婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

CMMANDY 發表於 21-2-5 07:28
當一個男人,俾到足夠的愛俾老婆,而老婆又能夠明白,佢同時間也孝順佢的父母,照顧她們,係好應該的,什 ...

其實我不是眼紅我老公太孝順,而係距既孝順令其他兩個仔女都好似咩都唔關距地事咁,咩都旨意我地哩一家,咩都唔做,側側膊

大宅

周小桃 發表於 21-2-5 09:21
你老公有無講d乜?

有,我同距講翻,距咪話(用不願意的口吻) 咪下次我地唔出聲,等距地來做咯

大宅

crystal媽咪 發表於 21-2-5 09:43
有時老人家只係習慣依賴某一個
並非最錫佢
只係佢唔識推別人的要求

無錯,中曬

大宅

anna59 發表於 21-2-5 10:48
如果老公嘅行為吾系太過分,就算啦!
樓主,大方D啦!吾好同人計較,做好本份就算 ...

我明白,吃飯買嘢哩d係小事,我地做最多出多d時間同錢,我係擔心到左6299年邁需要人照顧或者需要錢既時候,哩d大事,我係擔心,一路以來養成既習慣,其他兄弟就會繼續依賴我老公,繼續唔關距地事

大宅

AmelieC 發表於 21-2-5 11:45
同我好似,都係三兄弟姊妹,但乜事都搵我老公幫手。佢大佬乜都唔理嘅。我老公成日同佢哋飲茶灌水,又唔見 ...

人地話坐月既時候就知道距地係咪真心對你好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 12:41

我明白,吃飯買嘢哩d係小事,我地做最多出多d時間同錢,我係擔 ...

一定會
一直做開嘅做少一兩次已經畀人話,但係一直冇做開嘅,如果佢冇做都唔會有人提起
係我自己嘅體會

CMMANDY    發表於 22-1-27 08:16
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 21-2-5 13:46
一定會
一直做開嘅做少一兩次已經畀人話,但係一直冇做開嘅,如果佢冇做都唔會有人提起
係我自己嘅體會

反正你唔做,就無人會做,6299只會無奈,唔會鬧距地,距地會咁,都係父母既問題,其實個兩個後生個陣有吸嘢,又打架,經常上差館個d,哩幾年算係好正正常常翻工搵錢,無靠屋企,之前我老公咩起成頭家,我覺得依家已經無人會記得哩d嘢了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 14:04
反正你唔做,就無人會做,6299只會無奈,唔會鬧距地,距地會咁,都係父母既問題,其實個兩個後生個陣有吸 ...

你老公好孝順
但做得多冇人欣賞。好令人洩氣
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 21-2-5 14:12
你老公好孝順
但做得多冇人欣賞。好令人洩氣

其實我都係算孝順既人,當然無我老公咁高級,我真的唔介意做多小小去孝順6299,我只係想距地真系知道邊個先係真正愛同關心距地既,有時距地都要識做,要開口話下其餘兩個,或者有意無意之間講下,你地幾個有咩事都要一起分擔之類既說話

公爵府

牛年勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 12:33
其實我不是眼紅我老公太孝順,而係距既孝順令其他兩個仔女都好似咩都唔關距地事咁,咩都旨意我地哩一家, ...

我完全明白,但真心就是如此,想和吾想,一眼看出,老人家亦明白的,但耍說出口才做,已經吾係真心了, 勉強人只會令人討厭

老人家入院,同住的囝,耍講幾次才陪老人家去,推輪椅的係老公,出院前二日,提佢一起去接,他說如果阿嫂得既,你們倆去吧! 後來我話自己忙碌。其實我想老人家可以感受二個仔的爱。無奈縱使令佢同行陪出院,全程無問候,一上巴士,就急於上上層,話自己暈車浪,我自己也是人母,內心赤赤痛

大宅

CMMANDY 發表於 21-2-5 16:10
我完全明白,但真心就是如此,想和吾想,一眼看出,老人家亦明白的,但耍說出口才做,已經吾係真心了, ...

無奈既係,個兩個唔想做,兩老只會覺得,距地性格係咁㗎,距地一向都係懶做哩d嘢㗎啦,覺得係正常,我老公做曬亦係正常

公爵府

牛年勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 16:16
無奈既係,個兩個唔想做,兩老只會覺得,距地性格係咁㗎,距地一向都係懶做哩d嘢㗎啦,覺得係正常,我老公 ...

我明白妳感受。但我亦明白-個媽媽,孩子全是自己生既,耍係人面前,承認自己孩子,吾锡自己,何等難受,唯有騙埋自己,佢地懒呀!佢地忙呀! 幾拾個理由

不過,我奶奶好d, 她每次也告訴我。我老公好孝順佢,好照顧佢,無佢,阿媽耍攞公缓咁慘呀!吾係有這個仔,奶奶就惨了,話中無限 唏噓

公爵府

牛年勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 14:20
其實我都係算孝順既人,當然無我老公咁高級,我真的唔介意做多小小去孝順6299,我只係想距地真系知道邊個 ...

千祈吾好干預人,妳們真心做到幾多,就做。人在做天在看,記住不贪讚賞,一切在心中

大宅

CMMANDY 發表於 21-2-5 16:31
千祈吾好干預人,妳們真心做到幾多,就做。人在做天在看,記住不贪讚賞,一切在心中
...

你說得對,謝謝你的鼓勵,心情好多了

公爵府

牛年勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 18:03
你說得對,謝謝你的鼓勵,心情好多了

好囝不如好新抱, 妳的老爺奶奶幸福

大宅

wxsbb 發表於 21-2-5 12:43
人地話坐月既時候就知道距地係咪真心對你好

無錯!
你今日咁對我,唔好旨意我以後要孝順你!我坐月只係幾個月,咁都唔捨得,仲要當自己收人工,咁我做乜要貼錢貼心孝敬你?我返去陪下父母唔好?我父母當年幫我坐月不知幾好!無收過我一毫子,煲埋姜醋俾我食。又幫我湊到阿仔咁大。

男爵府

wxsbb 發表於 21-2-5 16:16
無奈既係,個兩個唔想做,兩老只會覺得,距地性格係咁㗎,距地一向都係懶做哩d嘢㗎啦,覺得係正常,我老公 ...

老人家唔係覺得正常而係唔想嘈嘅無奈,講左果兩個都好大機會唔做,唔講起碼都齊整得閒都見下面,做到咪做,做唔到就交比你c6同另外果個兩個夾

大宅

千祈唔好阻住老公孝順,佢阿媽係第一位,唯有自己自處,頂唔順千祈唔好搵孝順仔,不過之後佢會感激你既體諒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Nevaeh72 發表於 21-2-7 16:27
千祈唔好阻住老公孝順,佢阿媽係第一位,唯有自己自處,頂唔順千祈唔好搵孝順仔,不過之後佢會感激你既體諒 ...

唔係個個老公都會感激老婆體諒,仲覺得好理所當然

大宅

wxsbb 發表於 21-2-4 19:56
如題,我老公好孝順,我地無同6299一起住,住得好近,夜晚會去距地度吃,老公有3兄弟,總覺得6299有事只會 ...

唔好諗唔公平啦
明明係比人搵笨架啦
但男人都覺得無所謂。。。
算啦做得幾多得幾多啦
欣賞下老公當情趣咯

佢唔孝順好仔,你都唔會簡佢啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至