自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

香港是一塊福地,沒有戰爭,亦不會出現火山爆發和海嘯這類嚴重的天災。本來在這樣一片樂土,理應人人都能安居樂業,可惜香港的土地供應嚴重不足,所以即使疫情對香港經濟造成多沉重的打擊,亦不見樓價大跌。

不少港人為求一席安身之所,甘願成為「樓奴」,然而置業後,往往便要花上幾十年的時間才能還清供樓貸款,結果被一層樓綁死青春,剝奪了人生的選擇及生活質素,加上近日受疫情影響,香港經濟比以前更差了,樓奴的生活亦只會比以前過得更苦。要解決這問題,唯一的方法只有增加香港的土地供應,特首林鄭大力提倡的「明日大嶼」計劃,中央全力支持,因為這便是目前對香港住屋問題最佳的解決方法。

當然再完美的計劃也會有人反對,因為有一班既得利益者的利益會受損,早前在不少討論區都有網民發一些類似的文章,內容主要是站在業主一邊,說「如明日大嶼通過,樓價一定會大跌,業主們一定要企硬齊心反對」,這些人說白了,便是極端自私,為一己私利而反對整體社會福祉的計劃。還好香港還是有不少人能明辨是非,例如大眾偶像實幹有型的郭偉強便說過「今日不做,日後土地問題定將更嚴重,而且,二三十年後,香港的房屋供應可能出現斷層」,說白了,不要為反而反,明日大嶼就是香港的未來,跟本沒有反對的理由!

就如近日接連的圍封行動,大部分人讚好,然而少數人卻因為影響到自己而反對抹黑,所以為了大眾的利益,有時便是要果斷強硬。早前有人說過林鄭是香港之母,筆者深表認同。林鄭,你是祖國派來拯救香港的聖母,請相信自己,做正確的事,儘快開始明日大嶼工程,真正的香港人一定會全力支持你!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持

水晶宮

回覆樓主:

支持

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

反對者、成日話政府洗曬啲錢、但佢哋完全冇考慮到、填咗海出嚟的地、可以賣到錢~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持明日大嶼, 香港而家區區都迫爆!!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

對反對派嚟講,香港有足夠嘅土地供應,人人安居樂業,咁佢哋就冇存在嘅價值!
所以一直以嚟佢哋都係會以唔同嘅原因例如保育、環保、財政負擔等等阻止香港用任何方法去增加土地供應!
我係業主我都贊成增加土地供應!

水晶宮

大力大力 發表於 21-2-6 15:29
反對者、成日話政府洗曬啲錢、但佢哋完全冇考慮到、填咗海出嚟的地、可以賣到錢~
...

黃人話:填海出嚟嗰啲地可以賣架咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

支持,為左香港長遠發展這個是必須的,重點係有能力同無良地產商議價,過去不是地產霸權屯積居奇,香港樓價不會如此瘋狂,貼地民生問題必須解決,首要是拿回話語權。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要徹底解決住宅地不足嘅問題,就只有明日大嶼,而家香港唔係冇地,只係囤晒喺地產發展商,同鄉紳手上,同佢哋攞地,要付出高昂代價,政府俾咁貴代價攞地根本不可能用嚟起公屋,結果問題一直都解決唔到,明日大嶼,既可解決住宅地不足問題,同時,令囤地嘅人,冇辦法從中謀暴利,結果有可能釋放被囤嘅地出嚟,對香港平民嚟講,只有利

男爵府

香港住屋問題係一個事實,開僻土地都係必須都係一個事實,呢個方案我只會某程度上接受,係人都知香港人口控制、資源分配係出現問題,電視訪問都有過不少,國內人落來香港,排2年公屋就上到樓,有社工跟進都話慢,但實情好多香港人排多年公屋都排唔到 如果全島係為香港人,我200%讚成,本地人生活都未搞得掂,有咩能力幫忙其他地方來的人?否則起多10個出來都係一樣。

Amy7802    發表於 21-2-6 17:58

子爵府

香港1/4已發展用地都係填海得來,填咗成百年都無人反對,近年先嚟反?

明日大嶼除咗提供土地,仲可以完善西面交通,融入大灣區道路網。大陸就不斷修橋起路開隧道,香港就想做孤島,將人流物流生意拱手相讓俾鄰近貨櫃碼頭同機場。

【土地大辯論】百餘年填海七千公頃 重啟惹爭論 https://www.hk01.com/article/193393?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

伯爵府

mrstangdorothy 發表於 21-2-6 15:55
香港住屋問題係一個事實,開僻土地都係必須都係一個事實,呢個方案我只會某程度上接受,係人都知香港人口控 ...

同意,香港點填,都唔夠分

男爵府

回覆樓主:

支持

男爵府

支持,寧願倒錢落海,都唔好高價收原居民啲地,廢事啲人又話要耕田,收地搞到無得耕,貪得無厭

伯爵府

如果香港政府所有政策措施只令香港人受惠,甚至住滿七年可受惠,我唔會反對。但宜家嘅情況係新移民一嚟就福利多多,邊個地區嘅新移民仲好福利過本地人?得香港

男爵府

mrstangdorothy 發表於 21-2-6 15:55
香港住屋問題係一個事實,開僻土地都係必須都係一個事實,呢個方案我只會某程度上接受,係人都知香港人口控 ...

Agree

男爵府

支持

男爵府

somehow 發表於 21-2-6 16:12
如果香港政府所有政策措施只令香港人受惠,甚至住滿七年可受惠,我唔會反對。但宜家嘅情況係新移民一嚟就福 ...

外國D難民好多好福利到c,反而申請正式移民難批 個個國家都一樣

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

somehow 發表於 21-2-6 16:12
如果香港政府所有政策措施只令香港人受惠,甚至住滿七年可受惠,我唔會反對。但宜家嘅情況係新移民一嚟就福 ...

咁~就要問同公民黨友好的陳文敏,和反對派的何喜華,係佢哋幫新移民司法覆核住夠一年就可以攞綜援(本來係住夠七年先可以),攞福利,何喜華更曾喺贏咗官司後,豪氣的話下一城佢哋要為新移民打公屋權

大宅

填海又反、用效野公園邊又反、用農地又反、重建又話要保育、起得密d又話屏風樓,總之香港有一班人就係咩都反然後又話樓貴又懶哂落政府度。

首頁

尾頁

跳至