自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

我轉用左xx寬頻,佢送家居電話。
我一向用開無線家居電話,但過左一段時間,冇訊號。叫師父上來 check 佢話我條電話線壞,電話又壞。
於是我換左電話線及電話,佢 ok 左一日,第二日又冇訊號。
我請師父再來,結果同上次一檬。
我又換一條線,及一個最簡單的有線電話。佢一樣係 work 左一日,第二日又冇訊號,將電話拎去 office 試都冇聲,連電話都壞埋。
今日巳換第四個,我覺得真係詭異!
有冇人曾有此遭遇叱?

象牙宮

應該係你入牆嗰個掣有問題.天氣潮濕嗰時我都試過.你要叫番佢上嚟換咗安喺牆上面嗰個制.

公爵府

2023年兔年勳章

virgokaren 發表於 21-2-3 23:37
叫師父上來 check 巳換第四個,我覺得真係詭異!
...

要搵另一啲師父,諗下經超渡ㄧ下咯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

virgokaren 發表於 21-2-3 23:37
我轉用左xx寬頻,佢送家居電話。
我一向用開無線家居電話,但過左一段時間,冇訊號。叫師父上來 check 佢話 ...

寬頻家居電話應該已經唔係牆出,都係盒出。 會唔會係電壓問題,或有漏電唔知,其實電話都要電,但好少好少,電壓唔穩,谷爆咗。
既然你都因為轉寬頻公司而壞左4個電話,覺得有權叫寬頻公司成套modem 盒仔果d換咗佢,再試吓。

男爵府

回覆樓主:

4部

伯爵府

牛年勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-4 13:24
寬頻家居電話應該已經唔係牆出,都係盒出。 會唔會係電壓問題,或有漏電唔知,其實電話都要電,但好少好少 ...

我都覺似係你講的情況。
今日個師父話我插左 wifi rounter,
可否不用?
我話吾得,我全屋都要用 wifi,
rounter 係由佢個盒輸出,電話係插佢個盒電話線的位,同個rounter 有乜關係?

伯爵府

牛年勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-4 13:24
寬頻家居電話應該已經唔係牆出,都係盒出。 會唔會係電壓問題,或有漏電唔知,其實電話都要電,但好少好少 ...

前日換左個盒,我又換個電話,一晚就壞左。
第二日巳吾 work!

伯爵府

牛年勳章

Amy1974 發表於 21-2-4 13:14
要搵另一啲師父,諗下經超渡ㄧ下咯。

我有個同事,屋企電器壞就係有 !但我吾信呢D野嘅!

珍珠宮

virgokaren 發表於 21-2-4 21:34
我都覺似係你講的情況。
今日個師父話我插左 wifi rounter,
可否不用?

個師傅流d 喎,點會叫人唔好插wifi 黎逃避呢個問題。 如果唔插就冇事,更加證明佢個盒係有問題。

換盒時有冇換埋電線,連火牛插電掣果d 都要換,怕漏電所以咁。

係就係要搵師傅,不過係同佢公司講,搵個經驗豐富d的師傅上黎跟,睇係咩問題。 話時話, 你果間係未"香港xx"

伯爵府

牛年勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-4 22:41

個師傅流d 喎,點會叫人唔好插wifi 黎逃避呢個問題。 如 ...

今日來果個叻D,佢有同我換火牛,佢話上手換盒冇換火牛。
我叫佢借個電話俾我試,我而家用佢個電話試驗中。

珍珠宮

virgokaren 發表於 21-2-4 23:14
今日來果個叻D,佢有同我換火牛,佢話上手換盒冇換火牛。
我叫佢借個電話俾我試,我而家用佢個電話試驗中 ...

你醒目,借佢電話試,唔係多多都唔夠燒。

伯爵府

牛年勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-4 23:16
你醒目,借佢電話試,唔係多多都唔夠燒。

燒左我四個電話!
我吾會再哂錢買。
而且,吾係咁試,仲有咩辦法?

首頁

尾頁

跳至