1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

2歲果時我囡已經識表達要去vv同poopoo.. 因為c6同我都要返工, 所以當時叫工人姐姐定時俾佢坐廁所,幫佢戒片。點知姐姐迫佢坐廁所,喊到癲都唔俾佢起身㩒住佢係廁所,結果嚇親佢。嬲到我地叫佢唔好戒俾返片佢著。自從果次後,我囡好怕廁所,最初仲一入廁所就驚到喊,唔好話除褲,連廁所都唔入。事隔半年幾,呢半年我一得閒就叫佢入廁所睇下我vv又同佢講下個個人vv poopoo都係廁所。依家總算唔再怕廁所,但呢幾日想叫佢坐上去,佢都會好驚,唔會痾,試過唔俾片佢著,佢寧願忍,忍到忍唔住就瀨,次次好急要瀨都會驚到不斷喊,鼓勵佢安慰佢,都唔得。。本來想佛系,等n班老師去教,但依家疫情又開5到學,9月又已經k1... 又唔知開5開到學,好擔心呀,可以點算?

大宅

Iamlam_lam 發表於 21-2-6 01:17
2歲果時我囡已經識表達要去vv同poopoo.. 因為c6同我都要返工, 所以當時叫工人姐姐定時俾佢坐廁所,幫佢戒 ...

我個女同你情況一模一樣,我都係好想佢返N可以教介片,但返唔到,9月就要返K, 我都唔知點算

子爵府

我仔一樣2歲半,我諗住熱d先開始介
唔洗迫佢啦

大宅

2歲果時我囡已經識表達要去vv同poopoo.. 因為c6同我都要返工, 所以當時叫工人姐姐定時俾佢坐廁所,幫佢戒 ...

n班老師未必會教介片,都係靠父母教

水晶宮

回覆樓主:

我女三歲幾上埋k1先至喺學校戒片。
未ready 無謂迫佢。
我係佛系介片,但我女ready 時一次過尿片,屎片,夜片都介晒。
除非你間學校話一定要戒咗片先可以返學,如果唔係咪由得佢,佢返到學校見到其他人去廁所佢自然會慢慢接受同學識。
如果k1都冇得返學,咁就更加唔使迫佢啦。

珍珠宮

我小朋友都係兩歲半,出街同訓覺會著片。疫情無咁嚴重時帶佢出去商場d廁所,有小朋友廁所佢好想學大人。可惜宜家無得出街,真係唔知幾時完全戒到片

子爵府

回覆樓主:

我女都未戒,諗住夏天先開始

大宅

我女2歲都未戒,等天氣再熱啲果時開始返

其實我個女成功過,不過都係嚇親,之後唔肯坐potty,不過佢係比自己啲poopoo 嚇親,可能佢覺得好污糟

而家可以同佢做定啲心理建設就真,等佢心理上唔好咁突然

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

其實佢表達到要大小便,只係心理影響令佢怕坐馬桶,可以等再暖啲時要佢坐POTTY,又或者買塊靚啲嘅兒童廁板坐馬桶,如果佢仍然抗拒,我諗要等佢開學前再試,到佢返學時見到個個同學都坐馬桶,佢就會跟住一齊坐。

p.s. 點解姐姐咁夾硬嚟

複式洋房

慢慢教,實得的

大宅

9月先k1,都仲有好多時間
慢慢嚟啦
我地都好佛系
等天氣暖兩歲半才開始介片
仍然學習中

別墅

ss_1012 發表於 21-2-27 09:15
9月先k1,都仲有好多時間
慢慢嚟啦
我地都好佛系

我地都未啊順其自然 吾駛甘急

大宅

順其自然,忽然一日我個女3歲半自己去廁所,4歲自己去popo 。冇問題

禁止訪問

男爵府

不用擔心,佛系戒,冇壓力,我囝3歲幾先慢慢戒。返到幼稚園自然會識。

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

慢慢黎啦唔洗急
我都無迫個囡
又無話返K就一定要介曬片既
我囡都成功地響potty度屙過
等到佢大個就會慢慢自然肯
好似同個囡刷牙, 初頭唔肯
而家晚晚一定要刷完先訓

首頁

尾頁

跳至