自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

基本唔拜年 屋企唔會太多零食, 最多買多啲生果食同做運動

象牙宮

吃不胖真幸福?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

熱媽 發表於 21-2-4 12:16
一見食物就同自己講:剛才已吃過了!

自己催眠自己?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實只要改變平日飲食的小習慣,大時大節要節制時都唔會太辛苦架喇:
1) 盡量避開多汁芡、油膩烹調的食物
2) 盡量唔點汁醬 (尤其是打邊爐時)
3) 戒添加糖 (呢樣極重要),糕點、蛋糕、糖水... 大部份樽裝、紙包飲品,只飲清茶、水、奶、無糖豆漿
4) 習慣慢食,因慢慢食至會有足夠時間知飽,七分飽就好停
5) 唔好買零食放屋企 (買咗唔食比唔買難100倍),飯前一定唔好行超市,因肚餓時對腳好自然就會行去零食架,亦好難抵受得住誘惑,而通常肚餓時買的食物多數是高糖、高澱粉的
6) 不浪費雖然係好事,但餐餐"唔好嘥"心態去清晒食物,日子有功......

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

吃不胖,吃一半

首頁

尾頁

跳至