵足8餐以上,基本上頭一個月都無時間訓覺好彩呀b吸收,一個月就追返曬啦,個陣健康院姑娘仲讚我應該係好比心機餵佢食奶所以媽媽唔洗太擔心,比多小小心機的話,好快就會追到磅架啦

別墅

wykk92 發表於 21-2-15 00:30
我b 早產都係5磅幾見到咁un豬真係好傷心個陣姑娘話因為佢輕磅一喊食奶就要比,就算唔喊,夠 ...

多謝你嘅分享。我依家都係三個鐘頭餵一次奶,希望兩個月返健康院檢查時,佢會多一點進步。

仔仔算肯食,只係一開頭太細了,要跟返原本同齡小朋友嘅進度,我估仲要一段時間。

大宅

我b35周出世,出世5磅左右,依家2個月多少少差不多12磅,全人奶!

佢出院時係因為唔識食奶同面黃住了20日醫院,出院時食70mlx7餐,回家第一日開始食90mlx7餐,依家已經180mlx6餐,只要bb肯瞓同食,好快追返進度

別墅

SaMaMaSa 發表於 21-2-17 17:56
我b35周出世,出世5磅左右,依家2個月多少少差不多12磅,全人奶!

佢出院時係因為唔識食奶同面黃住了20日 ...

呀b快兩個月,現在是9磅左右,100mlX8餐,好肯食,但瞓得麻麻地,成日驚醒,瞓唔着就會發憫憎,而家仲係生長線3%以下。
而且仲未識得真笑,只有條件性反射嘅笑

真係好擔心好擔心,佢嘅發展會唔會遲緩

大宅

大家出世嘅bb都唔係好輕啫 ,我個女係足月出世嘅,只係得2.2 kg, 身體上完全冇任何問題 ,只係磅數輕都係三日就出院

大宅

Smallkellu 發表於 21-2-25 17:27
呀b快兩個月,現在是9磅左右,100mlX8餐,好肯食,但瞓得麻麻地,成日驚醒,瞓唔着就會發憫憎,而家仲係生 ...

你有冇用睡袋(s字頭),我聽人講幾好用我就未試過,我b都係2個月多啲,食6餐(160-180mlx6)所以佢吹波仔咁大
其實小朋友瞓得多就長肉,你b係唔係早產?

別墅

SaMaMaSa 發表於 21-2-26 18:14
你有冇用睡袋(s字頭),我聽人講幾好用我就未試過,我b都係2個月多啲,食6餐(160-180mlx6)所以佢吹波仔 ...

不是呀,足月,37週幾!

謝謝分享

別墅

Bolipig 發表於 21-2-25 23:31
大家出世嘅bb都唔係好輕啫 ,我個女係足月出世嘅,只係得2.2 kg, 身體上完全冇任何問題 ,只係磅數輕都係 ...

那你的囡囡後來追到一般生長線嗎?

大宅

Smallkellu 發表於 21-3-2 14:00
不是呀,足月,37週幾!

謝謝分享

你試吓用米袋睇吓得唔得

複式洋房

我仔出世4磅左右,喝奶粉,每個月平均重2磅

複式洋房

我bb 34週1岀世,只有1.62kg, 住左19日醫院有2kg先比返屋企。出院時要食營養奶粉(肥仔奶粉),比心機3個鐘餵一次,好快就追到磅,最緊要bb肯食肯訓就吸收長肉啦。

別墅

thankslily 發表於 21-3-12 01:41
我bb 34週1岀世,只有1.62kg, 住左19日醫院有2kg先比返屋企。出院時要食營養奶粉(肥仔奶粉),比心機3個鐘 ...

謝謝你嘅分享呀!

別墅

hongating 發表於 21-3-10 14:39
我仔出世4磅左右,喝奶粉,每個月平均重2磅

你覺得BB嘅發展會唔會都慢啲?
因為而家我BB兩個半月但係都仲未識有意識咁笑,所以都好擔心

複式洋房

Smallkellu 發表於 21-3-12 18:15
你覺得BB嘅發展會唔會都慢啲?
因為而家我BB兩個半月但係都仲未識有意識咁笑,所以都好擔心
...

我都觉得我仔对比其他小朋友发展会慢啲反应都係慢啲,岁几先学识行路。仲经常跌倒。讲嘢又唔清晰

別墅

hongating 發表於 21-3-12 19:59
我都觉得我仔对比其他小朋友发展会慢啲反应都係慢啲,岁几先学识行路。仲经常跌倒。讲嘢又唔清晰
...

雖然亞仔而家只係兩個幾月,差唔多三個月,我已經覺得佢發展有慢。
仲未識笑,頸仔柔軟,真係好令人擔心

大宅

Smallkellu 發表於 21-3-19 09:52
雖然亞仔而家只係兩個幾月,差唔多三個月,我已經覺得佢發展有慢。
仲未識笑,頸仔柔軟,真係好令人擔心
...

我2個都係出世5磅,但飲奶追返,不用太擔心,比心機餵奶就得

別墅

回覆樓主:

Bb已半歲了,身高頭圍體重仍在3%以下,是在自己生長線。
聽說六個月以後bb 生長速度多數都不會有大變?即不會上升到多於3%

大家如有經驗,想問是否bb 一直會追不到上去,大個了也會很細粒?

首頁

尾頁

跳至