時政擂台

跳至

首頁
12345...23

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

emilypyhui 發表於 21-2-4 14:40
香港醫護人手真係好短缺
支持

你去睇病放心

珍珠宮

emilypyhui 發表於 21-2-4 14:40
香港醫護人手真係好短缺
支持

我覺得如果嚴選有質素嘅醫科培訓院校,此做法都未嘗不可吖?好似我仔有一女同學,入到劍橋醫科,唔通劍橋會差得過港大咩?點解唔可以返香港行醫?!

侯爵府

KenChung_FB 發表於 21-2-4 15:49
同大陸制度一樣,取消免費醫療,全民醫保,取消所有私家醫生疹所

仲要藥物同醫生唔應該掛鉤,用醫療保險就比cheap藥你食,自己俾錢俾貴啲就俾啲好藥,或者邊隻藥賺得多啲就開邊隻藥,根本就唔係病人角度去開藥,根本就係應該醫生同藥房分開

emilypyhui    發表於 21-2-4 16:37

侯爵府

redhot 發表於 21-2-4 16:13
我覺得如果嚴選有質素嘅醫科培訓院校,此做法都未嘗不可吖?好似我仔有一女同學,入到劍橋醫科,唔通劍橋 ...

香港啲醫生要保自己飯碗呀嘛,如果唔係商場仔睇傷風感冒嘅醫生都有幾層豪宅揸手,而且搞到公立醫院嘅醫生護士咁多冤氣,因為同私家人工方面相差實在太遠

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-2-4 15:53
https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%AC%E4%BB%B2%E5%84%80%E6%86%82%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%9F%B9%E ...

點解一定係大陸醫生?其實有港人子弟去英國或澳洲讀醫架!我覺得吸納呢班港人子弟返港都未嘗不可!

男爵府

小馮 發表於 21-2-4 15:55
我唔希望 印度,巴基斯坦, 菲律賓, 印尼.......什至中國大陸啲醫生, 我覺得冇保障
...

那些國家可以入來,呢個可以一步步調較,可以先由英聯邦入手,因爲制度接近,唔夠先再加其他國家。

等於入口外傭而家都沒有中國,菲印之外都唔夠用,先再加孟加拉。

emilypyhui    發表於 21-2-4 16:38

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%AC%E4%BB%B2%E5%84%80%E6%86%82%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%9F%B9%E ...

呢個婆娘好衰格

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

emilypyhui    發表於 21-2-4 16:38

男爵府

moma1023 發表於 21-2-4 15:44
其實公立醫院嘅護士數量真係好唔夠,工作量大到我留醫期間覺得佢哋都幾慘。
...

英國自己一向都在落後的英聯邦亞非拉國家,入口年輕人做學護,邊做邊學然後考牌,所以什麽顔色人種都有。

而家香港年輕護士是大學畢業港男港女,被人服侍慣,惜身不肯做,粗重啲厭惡啲就要病人家屬自己來,或蹺埋手等阿嬸。
香港下一步都要從外國入口醫護助理先掂。

男爵府

newuser 發表於 21-2-4 16:16
那些國家可以入來,呢個可以一步步調較,可以先由英聯邦入手,因爲制度接近,唔夠先再加其他國家。

等於 ...

香港已取消同澳洲認証

伯爵府

goo_littlebb 發表於 21-2-4 15:15
唔係引入非本地醫生, 係引入非本地培訓醫生, 對象要係香港永久居民.
如果係咁就支持,否則又一堆非港人來香港

伯爵府

redhot 發表於 21-2-4 16:13
我覺得如果嚴選有質素嘅醫科培訓院校,此做法都未嘗不可吖?好似我仔有一女同學,入到劍橋醫科,唔通劍橋 ...
我宜家先知係劍橋讀完醫科唔可以係香港行醫喎
但我見好多診所的醫生都係英國大學醫科畢業的?

珍珠宮

ddkaka 發表於 21-2-4 15:33
97前反而見到有印度籍醫生

而家都有㗎,仲要好高級

水晶宮

2024勳章

支持
政府要有行動。唔好停留在口頭上

emilypyhui    發表於 21-2-4 16:40

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

黃屍為反對而反對、你話人手不足、政府引入外援好正常~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

厚多士 發表於 21-2-4 16:37
...

我有時睇醫生得閒會睇醫生牆上邊嘅證書,多數係本地大學完成學業,再去外地進修不同證書

伯爵府

newuser 發表於 21-2-4 16:28
英國自己一向都在落後的英聯邦亞非拉國家,入口年輕人做學護,邊做邊學然後考牌,所以什麽顔色人種都有。
...
其實宜家的醫護人員態度好好喎,我細個跟阿媽去醫院探病,D護士惡過鬼,阿媽仲要刲利是比D阿嬸,希望佢哋對個病人好D,相比以前,宜家的護士態度已經好左好多
而且以前入唔到大學先去做護士,宜家的護士都要大學資格,應該更加專業

男爵府

KenChung_FB 發表於 21-2-4 15:49
同大陸制度一樣,取消免費醫療,全民醫保,取消所有私家醫生疹所

又不用去到咁激,取消私家疹所,自由市場有他們的功能及需要的。
但整體提高公私營的醫療供應,對市民一定是好事。

未來人口老化,需求將會大量增加,現在擴濶供應更是刻不容緩。

男爵府

厚多士 發表於 21-2-4 16:42
其實宜家的醫護人員態度好好喎,我細個跟阿媽去醫院探病,D護士惡過鬼,阿媽仲要刲利是比D阿嬸,希望佢哋對 ...

這方面我同意,現在的醫護比幾十年前好,因爲現在當打、揸 fit 的是獅子山下年代培訓捱出來的。

但年輕一批就是有米新一代,工人凑大讀完大學,護士變成是醫療專業人員,貪的是人工比其他專業高,心態不一樣了。

男爵府

香港一直都開放醫護架啦,

在香港不用是香港居民都可以考執業試.
很多地方要先入藉才可考牌.

歐美的醫護本身發展都好好, 唔想黎香港.

而大陸醫生則合格率低, 八九過唔到執業試.

而家所謂開放即係俾唔合格既過喎, 咁病人條命咪好危險.

珍珠宮

厚多士 發表於 21-2-4 16:37
...

你而家見嗰批已是回歸前嘅年代

首頁
12345...23

尾頁

跳至