自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好多人話而家樂壇已死, 呢個歌星唔識, 呢隻歌未聽過, 問一問自己, 有無去接觸不同媒體既渠道去接收新事物 : 當然啦, 如果目中只有 TBB, 咪只淨聽星夢歌手既歌, 首首一模一樣既TONE

TBB 又因為唔同HKRIA 傾掂版權費, 於是就順理成章唔播HKRIA (即係 Universal music, warner music,sony music....) 歌手既歌, 於是電台有得plug 既新歌同新歌手, 睇慣tbb 既人咪話一首都唔識, 新人都唔識囉, 連播到行晒既陳蕾都話唔識

前股東陳國強入主後, 力捧兩公婆玩晒成個綜藝科,連樂小姐珍姐權力都某程度上架空左, 陳國強主力控制成本, 用星夢歌手唔使俾咁多錢, 係做到成本控制, 不過食老本食死自己

水晶宮

回覆 柳飄飄 的帖子

樂壇就無比TVB攪死, 係TVB攪死自己而已

男爵府

1314625 發表於 21-2-5 15:02
回覆 柳飄飄 的帖子

樂壇就無比TVB攪死, 係TVB攪死自己而已

你知唔知同TVB有合約嘅歌手,唔可以去第二個台上鏡,連講廣東話都唔得,TVB冇份玩死香港樂壇?

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Support

水晶宮

柳飄飄 發表於 21-2-5 15:04
你知唔知同TVB有合約嘅歌手,唔可以去第二個台上鏡,連講廣東話都唔得,TVB冇份玩死香港樂壇?
...

呢個玩法無左好耐, Dear Jane, 陳柏宇....好多歌手, 係可以上tbb 又可以上viu tv, 只係tbb 唔安排hkria 旗下歌手上節目, 吹佢唔脹架

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

jtw_ki 發表於 21-2-5 12:49
曾志偉有意搵返前非戲劇節目總監何麗全回歸,主力重修同環球、華納和Sony唱片公司的關係,平衡返《勁歌》由 ...

Good news!
希望佢成功!

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-5 13:22
一隻手掌拍唔響,唔係班唱片公司高層都想玩嘢,又點會搞死香港樂壇。以為用其他渠道歌手一樣會紅,但事實 ...

無錯,呢單野先錯不在tvb,4大唱片玩野再先

大宅

回覆樓主:

支持!
199X年勁歌金曲D現場觀眾飛好搶手,一票難求,而家勁歌毫不吸引,越做越夜,希望曾 搞搞佢!

我都唔鐘意成日都菊小姐唱主題曲、插曲,隻隻歌千篇一律,悶死人!

其實仲有好多好歌手架!唱來唱去都菊、譚、鄭,好似得3个人玩哂咁!最近JW唱煙雲台咪幾好!

象牙宮

一早於要,來來去去個幾個歌手。
而家鐘意睇viu chill club,
歌手多元化。

子爵府

成個tvb同樂壇比嗰2公婆玩哂,搞番正常就好啦,唔想睇菊姐,首首歌都係咁上下,唱乜歌都苦口苦面就斷氣咁,好難頂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

新官上任

水晶宮

回覆 柳飄飄 的帖子

所以TVB現在咪自招惡果囉, 又唔肯比錢, 又限制多多, D 節目又柴娃娃。加上現在比以前宣傳媒介這麼多, (重未計年青人/YC要抵制TVB呢), 唱片公司計過度過, 成本效益咁低, 重點會比旗下歌手陪TVB玩呢

我宜家聽新舊歌, 都唔係聽TVB啦

TVB唔等如樂壇架

珍珠宮

一早啦。勁乜鬼哥,唱嚟唱去果幾句,全部主題曲咁滯。不如改名叫主題金曲算啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

ChingYee123 發表於 21-2-5 13:12
個個頒獎台都係自己人玩架啦!903同香港電台咪又係排擠星夢歌手!

903果D歌手, 我都識唔到一半

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一早就應該要啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

香港市場咁細,只做歌手邊度搵到食呀?TVB歌手係要拍埋劇,上埋大陸或海外登台先叫做有啖好飯食下架咋!

睇下外面如903果啲歌手,完全都唔知乜水乜歌,香港市場都唔掂,更唔好講海外內地市場啦!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

goo_littlebb 發表於 21-2-5 15:44
903果D歌手, 我都識唔到一半
根本都唔關TVB事!係成個香港演藝圈問題,樂壇更加不堪,睇下903舊年頒最男獎俾古天樂就知樂壇痴鬼咗線啦,仲好意思成日嘲諷TVB?慳D啦!

大宅

牛年勳章

peaceaa1122 發表於 21-2-5 13:22
一隻手掌拍唔響,唔係班唱片公司高層都想玩嘢,又點會搞死香港樂壇。以為用其他渠道歌手一樣會紅,但事實 ...
錢銀猶關,好難無拗撬,當初係“TBB”想唔俾版權費,諗住D唱片公司無慣性收視電視台幫佢地谷歌一定唔掂,實賣佢賬,點知真係唔賣佢賬,無記落唔到台,想自己捧一班歌星出嚟,余嬸老公何圖圖因利乘便得米

公爵府

MariaTsui 發表於 21-2-5 14:23
睇預告片,菊唱賀年歌,真系大殺風景,這個哭樣,無笑容,怎唱賀年歌?
...

有同感,我同老公講,賀年歌都唱到哭喪咁係佢先做得到

公爵府

希望曾志偉可以撥亂反正,唔明無線點解可以比果兩公婆搞到自己友玩曬仲要玩咗咁耐,我哋觀眾們睇到勁悶囉!

首頁

尾頁

跳至