自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15花市周六開放 人流過多亮紅燈 市民或須憑票入場

年宵花市幾經波折終獲舉行,現距離年廿五(6日)開市只剩兩日,有關準備工作如火如荼。食環署今日(4日)表示,15個舉辦花市的場地,將由本周六(6日)至年三十(11日)開放,營運時間為朝9晚12,但實際開放時間仍會視乎疫情及場地情況而定。屆時各花市場地會以紅外線傳感器計算場內人數,以監察及管制場地人流。有關數據經運算後會發放到由資科辦協助開發的儀表板,並上載至食環署網頁及運輸署「香港出行易」程式,供公眾參考。
署方亦會在有需要時啟動取票系統,要求輪候市民根據票號入場,場內會以「紅黃綠燈」顯示場內人流及輪候,綠燈代表人流較少,毋須取票進場;黃色代表人流增多,市民須取票輪候;紅色代表場內及輪候人數眾多,較長輪候時間。市民可選擇於花市現場取票,或以應用程式遙距取票,惟所取票號僅當天有效,並由召集進場起計的60分鐘內可憑票進場,每票亦只限不多於2人使用。

署方提醒,入場人士必須遵守場地守則,各花市入口及場內均貼有「安心出行」二維碼,方便市民掃描,並呼籲市民「快買快賣」,在購買年花後離開,以減少人群聚集。

創新及科技局局長薛永恒今日到維多利亞公園的花市場地,視察年花銷售點應用科技監察人流的準備情況。他表示,希望推動應用電子科技監察人流,在兼顧防疫社交距離下,讓市民在有序及風險可控範圍內,到各區花市選購年花。當局亦會繼續善用科技,協助防疫抗疫。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0204_00822_001.html

大宅

涼亭小姐 發表於 21-2-5 10:38

會呀,年年都年三十晚凌晨入場執平野,唔知今年年三十會唔佢開通頂,冇就夜晚11點入

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

NO

水晶宮

今年唔會

子爵府

2024年龍年勳章

今年唔會

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

會行呀,上年行已經冇乜人,今年都應該一樣

珍珠宮

回覆樓主:

no. 諗緊下星期搵日去花墟買 d 花算,但都驚多人

珍珠宮

DogdogChan 發表於 21-2-5 10:50
會呀,年年都年三十晚凌晨入場執平野,唔知今年年三十會唔佢開通頂,冇就夜晚11點入
...

十二點散

大宅

大姑娘 發表於 21-2-5 12:55
十二點散

咁睇黎冇得執平野

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

我年年都會行花市,但疫情關係,買完四季桔就即走。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

會去
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

牛年勳章

冇乾貨已經唔吸引,往年趁十二點先去花市買平花平氣球,但呢兩年都冇左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

唔會,從來都唔會,太多人,近年賣埋d淘寶貨更加冇興趣

大宅

No

侯爵府

No

以前都不會,最怕多人的地方。

瑪瑙宮

回覆樓主:

唔會,冇行好多年,又唔買花,唔行,人又多。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

咁多限制去睇無意思, 又未必買到心水無謂迫了

水晶宮

macpig 發表於 21-2-5 17:57
咁多限制去睇無意思, 又未必買到心水無謂迫了

象牙宮

回覆樓主:

無行好幾年,今年更加唔行

首頁

尾頁

跳至