婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

好正常 我c6係大哥 父母生日節日慶祝既食飯同禮物都係c6包辦 佢妹就0表示 都幾厚面皮

不過做左自己份內事孝順左就算 唔理得人咁多 食餐飯有限錢做大哥請妹食飯都算合理範圍 我都係大家姐 明白細佬妹就係咁大安旨意等人照顧

大宅

回覆 iwong25 的帖子

我個時懷孕初期流少量血入院,我老公仲幫奶奶手,迫我出席叔仔婚宴,但男家對我係一句問候都冇

大宅

回覆 rachel3088 的帖子

你都好大方,我c6都係包辦所有聚餐費用,仲要包埋姑仔學費補品費,仲要請旅行。
後來,我同孝順仔老公講,我唔會同佢地去旅行(等於唔駛講埋姑仔叔仔去玩),食飯都叫佢地夾番,因為請左10幾年,而家個個都帶埋另一半,仲有自己小朋友嚟,我真心覺得冇可能養男家全部人囉,雖然食餐飯好少錢,但加加埋埋真係好多錢

大宅

sybb2014 發表於 21-9-24 08:52

你都好大方,我c6都係包辦所有聚餐費用,仲要包埋姑仔學費補品費,仲要請旅行。

你老公真係超大方 我真係唔得 最多請食飯啦 其他真係唔想再津貼

我姑仔最近重帶埋男友黎一齊痴

侯爵府

我唔知「孝順」仔係點,我老公係一個「扮孝順」的人,只做門面嘢,有時門面嘢都唔做,最叻就同奶奶出街食完飯,就打吓電話問奶奶返到屋企未,「擔心安全」,佢二老成日都出街啦,要問就日日問呀嘛

我老公兩兄妹,都係勞役父母的人,老爺就成日鬧奶奶
8-)

水晶宮

AmelieC 發表於 21-2-5 11:45
同我好似,都係三兄弟姊妹,但乜事都搵我老公幫手。佢大佬乜都唔理嘅。我老公成日同佢哋飲茶灌水,又唔見 ...

同我經歷差唔多。

水晶宮

sybb2014 發表於 21-9-24 08:52

我完全明白!因我老公之前都係咁。當自己老公不做水魚時,那些毒姑就係話係個阿嫂搞風雨。緊係啦,少左條水魚拿著數,緊係不高興架。

水晶宮

wxsbb 發表於 21-2-5 12:43
人地話坐月既時候就知道距地係咪真心對你好

完全同意。

複式洋房

回覆 wxsbb 的帖子

你應該開心至啱。有能力先可以出錢出力,亦相信對外父外母不會差。百行孝為先,一個有孝心嘅人,對老婆仔女都會好嘅。

大宅

你估我想咩, 99成日都話全家人幾慘, 例如: 得你女友有得食聖誕餐, 我地冇, 到後來話請番2老去食啦, 2老又叫齊所有仔女帶埋另一半來食, 搞到一餐食左幾千蚊, 之後食完個個自己走, 多謝都冇聲。
99仲試過話佢仔買情人節禮物俾我, 姑仔同佢冇係度嘈, 話自己同個女慘, C6唔想聽佢9 UP, 所以都買俾佢地, 姑仔要求C6買1 支500唇膏佢做情人節禮物......

大宅

Astra00 發表於 21-9-25 00:14
我完全明白!因我老公之前都係咁。當自己老公不做水魚時,那些毒姑就係話係個阿嫂搞風雨。緊係啦,少左條 ...

你真係好知我心, 我一開始叫佢地自己俾番一份聚餐錢, 成個男家暗地話我係衰人。但另一方面想, 我C6冇請之後, 勁易儲錢, 之前係月月清或者儲好少。

水晶宮

rachel3088 發表於 21-3-15 12:32
好正常 我c6係大哥 父母生日節日慶祝既食飯同禮物都係c6包辦 佢妹就0表示 都幾厚面皮

不過做左自己份內事 ...

如你人數多,當老公有二個妹,各有一家四口,你自己又一家四口,每月一次,每次3-4000元酒樓吃,次次你老公做哥哥比,小數怕長計。一年幾萬元。我那幾萬元用來請工人差唔多一年啦。人地一句多謝(有時不說),你有難都不幫手。仲值得做水魚?我不會囉。

水晶宮

sybb2014 發表於 21-11-2 11:01
你真係好知我心, 我一開始叫佢地自己俾番一份聚餐錢, 成個男家暗地話我係衰人。但另一方面想, 我C6冇請之 ...

同意。你望我樓上回覆。不是話不聚餐,大家AA制,最公平。大家都辛苦賺錢,沒理由中其中一個負責晒。

水晶宮

sybb2014 發表於 21-11-2 10:57

你估我想咩, 99成日都話全家人幾慘, 例如: 得你女友有得食聖誕餐, 我地冇, 到後來 ...

自己企硬啦。錢係你,比人當衰人好過自己銀包傷。你慘時誰可憐你?

伯爵府

回覆樓主:

孝順係好,天經地義,但愚孝就大鑊

大宅

popolun 發表於 21-2-5 01:35
我c6仲攪笑,初初打算結婚時話每星期要返娘家瞓兩晚(但我c6因為工作關係每月有10晚要返工),我即時話唔好 ...

醒喎,識咁答,反應快

大宅

wxsbb 發表於 21-2-4 19:56
如題,我老公好孝順,我地無同6299一起住,住得好近,夜晚會去距地度吃,老公有3兄弟,總覺得6299有事只會 ...

你嘅情況同我一樣,忍左多年,近年情況越來越嚴重(emoji)最可悲嘅系c6冇反應成日話我諗多左(emoji)

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

wxsbb 發表於 21-2-4 19:56
如題,我老公好孝順,我地無同6299一起住,住得好近,夜晚會去距地度吃,老公有3兄弟,總覺得6299有事只會 ...

是的,有個孝順的老公絕對痛苦!所以樓主日後一定要教自己個仔做個不孝子呀!

大宅

回覆 Astra00 的帖子

我同你男家勁似,食飯唔係問題,不過平時又話家電壞左,又話牙痛又話去旅行…..真係痴

大宅

回覆 wliklik 的帖子

其實只有一個方法解決,就係同c6講清楚。
我c6都成日話我諗多,話個個都冇話唔比錢,係c6自己唔收。我話一齊10幾年,一次都冇見佢地拿一蚊出嚟,只係次次問我地食左幾多錢,再補一句好平喎就同你講我地係鋪頭出面等唔好阻住下一張枱既人啦。

首頁
23456...7

尾頁

跳至