時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kk2009 發表於 21-2-9 11:39
起碼即時公院睇病容易左, 醫護又冇咁辛苦, 長遠睇, 私人市場供應充足, 收費會平d, 公院又少d人離開, 對病 ...

要公院睇病容易D, 唔係睇全港醫生總人數,要先看政府有沒有開公院醫生位,開新醫院或擴充醫院,有沒有足夠診療室,儀器,病床,手術室。呢頭未做足,就話香港醫生人數不足。有些醫科成績較低的本地醫生 (高考已是全港最高0.5 percentile尖子),想入公院入不了,私院又不了,最後做美容的醫生,不是本地醫生不足。就算有批免試又較平的醫生入來駐公院,你是病人想誰來看你的症?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

男爵府

蝦米豬 發表於 21-2-9 23:53
要公院睇病容易D, 唔係睇全港醫生總人數,要先看政府有沒有開公院醫生位,開新醫院或擴充醫院,有沒有足夠 ...

係人都知公立醫院醫生唔够, 人手流失嚴重, 退休都要重聘, 乜原來有香港畢業的醫科生, 公共醫院咁缺人都唔肯收佢? 乜原來有香港畢業的醫科生, 搵唔到工做, 要走去做美容醫生? 咁佢嘅醫科成績唔係較低, 係好低, 各位jm想美容, 要諗清諗楚

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

所謂「引入非本地醫生決心大」,門檻並不低,除了是認可醫院名單外,還是香港永久性居民、在當地公院任職一段長時間和獲得上級評核推薦報告,林鄭想target英美澳回流醫護吧?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

男爵府

本人的爸爸八十有九。在過去的十年經曆了以下:
通波仔手術
前列線肥大
大腸癌初期
現況是老人痴呆。感謝政府醫院老人科的照顧。他現在的生活品質還算可以。香港醫護有極高的品質。有他們把關。香港醫療質素才得保持。本人一家對他們十分感激。永遠支持香港醫護!!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

上善若水 發表於 21-2-10 04:38
基本上佢畢得業,香港任何一間公立醫院都無理由拒絶,但事實,早幾年好多畢業生公立醫院無位收佢。唔好係度 ...

你都識講係早幾年, 現在係人都知醫護人手不足, 醫生驚搵唔到工做? 呃鬼食豆腐咩

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

民房

舉腳支持啦

子爵府

上善若水 發表於 21-2-10 05:25
咁幾年後,醫護飽和,林鄭已落台,邊個負責醫學生畢業無醫院請?

醫護人員會飽和!?唔會啩,私家醫院醫護就有機會飽和,因為有啲價錢貴得滯!但公立醫院醫護就多多都唔會夠,不要忘記香港人口老化問題日益嚴重,病人數目有增無減⋯⋯
況且點解醫學生畢業無人請要政府負責?!政府包生仔嗎?!
反對增加醫護供應的人,我認為好大機會係既得利益者,所以冇顧及大局,無視香港廣大市民的需要

首頁

尾頁

跳至